Bergen bak Stavanger og Trondheim i kommune-kåring

Publisert

Bergen havner bakerst av storbyene i NHOs rangering av de mest næringsvennlige kommunene.

NHOs Kommune-NM er en årlig rangering av de økonomiske prestasjonene og rammebetingelsene for næringslivet i norske kommuner og fylker. For første gang topper Sola listen, etterfulgt av Oslo, Bærum, Trondheim og Stavanger. Bergen havner for tredje år på rad på sjette plass og er dårligst av storbyene. 

-Sett fra næringslivets side er det skuffende at Bergen ikke scorer bedre. At Bergen blir slått av de andre storbyene i attraktivitet for næringslivet bør bekymre byens politikere, sier Helene Frihammer, regiondirektør i NHO Vestland.  

NHOs kåring er basert på offisiell statistikk fra SSB og NAV. Dårlig kommuneøkonomi, lav befolkningsvekst og høyt sykefravær er blant grunnene til Bergen havner bak de andre storbyene.  

Kommunene er viktige tilretteleggere for næringsliv lokalt. Et sterkt og innovativt næringsliv gir kommunen sårt tiltrengte skatteinntekter, og attraktive jobber er avgjørende for at bergensregionen skal klare å øke befolkningsveksten. 

-Vi trenger en debatt i Bergen om næringsutvikling og hvilke grep som bør gjøres for å bli enda mer attraktiv også for flere innbyggere. Det er mye støy og krangling rundt viktige saker, som blant annet kollektivsatsinger og byutvikling. I tillegg går det tregt med planbehandling som gjør at det bygges få boliger. Dette kan være en av årsakene til at mange velger å bosette seg i omegnskommunene i stedet for i Bergen, sier Helene Frihammer. 

Kommune-NM måler ikke hvor bra det er å bo i kommunen, men i hvilken grad kommunen tilrettelegger for næringsliv lokalt. Sola er vinner av årets kommune-NM, mens Stavanger tar femteplassen. Rogalandskommunene har blant annet langt bedre befolkningsvekst enn Bergen.  

-Vi ser nå at det er en reell mulighet for at Stavangerregionen på sikt kan vokse forbi Bergen som nr. 2-by i Norge. Gode vekstforhold for næringslivet er en utrolig viktig faktor for at Bergen skal snu utviklingen og befeste posisjonen som Vestlandets hovedstad. Bergen er den nest største eksportkommunen i landet, med store og varierte muligheter, og dette må kommunen bli flinkere til å formidle. Bergen bør kunne hevde seg helt i tet i Kommune-NM, sier Helene Frihammer. 

NHO startet med Kommune-NM i 2011, og Bergen har aldri vært bedre enn 6. plass. Samtidig scorer Bergen kommune i år høyt på kjøp av private tjenester. Bedrifter i Bergensregionen leverer gode tjenester med høy kvalitet og innovasjon som kommer innbyggerne til gode.  

Kommunen har også Norges nest høyeste næringslivsvariasjon, og er på fjerde plass når det gjelder andel unge i forhold til eldre i arbeidsstyrken, sysselsettingsandelen er høy og det er få uføre.  

 

Fakta om Kommune-NM: 

*Årlig rangering laget av NHO siden 2011

*Tar utgangspunkt i tall fra SSB og NAV 

*Dekker fem temaområder: Næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi 

*Bergen er beste kommune i Vestland, med 6. plass i NHOs Kommune-NM 

*Av fylkene er Vestland på 5. plass, bak Oslo, Rogaland, Akershus og Trøndelag

 

Topp 10-listen for kommunene i Vestland: 

Bergen (nr. 6) 

Austevoll (nr.11) 

Sogndal (nr. 14) 

Stord (nr. 28) 

Bømlo (nr. 35) 

Sunnfjord (nr. 39) 

Bjørnafjorden (nr. 47) 

Øygarden (nr. 49) 

Gloppen (nr. 59) 

Voss (nr. 65)