Solskinn da Harald Solberg, ny administrerende direktør i Norsk Industri besøkte industrien i Grenland

Publisert

Norsk Industri besøker Herøya industripark

Foto: NHO

Herøya industripark er en ledende industriklynge for Norge. Vi er avhengig av bedrifter som skaper jobber og verdiskaping i samfunnet vårt.

Harald Solberg besøkte Herøya industripark i Porsgrunn, Trosvik Maritim og fangstanlegget i Brevik. Rammevilkårene for norsk industri var tema, og møtene handlet om mulighetene for norsk industri i det grønne skiftet.

Industrien i Grenland har satt ambisiøse mål om lavere klimagassutslipp. Da trengs trygg og sikker tilgang til ny fornybar energiproduksjon både gjennom mer kraft, tilgang til nett og økt effekt.

-Det er høy kvalitet på industrikompetansen i Norge. Lærlingordningen er ekstremt god til å utvikle kompetanse, operatørene våre er navet vårt, og med industrien i Norge så går det bra, var Rodney Ishak, Ineos tydelig på, da han møtte Norsk Industri på Herøya.

Bedriftene skaper en klimapositiv industriregion

Vi møtte industribedriftene som kutter utslipp:

  • Yara: 18% av all gjødsel produseres ved Yaras fabrikk i Porsgrunn. Yara er en viktig del av verdikjeden for mat. Gjødselproduksjonen er viktig for å sikre bondens arbeid med å dyrke nok mat i Norge og resten av verden. Yaras ammoniakkfabrikk på Herøya vil fjerne 800 000 tonn med årlige CO2-utslipp. Fullelektrifisering gir grønn gjødsel.
  • Heidelberg Materials: Heidelberg Materials fangstanlegget vil redusere klimagasser med 400 000 tonn årlig. Utslippene fra sementproduksjon er i verden i dag på 7%. Prosjektleder Anders Skærlund Petersen viste oss rundt på verdens første karbonfangstanlegg på en sementfabrikk, sammen med Pia Prestmo.
  • Ineos: plast bidrar til å redusere matvaresvinn og sikrer sterile sykehus. 100% er resirkulerbart, og dette jobber hele industrien med, at alt skal være resirkulerbart. INOVYN planlegger å bygge en 20 MW elektrolysør som skal produsere grønt hydrogen. Prosjektet er forventet å gi en reduksjon på minst 22.000 tonn CO2per år.
  • Nordic Elektrofuel: syntetisk drivstoff som vil være særlig aktuelt for flybransjen. Ved å bruke grønn energi i prosessen kan de love en CO2-reduksjon på opptil 85 prosent. 
  • Vianode: produserer grafitt til bilbatterier og bygger første fullskala på Herøya.

Norsk Industri

Norsk Industri representerer prosessindustrien, teknologibedrifter, leverandørbedrifter til energiproduksjon. Norsk Industri jobber for gode og konkurransedyktige rammevilkår for medlemmene. Bedriftene i Norsk Industri spiller en nøkkelrolle for å lykkes i å nå politiske og industriens egne ambisjoner om lavere klimagassutslipp.

Stabile rammevilkår for industrien og bedriftene

For bedriftene er det viktig med et skatte- og avgiftsnivå som er forutsigbart og konkurransedyktig. Kraft- og utbygging av nettet, som sikrer omstilling til det grønne skiftet er helt avgjørende for fremtidens grønne jobber.

                              -Sverre Gotaas, administrerende direktør Herøya industripark