NHO Trøndelag har kåret Moen Marin til månedens bedrift!

Publisert

Da NHO Trøndelag besøkte Moen Marin under sin turne i Nærøysund kommune delte Regiondirektør Guro Angell Gimse ut prisen for månedens bedrift til Moen Marin.

Moen Marin får tildelt prisen for månedens bedrift fordi de har satt fokus på arbeid med å sikre fremtidens kompetanse, båter for det grønne skiftet og har tatt Nærøysund ut i verden gjennom sin eksport. - Hyggelig å bli lagt merke til, og få annerkjennelse for det arbeidet vi gjør. 

- Moen Marin vi drives av det grønne skiftet, av bærekraft og vi drives av langsiktig samarbeid med både partnere i nærområdet og ute i verden. Derfor er det hyggelig å bli lagt merke til og få tildelt denne prisen. Vi setter pris på all den støtten vi kan få på reisen mot en grønnere hverdag i fiskeflåten og havbrukssektoren, sier direktør i Moen Marin Bernt Lilliestråle. 

Teknisk leder i Moen Marin Torfinn Hansvik har totalt vært i selskapet i 12 år. Hansvik forteller om en utvikling både i markedet og teknologien som har skutt fart på det grønne skiftet i marin sektor.  

- Hovedområdet vårt er servicebåter til aquakulturnæringen. I 2016 tok vi et bevist valg, og startet arbeidet med nye elektriske båter fordi vi så at dette ville komme. Vi sto blant annet for verdens første og største batterihybride garnbåt i 2017, sier Hansvik.  

Elektrifiseringen av båter til aquakulturen har skutt fart de siste årene.  

-Vi startet også arbeidet med å få frem den første elektriske røkterbåten til aquakulturnæringen. Vi trodde at det ble en båt her og der, men nå er så si alle de båtene vi leverer hybriddrevne. Bare pr nå har vi 50 elektriske båter under produksjon, legger Hansvik til.  

Moen Marin har tatt et aktivt valg om å utvikle hybriddrevne og elektriske båter. 

-Vi har tatt et aktivt valg inn i det grønne skiftet, og går ikke tilbake til fossile drevne båter. Vi skal gjøre det vi har blitt gode på, og vi trenger å ta dette inn i andre næringer fordi vi ser at dette fungerer, sier Hansvik.  

Etterlyser støtteordninger for fiskerinæringen for vesentlige utslippskutt.  

-På havbruk har vi fått fart på noe, men innen fiskeri har ikke denne utviklingen kommet godt nok i gang enda. Vi trenger gode ordninger for å skyte fart på utviklingen i det grønne skiftet for fiskerinæringen. Nullutslipp på båter som opererer mer enn et døgn blir viktig, og vil gi vesentlige utslippskutt. Dette trenger vi hjelp for å få til, poengterer Hansvik.  

Tett samarbeid med lokalt næringsliv 

- Vi er en del av at kluster som er unikt. Vi har et tett samarbeid med andre bedrifter i kommunen som Marin design, Viknaslipen, og mange andre. Samarbeidet vi har her lokalt er helt avgjørende for utvikling av utstyret vi trenger og for videreutvikling av båtene, sier Hansvik.  

Moen Marin går også inn i samarbeid med tre videregående skoler for å styrke den praktiske kunnskapen til elevene, og sikre arbeidskraft og kompetanse for fremtiden.  

- Samarbeidet er en viktig milepæl i vår visjon om å skape morgendagens maritime løsninger. Ved å åpne dørene våre for elevene, ønsker vi å gi dem den praktiske innsikten de trenger for å lykkes i bransjen, samtidig som vi tar en aktiv rolle i deres utdanning. Vi ser også frem til å jobbe tett med skolene for å sikre at utdanningen holder seg oppdatert med industriens raskt skiftende behov, sier administrerende direktør Bernt Lilliestråle. 

Takker fellesskapet i NHO.  

- Vi jobber for fellesskapet og samarbeid, både i Trondheim og nærøysund, og det å være med i NHO gir oss mange felles arenaer som gir mulighet for læring og deling av erfaring. Det fellesskapet setter vi stor pris på. NHO er også en viktig støtte i mange saker vi jobber med, som er viktig for oss og våre kunder, legger Lilliestråle til. 

Regiondirektør Guro Angell Gimse er imponert over Moen Marin og deres engasjement for det grønne skiftet.  

- Moen Marin er en bedrift som ikke trekker opp stigen etter seg, men deler med andre og drar andre firmaer med seg ut i verden. Direktør Bernt Lilliestråle sa “finn en venn” Dere er den vennen for andre.  

Arbeidskraftsituasjonen er krevende og i Trøndelag opplever nesten 70% av bedriftene stor mangel på arbeidskraft og kompetanse. Moen Marin har tatt noen grep om situasjonen.  

- Moen Marin samarbeider også tett med flere videregående skoler i Trøndelag fylke, og sikrer en mer praktisk hverdag og undervisning. Dette er utrolig viktig for å sikre morgendagens kompetanse og arbeidstakere. De tar et viktig samfunnsansvar, legger Gimse til.