For lite drahjelp til byggenæringen

Publisert

Det er skuffende at regjeringen ikke prioriterer flere tiltak mot krisen i byggenæringen i revidert nasjonalbudsjett. Samtidig kan vi juble for at den ekstra arbeidsgiveravgiften forsvinner og at regjeringen anerkjenner private tilbydere i helsesektoren.

Tirsdag formiddag la regjeringen frem revidert nasjonalbudsjett. NHO Vestland hadde blant annet forventninger om konkrete tiltak for å styrke aktiviteten i byggenæringen, og beholde kompetansen i bransjen.

-Det er skuffende at det ikke kommer mer midler til energieffektivisering og tilskudd til kommunale utleieboliger. Sammen med tilstrekkelige rammer for Husbanken kunne dette hjulpet en kriserammet byggenæring, som tross alt er Norges største fastlandsnæring, sier Helene Frihammer, regiondirektør i NHO Vestland.

Ikke siden 90-tallet har situasjonen i byggenæringen vært så utfordrende som i dag.  Høye rentekostnader og usikkerhet om veien videre gjør at både offentlige myndigheter, næringsliv og forbrukere holder igjen på investeringene i nybygg.

NHOs medlemsundersøkelse for mai viser at om lag halvparten av bedriftene i byggenæringen i Vestland anser den generelle markedssituasjon som dårlig.

Positive endringer

Fra før er det kjent at den ekstra arbeidsgiveravgiften på høye lønninger forsvinner fra nyttår. NHO har hatt bred støtte i kravet om at avgiften måtte fjernes: – Fjern den ekstraordinære arbeidsgiveravgiften! (bt.no))

-Det er svært gledelig at det nå er satt en dato for fjerning av den ekstra arbeidsgiveravgiften. Avgiften har ført til ekstrakostnader for bedriftene, og har også rammet vanlige arbeidsfolk og lokalsamfunn, sier Helene Frihammer.

NHO mener ikke minst at det er svært positivt når regjeringen nå anerkjenner private helseaktørers plass og bidrag for å få ned sykehuskøene.

-Vårt velferdssamfunn er bygget på samarbeid mellom offentlig og privat sektor, også innen helse- og omsorgstjenester. Denne velferdsmiksen må vi sørge for å videreutvikle og forbedre. NHO mener at samarbeidet mellom det private og det offentlige må stimuleres heller enn svekkes, slår Frihammer fast.

Det er også positivt at regjeringen nå presenterer en plan for å legge til rette for mer og raskere utbygging av solkraft. Dette kan bli et viktig bidrag for å tette kraftgapet. Kraftløftet: – Vi står ved et veiskille (nho.no)