13.000 jobber i kraftforedlende industri i Vestland

Publisert

Verdiskapingen fra den kraftforedlende industrien i Vestland er på over 25 milliarder kroner. Ingen andre fylker har større verdiskaping, viser ny rapport.

Det er Samfunnsøkonomisk Analyse som har laget ringvirkningsanalysen på oppdrag fra Norsk Industri.

Kraftforedlende eller kraftintensiv industri er industri der tilgang på fornybar kraft er avgjørende for å fremstille produktene. Eksempler på bedrifter innen kraftforedlende industri i Vestland er Boliden Odda, Elkem Bremanger og Bjølvefossen i Ålvik i Kvam.

- Den kraftforedlende industrien sysselsetter over 13.000 mennesker i Vestland og har stor betydning for verdiskapingen i hele fylket. For steder som Kvam, Bremanger og Odda spiller selskapene en stor og viktig rolle for sysselsetting og inntekter til kommunene, sier Helene Frihammer, regiondirektør i NHO Vestland.

Den kraftforedlende industrien er en av Norges største eksportbransjer og hadde en direkte verdiskaping på 68 milliarder kroner i 2022. Til sammen leverer industrien og deres leverandører 45 milliarder kroner til fellesskapet, i form av selskapsskatt, skatt på personinntekt, arbeidsgiveravgift og inntekter fra utbytte.

Den kraftforedlende industrien betyr mye for å sikre allsidig sysselsetting og bosteder utenfor byregionene. Lokalt betyr selskapene mye mer enn skatteinntektene, fordi de bidrar til å opprettholde velferd og attraktive lokalsamfunn med allsidige tilbud.

- Den kraftkrevende industrien på Vestlandet konkurrerer internasjonalt og sørger for kritiske råmaterialer til Europa, som aluminium, silisium og ferrolegeringer. Samtidig er næringen helt avhengig av nok fornybar kraft for å kunne utvikle seg. Kommuner som ønsker å beholde industriarbeidsplassene i sin kommune bør snu alle steiner for å bidra med storstilt energieffektivisering og ny fornybar kraftutbygging der det er mulig, sier Helene Frihammer.

Kraftforedlende industri står også for en betydelig og økende del av innovasjon og forskning i Norge. Industrien har samarbeid med flere universiteter og kunnskapsmiljøer i Norge. Hensikten er blant annet å gjøre industrien mer energieffektiv og miljøvennlig.

Mange av produktene som den norske kraftforedlende industrien produserer slipper ut langt mindre CO2 enn konkurrentene på verdensbasis. Blant annet er utslippene innen aluminiumsproduksjon en fjerdedel av de internasjonale konkurrentenes.