Månedens bedrift: Overhalla Betongbygg

Publisert

Adm. dir. i Overhalla Betongbygg, Arnt Ove Amdal.

NORSKE BYGGEKLOSSER I BETONG: Der Danmark bygger miniatyrer i fargerike plastklosser, bygger namdalingene Norge med betongelementer. Enten det er det nye regjeringskvartalet i Oslo, matfiskfabrikk i Bergen, kulturhus i Bodø, E6 gjennom Trøndelag, eller ny hoppbakke i Granåsen til Ski-VM i 2025 – så er det i Overhalla det tegnes, støpes, fraktes og monteres. Hvordan ble Skogmo stedet for utallige verdensrekorder på betongsiden?

- Du må tørre å være redd!

Det er administrerende direktør Arnt Ove Amdal som sier dette. Han har gjentatt det mange ganger, og er overbevist om at det er suksessoppskriften bak Overhalla Betongbygg, betongelementfabrikken han overtok for 35 år siden. Bedriften som har «flere verdensrekorder enn de har oversikt over» feirer 75-årsjubileum nå i høst, og er NHO Trøndelags «månedens bedrift» for november 2021.

Det er heldigvis greit skiltet på Skogmo. Tre timers kjøretur fra Trondheim i retning nord, en siste lille svingete avstikker og en skremmende smal bru senere er vi hos bedriftenes svar på «der ingen skulle tru nokon kunne bu» - en diger og topp moderne fabrikk for betongelementer midt oppi Namdalens nærmest uendelig skogkledte områder, kun avbrutt av spredte gardsbruk. Det virker nærmest naturstridig å finne en stor klynge bedrifter her, og kanskje enda mer overraskende at det er havbruket ute ved kysten som er den største driveren for aktiviteten i innlandskommunen Overhalla.

-Det kan jeg ikke, så det går sikkert bra

Det aller første huset som ble lagd av betongelementer står på Røst i Lofoten. Det var, som det meste annet, en tilfeldighet, og handlet om å gripe en mulighet.

- En kar som kom til meg da jeg holdt på å legge belegningsstein i Namsos. Han spurte om jeg kunne lage elementer til et hus. Det kunne jeg jo ikke, men jeg ville jo prøve. Ikke kunne jeg lage elementer, ikke montere heller, og hadde ingen erfaring med transporten.

Men erfaring fikk han, og siden har de lyktes med mer enn de har mislyktes med – og nå teller de 220 ansatte, og signerte nylig intensjonsavtale for en ny verdensrekord – et matfiskanlegg i Bergen på 90 000 kvadratmeter.

- Det blir seks ganger større enn smoltanlegget vi leverer til Salmar på Tjuin i Follafoss, som enn så lenge er verdens største. Vi snakker en kilometer med bygg nede i Bergen.

Arnt Ove er Namdalens Pippi. Med livsmottoet «du må tørre å være redd», og innstillingen «det har vi ikke gjort før, men det går sikkert bra».

Det første smoltanlegget ble bestilt i 1999.

- Det var til Salsbruket. De visste at vi kunne støpe kummer, og så tok vi det derfra.

Sveiser i sving fabrikken.

Bygger den blå sektoren

Siden har de blitt dominerende på bygg for havbruksnæringen. Amdal forteller engasjert om hvordan de designer smoltanlegg i åttekanter sånn at sideveggene blir en del av ytterveggene på bygget. De sparer 20 prosent på størrelsen på bygget på den måten, og det er det mye bærekraft i, forteller direktøren stolt.

Amdal er brennende engasjert i LEAN, og like engasjert i bærekraft. Begge deler handler om det samme for ham. Å hele tiden bli litt bedre. Han er aldri fornøyd.

- Den største hemskoen for utvikling er om du blir for redd og ikke tør prøve ut ideer fra de ansatte. Det er jo en viss risiko, og kan bli dyrt og sånn, men vi må jo prøve. Det er sånn vi har utviklet oss, forteller han.

Veksten har vært formidabel, og bedriften har etter hvert blitt et forbilde på utvikling og organisering. I 2019 ble de også kåret til Årets Leanvirksomhet. 

Prøvestøp for fasade på nytt regjeringskvartal.

Kreativt teater

Det er ikke fordi han selv er så strukturert at organisasjonen driver er gjennomsyret av dette kontinuerlige utviklingsarbeidet. Tvert imot.

Amdal selv er et kreativt følelsesmenneske der både latter og tårer sitter løst. Og han sier ifra når han blir irritert. Men han har lært å lytte, litt, i hvert fall.

Amdal selv mener han har skjønt litt mer om mennesker etter å ha gått et lederutviklingsprogram i Bodø. Lært å forstå hvordan ulike personligheter kan jobbe sammen.

Hans mentor, håndballpresident Kåre Geir Liå, mener Amdals 13 personer store ledergruppe er helt spesiell. Den nærmeste beskrivelsen han klarte å komme med var at de er som et teater. Et vellykket teater trenger både god regi og mye øving.

- Jeg vil at de som kommer hit skal tenke at det er en stor opplevelse, sier Amdal.

Amdals metode er LEAN. Han forteller ivrig gestikulerende hvordan denne metodikken er bærende for alt de gjør, både i produksjon og prosjektering.

Målstyring er mantraet, og uansett hvilken vegg du ser på så ser du bedriften i kortene. Produksjon. Utslippskutt. Fravær. Indikatorer, mål og resultater. De driver nitid «bakoverplanlegging» for optimal flyt i produksjonen.

- Vi skal ha 120 forbedringer hver måned, sier betonggeneralen.

Han sammenligner med skiløpere. Det holder ikke med å trene kondisjon og styrke for å bli best, og de beste vet eksakt hvilke små muskler som må finjusteres for å optimalisere den tekniske prestasjonen.

Sånn tenker de på Overhalla Betongbygg også. Det er alltid rom for forbedring. Og nye verdensrekorder.