Ibsenhuset: et hus for alle

Publisert

Andreas Gilhuus direktør Ibsenhuset og regiondirektør Kristin Saga

Andreas Gilhuus, administrerende direktør Ibsenhuset og Kristin Saga, regiondirektør NHO Vestfold og Telemark. Foto: NHO

Konserter, kunst, forestillinger, foredrag, litteraturkvelder og latter står på programmet. Og på hjørnet av Skiens kulturhus kan du besøke Restaurant Henrik & Kompani

 

168 000 besøker Ibsenhuset i Skien for å oppleve kultur og god mat. Kurs- og konferanseavdelingen er med på å skape gode møteplasser og faglig påfyll. Med nærmere 400 arrangementer årlig, hvorav nesten halvparten er kurs- og konferanser, så skjer det noe i Skien hver eneste dag.

Det er spennende å høre om alt som skjer på Ibsenhuset. Andreas Gilhuus, direktør, og Hilde Skaadel, økonomi- og admin. ansvarlig, fortalte om Ibsenstrategien, investeringer som skal gjennomføres for å oppgradere scene og solceller på taket. Ibsenhuset inneholder flere saler, med en sal som kan huse opp til 800 personer. Reiselivet er en av de viktigste private jobbskaperne i Norge som bidrar til verdiskaping, arbeidsplasser, økt bolyst og skatteinntekter til kommunen. Regiondirektør Kristin Saga møtte også Marian Gravli, daglig leder for restauranten Henrik & Kompani, som samarbeider tett med Ibsenhuset. Marian står for servering når det er arrangementer på Ibsenhuset, ved siden av å drive restauranten inntil Ibsenhuset. 

 

Rekruttering

Kompetanse og arbeidskraft var tema når vi møttes rundt bordet. Mangel på fagfolk er en utfordring. Marian Gravli jakter etter kokk- og servitører, som så mange andre innenfor samme bransje. Lys- og lydteknikere er det også vanskelig å få tak i, og innleieregler har fått færre til å velge den yrkesveien. Mangel på fagfolk og ansatte gjelder ikke bare innenfor reiseliv. 6 av 10 NHO bedrifter oppgir å ha et udekket kompetansebehov.             

Marian rekrutterer gjerne unge mennesker, fra de kan starte å jobbe i 16-års alderen, og gir dem opplæring. Unge gis mulighet til å bli kjent med arbeidslivet i en restaurant, lære og erfare. Noen velger å gå videre, ta fagutdanning innenfor faget. Det er gledelig å høre, for vi trenger flere dyktige fagarbeidere. 

 

Politiske innspill

  • Mangel på rett kompetanse innenfor lyd og lys, renholdere, kokk- og servitør. Innleiereglene har strammet inn mulighetene for å få tak i rett kompetanse.
  • Priser på råvarer-store økninger på varer siden pandemien
  • Harmonisering av moms