Solenergi, en kraftressurs vi kan utnytte NÅ

Publisert

Fra venstre: Børre Jacobsen, Bjørnar Gulliksen og Jørgen Young.

Solceller er viktig bidrag for å løse kraftkrisen, spesielt i kombinasjon med batterilagring.

Sol på tak

Vi er på taket hos Isola i Porsgrunn og ser solcellpaneler på rekke og rad, som står på høye stativer, -optimalt for norske forhold.

Potensialet for energieffektivisering er stort i boliger og næringsbygg. Isola er en norsk produsent av byggevarer til tak og vegg. Selskapet har spesialisert seg på tettesystemer til bygg, noe som bidrar til å hindre varmelekkasje og dermed å redusere energiforbruket. Dermed nås såkalt passivhus-standard. 40 % av energiforbruket i Norge går til oppvarming av bygg. Potensialet for energieffektivisering er enormt mener Isola.

Nå beveger Isola seg fra passive energitiltak til aktiv energifangst og har utviklet et solcellesystem for tak, helt tilpasset norske forhold.

Bjørnar Gulliksen, CEO og Jørgen Young, leder innovasjon og utvikling forteller om mulighetene for produksjon av strøm til internt og eksternt bruk. Fornybar kraftproduksjon, som sol, er et grep som bidrar til å løse kraftkrisen.

-Støtte til solceller som danner markedsgrunnlag i Norge kan skape mange norske arbeidsplasser, sier administrerende direktør Bjørnar Gulliksen, Isola i Porsgrunn.

Investering/Støtte til energiproduksjon på eksisterende bygg har langt kortere gjennomføringstid og hurtigere tilbakebetaling enn investeringer i ny vannkraft og vindkraft, sier Gulliksen.

Gulliksen trekker frem at med Isola Solar sitt system, så får man jevnere produksjon hele året enn med andre solcelleløsninger. Solcellesystemet er designet høyeffektiv produksjon under norske forhold, med Bifacial Solcellepaneler som produserer strøm på begge sider. Systemet gir opptil 67% høyere energi produksjon pr. installert effekt sammenlignet med tradisjonelle solcelleanlegg. Isola har også utviklet et eget system for innfesting og forankring i selve tak-konstruksjonen, som gir fordelen med at man unngår ballastering og medfølende risiko for skader på takbelegget.

Kraftkrisen

Høye strømpriser og industriens kraftbehov, gir solceller markedsmuligheter. Flate tak på industri- og næringsbygg er urørte energi-reservoarer. Solceller produserer strøm der det brukes, letter presset på behov for utbygging og store milliardinvesteringer i kraftnettet.

Kombinert med effektive og kraftige batterier, vil dette gi kraftreserver for næringsliv, offentlige aktører og private husholdninger.

NHO etterlyser et krafttak for å øke fornybar kraftproduksjon, og nye grep og virkemidler for energieffektivisering.

RePower EUplan – Solceller på tak er et krav i EU fra 2027

EU-kommisjonen innfører påbud om solceller på alle flate tak over 250m2 fra 2027. Og på alle boligbygg fra 2029, ifølge RePowerEU planen som EU-kommisjonen ny la frem.

Eksportmuligheter

-Støtte til solceller vil danne et større markedsgrunnlag i Norge, og kan skape norske, industrielle satsinger innenfor solkraft, sier Gulliksen. Dette gir eksportmuligheter og sikrer arbeidsplasser i en fremtids-industri, sier Gulliksen.

 Neste trekk

Mulighetene for ny jobb- og verdiskaping i fremtidens næringsliv er store og NHOs Veikart for fremtidens næringsliv, neste trekk, viser vei -til en mer global og grønnere fremtid med konkurransedyktige bedrifter og trygge arbeidsplasser. Politikken må tilrettelegge for fremtiden, og gode rammebetingelser for bedriftene er helt avgjørende.

NHO Vestfold og Telemark jobber for å styrke incentiver til solceller, som kan øke fornybar kraftproduksjon.

 

NHO mener at politikken må legge til rette for:

  • Stille miljøkrav i offentlige anskaffelser for å stimulere til et grønt skifte i næringslivet
  • Økt fornybarproduksjon
  • Styrke arbeidet med sirkulærøkonomien