-Det går for sent, vi henger etter:
Foto: NHO
Foto: NHO
Viseadministrerende direktør i NHO, Anniken Hauglie innledet NHOs regionale årskonferanse i Larvik til fullsatt sal. Politikere, næringsliv, organisasjoner, akademia og det offentlige var samlet på Farris Bad siste fredag i januar hvor tema var bedriftenes behov for arbeidskraft, det private eierskapet og den internasjonale situasjonen.
Konkurransekraft og arbeidskraft: -Draghi anslår at om man skal digitalisere, avkarbonisere økonomien og øke forsvarskapasitet i det tempoet og den skalaen som trengs krever det en investeringsgrad på nærmere 5% av BNP årlig. Dette er tall man sist så på 60- og 70-tallet. Til sammenligning var Marshall-planen på 1-2% av BNP/år.
Anniken Hauglie viste til at vi scorer dårligst på omstilling i Norden. Svært få lykkes med skalering av teknologi selskaper. Alarmklokkene ringer i hele Europa, Draghi rapporten flagger hva som er viktig. Kina og USA tar ledelsen i kappløpet, kappløpet om de grønne løsningene er i gang, dette må Europa ta innover seg. Vi er et av de landene som er tjent med god handel i verden. Forutsigbare rammebetingelser, økt samarbeid mellom offentlig og privat sektor, markedsadgang og tilgang til arbeidskraft er avgjørende for at vi skal lykkes. Konferansen var en viktig møteplass for å sette søkelys på disse sakene. På scenen stod bedrifter og offentlig sektor, som kom med innspill og sine historier. Venstre leder Guri Melby snakket om hvordan utfordringer skal løses dersom Venstre kommer i regjering. Hun snakket om fleksibilitet i arbeidslivet, det å ha adgang til innleie er viktig, samt redusere skattetrykket.
Arbeidskraft
Arbeidsmarkedet mot vippepunktet: Ulf Andersen, Statistikksjef i NAV, snakket om at vi føder færre barn og det blir stadig flere eldre i landet vårt, og uttrykte at vi mangler hverken penger eller folk. Vi må bare løse hvordan vi bruker de.
Bedriftene har løsningene
Bedriftene stod på scenen under NHOs regionale årskonferanse. For å tiltrekke oss arbeidskraft så må industrien fremsnakkes. Vi trenger flere fagarbeidere. Speira, en av bedriftene som stod på scenen, kom med mange innspill for å hindre frafall i videregående skole, Elise Berntsen, HR spesialist trakk frem blant annet:
Hotelldirektør Paul Wegar Dørdal, Quality Hotel Skjærgårdenl, er stolt av bransjen han representerer: -Reiselivet er løsningen for mange som faller utenfor arbeidslivet, med hull i CVén. Mangfold og inkludering må være en del av bedriftskulturen.
-Etterspørselen etter kokker er høyere enn det som er i markedet, servitører er ikke å oppdrive. Han etterlyste mer praktiske fag i grunnskolen, og for å få bedre rekruttering så må skolene ha tilgang på de beste karriereveilederne.
På scenen stod Lise Quivey Flatebø, HR-sjef i HRL Entreprenør, som snakket om nedbemanning og omstrukturering i krevende tider. Mange utenlandske reiser hjem, for det lønner seg ikke å jobbe i Norge: -det er mindre attraktivt for utenlandsk arbeidskraft i Norge. Det er mange grunner til at det er vanskelig å få tak i relevant kompetanse, men nye krav og endringer gjør det vanskelig for nyutdannede ingeniører å henge med. Og i tillegg utdannes det for få fagarbeidere og det er for få læreplasser.
Oppfordring fra bemanningsbransjen: La bemanningsbransjen være en del av løsningen. Randstad Norway AS følger samme regler som andre bedrifter, samme betingelser som om du ble ansatt i bedriften. Den erfaringen og kunnskapen de får med seg senere er med på å få talenter inn i næringslivet, sa Ragne Odberg Mysve hos Randstad Norway AS.
