- En dag fikk jeg sånn halvveis beskjed av sjefen om at det kom til å bli en ledig stilling som direktør her, og at han helst så at jeg søkte, sier Torbjørn med et smil.
Siden har han vært verksdirektør på Holla. Wackers investeringer i fabrikken siden oppkjøpet har gjort at Torbjørn fremdeles sitter i sjefsstolen.
- Vi har fått lov til å teste ut nye ting og å utvikle verket sammen. Foreløpig er det ingen andre jobbtilbud som har fristet. Jeg er jo født inn i smelteverk … fjerde eller femtegenerasjon, jeg er ikke helt sikker på hva det er. Jeg kan stå og se på varmen og spruten som kommer fra ovnen i timevis. Det er spesielt, og noe som trigger meg. Og det å få til noe sammen med folk. Det viktigste er å ha et godt samarbeid, og når vi ser at det nytter og det lønner seg, da blir jeg trigget til å fortsette, sier han.
Et utstillingsvindu for samarbeid mellom ledelsen og de ansatte
Samarbeid har de blitt gode på på Holla. For Torbjørn og Håvard er det viktig med definerte roller, og å være tydelige på når de snakker sammen som representanter for hver sine interesser, og når de snakker sammen som kollegaer.
- Vi har to roller. Jeg vet at han har en rolle å spille i visse måneder, men de andre månedene er vi kollegaer, og det er det viktigste, mener Torbjørn.
Ifølge Håvard er det viktig å jobbe for å nå felles mål, ikke å stadig lete etter uenigheter.
- Jeg kunne vært en paragrafrytter og forvaltet min rolle som hovedtillitsvalgt med å jage forskrifter og regler, men så vet vi at vi konkurrerer med verden. Vi ansatte har fått en forståelse av hva som kreves for at våre eiere fremdeles skal ha en interesse av å investere i oss, og jeg tror de aller fleste av oss er godt opplyste om hva som kreves av oss hvis vi skal nå våre mål framover. Derfor sier jeg at jeg stort sett gjennom hele året jobber for rammevilkår på min arbeidsplass.
Kollegaene beskriver samarbeidet mellom ledelse og ansatte som et spill tidvis, men med en stor, gjensidig tillit i bunn. Det må de ha skal de gå i samme retning.
- Vi kan på en måte kalle det et spill. Han har sine måter å gjøre det på og jeg har mine. Av og til er det noen som skal spille «the bad guy». Det er jo en del av det, men det betyr ikke at vi ikke kan gå ut herfra sammen etterpå. Vi må kunne prate sammen i etterkant om andre ting, presiserer Torbjørn, før Håvard skyter inn.
- Det er kanskje litt flåsete sagt, men det er jo en del av et industrieventyr det vi holder på med her. Vi har en målsetning om å bli Europas største, og det krever at vi drar i samme ende på tauet hele veien. Også står vi på hver vår ende en kort periode av året. Vi kan sitte og diskutere så busta fyker han og jeg, men så går vi over plassen til kantina og setter oss ned for å spise sammen. Det tror jeg er den moderne måten man må jobbe sammen på, mener han.
I kantina sitter faste ansatte, lærlinger og ledelse rundt samme bord i lunsjpausene. Slik har ikke kulturen alltid vært, erindrer de begge.