Månelanding i Øygarden

Publisert

Helene Frihammer og NHOs Anniken Hauglie besøkte Northern Lights i april i år.

Lagring og fangst av CO2 er spådd å bli en ny stor norsk industri. I dag åpner Northern Lights i Øygarden, spydspissen for Norges største klimaprosjekt.

Helene Frihammer, regiondirektør NHO Vestland

Internasjonale investorer og presse har i lang tid sett til Northern Lights i Øygarden. Anlegget som er bygget i Industriparken på Ågotnes er verdens første fullskala karbonfangst- og lagringsprosjekt.

Anlegget skal i første omgang ta imot 1,5 millioner tonn CO2 årlig fra norske og utenlandske industribedrifter. CO2en skal så transporteres og lagres under havbunnen i Nordsjøen, 100 kilometer fra land.  

Mange tenker at månelandingen på Mongstad var storsatsingen som det ikke ble noe av. Planene om fullskala CO2-renseanlegg på Mongstad ble lagt bort, fordi kostnadene ble for høye. Men det som nå skjer i Øygarden er ikke mindre enn en forsinket månelanding, fordi teknologien for CO2-fangst- og lagring er banebrytende og bygger på mye av erfaringene fra blant annet Mongstad. 

Northern Lights er et statsstøttet satsingsprosjekt eid av Equinor, Shell og TotalEnergies, og er en del av Langskip-prosjektet, Regjeringens satsing på CO2-fangst- og lagring. For norsk industri kan det som nå skjer i Øygarden komme til å spille en avgjørende rolle.

Bare i den kraftforedlende industrien i Vestland er det sysselsatt 13 000 mennesker. Mangel på fornybar kraft gjør elektrifisering av store prosjekter utfordrende. Fangst av CO2-utslipp gjør at flere utslippspunkt i fremtiden kan bli utslippsfrie. Dette kan bli svært viktig for å bevare viktige industriarbeidsplasser i Vestland.

Microsoft-grunnleggeren Bill Gates er blant de som har kastet blikket på Northern Lights. Teknologigiganten har ambisjoner om å bli klimanegativ innen 2030, noe som innebærer at de må fjerne mer klimagass fra luften enn de slipper ut. To store internasjonale kontrakter med Yara i Nederland og Ørsted i Danmark er også på plass, og anlegget er i dialog med flere regionale aktører.

Besøkssenteret hos Northern Lights har de siste årene hatt sin fulle hyre med å vise rundt internasjonale gjester, både fra presse og store og viktige aktører som vil lære og la seg inspirere.

I dag kan vi endelig gratulere med offisiell ferdigstilling av anlegget, når energiminister Terje Aasland klipper snoren på anlegget på Ågotnes. Vi gratulerer Northern Lights, Øygarden, Vestland og norsk klimasatsing! Det er ingen tvil om at Northern Lights blir en viktig brikke i klimaløsningen og for at Norge skal nå internasjonale forpliktelser om kutt i klimagassutslipp.