Samtale mellom landsforeninger
Panelsamtale mellom NHOs landsforeninger og NITO diskuterte bygge- og trevareindustrien og Nina Solli uttrykte stor bekymring for at det bygges færre boliger. Konsekvensen er at en generasjon med unge mennesker kommer ikke inn i boligmarkedet, og det er rett og slett ikke samfunnsøkonomisk lønnsomt. Rekrutteringen til bransjen er også vanskelig. Foreldre som gir råd til sine barn er påvirket av det som står i media. Fra Norsk Industri stilte Harald Solberg, administrerende direktør: -Kraft, kompetanse og kapital er vesentlig for industrien. Handels og service næringen: næringslivet sier at de har større forventninger til 2025 enn 2024 -men konjunkturavhengig. Handel og forbrukermarkedet er viktig for vår bransje, og her er det lommeboken som gjelder. Også her gjelder at bransjen er arbeidsintensiv, ca 50-70% av kostnadene er lønn -dette slår ekstra hardt utover vår bransje, sa Anne-Cecilie Kaltenborn. Fra NITO møtte Safina De Klerk.
Samarbeid er nøkkelen for å lykkes
Det ble også samtale med fylkesordførere: Anne Strømøy i Vestfold og Stig Kolbjørnsen, leder av hovedutvalg utdanning, folkehelse og tannhelse i Telemark. Vi må stå sammen og Kolbjørnsen sa at det var viktig at vi tar ansvar ut i kommunene og fylke, for få unge gjennom utdanning og for høye tall på utenforskap. Vi har nesten 20% som ikke gjennomfører utdanningen, men midler er satt og nå må vi få flere gjennom utdanningsløpet. Fylkeskommunene har en viktig rolle i arbeidet med å få flere inn i arbeidslivet.
Fra bedriftenes ståsted, så ga Herdis og Elina fra Bandak kunnskap om hvordan de jobbet med arbeid og inkludering. Bandak som produserer og leverer globalt, til olje- og gass, forsvarsindustrien og fornybar, har behov for høy kompetanse. Herdis Lindheim forteller at Bandak har tett samarbeid med Nome videregående skole, slik at de også vet hvilken teknologi og maskiner som det jobbes med til enhver tid. Lærere hospiterer, og dette gir et godt samarbeid. Elina Wetzel delte sin historie, som beveget hele salen, når hun fortalte om sin vei inn i arbeidsmarkedet. I dag jobber hun som sveiser hos Bandak, med fagbrev og hennes oppfordring til alle bedrifter er å se etter muligheter, og ikke dømme ut fra CV. Elina har alltid likt å tegne, bruke hendene og er kreativ og ønsket en trygg jobb. Å sveise er et håndarbeid, og da Elina fikk prøve seg på sveising, så var det gjort. Historien rørte oss alle, tusen takk til Elina som delte historien sin.
Kristine Abrahamsen, HR-leder i Matbørsen har jobbet systematisk for å redusere sykefravær. Vi fikk høre Lisbeth Cale, People & Culture Manager hos Kongsberg Norcontrol, spennende arbeid og NHO vil takke alle våre medlemsbedrifter som holdt viktige innlegg og delte kunnskap.
Takk til Lin Marie Holvik, Rektor ved Thor Heyerdahl videregående skole som fortalte om prosjektet våre unge -det handler om å få flere unge til å gjennomføre videregående opplæring og komme ut i arbeidslivet. Også her er nøkkelen samarbeid på tvers, med Nav og næringslivet.
Mulighetene
Mulighetene innenfor digitalisering og kunstig intelligens er store. Dragana Trifunovic, Digital Norway ga en innføring og vi fikk praktiske tips på å komme i gang. Harald Magnus Andreassen, Sjeføkonom i SpareBank 1 Markets og Kjell Terje Ringdal, professor i retorikk, var siste innledere på scenen før Kristin Saga og Anders Anundsen oppsummerte dagen: -vi mangler arbeidskraft -vi har så mye kraft i regionen, når vi mobiliserer. Mulighetsrommet er her nå, og det må vi bruke, gjennom partnerskap og samarbeid. NHO Vestfold og Telemark ser frem til samarbeid: tusen takk til innledere og alle som deltok på konferansen. Vi håper vi ser deg neste år!