Klostergården er månedens bedrift

Publisert

Regiondirektør Guro Angell Gimse og daglig leder ved Klostergården Jørn Gunnarson Anderssen. Foto: Peder Ingvaldsen

NHO Trøndelag har gleden av å tildele månedens bedrift til Klostergården som vi finner på vakre og idylliske Tautra i Frosta kommune. Her finner vi et unikt tilbud innen overnatting, natur, mat og drikkeopplevelser.

Gården har vært i familiens eie siden 1807, og i senere tid har gården produsert grønsaker og driftet et gartneri. Med årene har det utviklet seg til å bli et fantastisk serverings og overnattingssted. 

–Jeg startet i bedriften i 1994, og flyttet hjem i 2008. Vi hadde et mål om å videreutvikle klostergården i samarbeid med mine foreldre og besteforeldre. Vi er stolte av det vi har skapt her ute på lille Tautra, sier Jørn Gunnarson Anderssen som i dag driver Klostergården.

Selv har Jørn vokst opp på Klostergården. 

–Jeg vokste selv opp på gården, og det er godt å kunne drive videre denne familiegården som har vært i slekta siden starten av 1800-tallet. Det er morsomt å kunne videreføre familietradisjonen, og ikke minst videreutvikle gården, legger Anderssen til. 

Jørn er opptatt av lokalprodusert mat, og ønsker å drifte gården også for å høste av de lokale ressursene. Det har åpnet et rikt tilbud med lokalmat og drikke. 

–Målet vårt er å drive gården, og vi høster i dag av ressursene for å lage saft, mat, og vi har noen innleide dyr på beite for å vedlikeholde kulturlandskapet her. 

–I 2008 startet jeg opp et bryggeri her på gården for å tilby kundene våre egenprodusert drikke til maten. Dette bryggeriprosjektet har så utviklet seg, så i dag lager vi også whiskey og vi malter, sier Anderssen. 

Ønsker endring i regelverket for å kunne selge sterkøl på gården. 

–Regelverket stanser oss i å kunne selge sterkere øl enn 4,7 prosent. Vi får kun selge det på Vinmonopolet, og jeg skulle sett at vi også kunne tilby dette til gjestene som kommer innom Klostergården, poengterer Anderssen. 

I år fyller klostergårdens overnattings og serveringstilbud 30 år. Det er viktig for dem å ta vare på de tradisjonene gården har hatt. 

–30 år har gått fort, det har vært krevende å bygge opp bedriften til det som i dag er i drift. Likevel har det vært spennende, og jeg ser fram til å videreutvikle Klostergården. 

Like ved klostergården finner vi klosterruinene som et mye besøkt turistmål. 

–Tautra er vakkert, og mange tar turen ut hit for å besøke Tautra, klosterruinene og klostergården. Jeg mener jo at det er ganske unikt her ute, og jegtror mange er enige med meg. Vi har det utrolig vakkert her, sier Anderssen. 

Tautra er ei liten øy som henger sammen med Frosta kommune, og mange har tidligere tatt sjøveien til øya. Nå ønsker Jørn å få til en flytebrygge slik at kundene som kommer via sjøveien enkelt kan komme seg på land. 

–Vi har som mål å få på plass en flytebrygge slik at folket som kommer til oss via havet kan komme seg på land, så langt har det vist seg å være vanskelig da Tautra er et vernet område og at kommunen ikke tillater en slik utbygging. 

Jørn og gjengen legger bak seg en god sommer med mye finvær, det har bidratt til gode besøkstall. 

–Vi har hatt en fin sommer, været påvirker selvfølgelig besøkstallene våre. Vi har ikke hatt disse ekstreme besøksdagene der vi ikke rekker å puste mellom slagene, men vi har hatt et jevnt besøk gjennom hele sommeren så vi er veldig fornøyde, legger Anderssen til. 

På gården er det nå fem heltidsansatte, der far til Jørn også er med som kjøkkensjef og svært engasjert i drifta. 

–I høysesong er vi opp mot 25 ansatte, da er det godt å ha noen faste ansatte som er med oss gjennom hele året. Fattern er også med og jeg er glad for at han kan bidra så mye inn i arbeidet som han gjør, sier Anderssen. 

NHO tilbyr sine medlemmer mange viktige fordeler, som også Klostergården benytter seg av. 

–Arbinn er et system som jeg bruker aktivt i drifta av gården, og jeg har tidligere også benyttet meg av de dyktige advokatene som NHO har. Det er også viktig for meg å ha samarbeid, og NHO har et stort nettverk som bidrar til samarbeid på tvers av regioner og næringer, avslutter Anderssen

Regiondirektør i NHO Trøndelag, Guro Angell Gimse er imponert over det arbeidet Jørn og gjengen hans har gjort på Tautra. – De har skapt en perle! 

Klostergården er for mange et forbilde, de tar vare på viktige tradisjoner, og leverer gode opplevelser for gjestene. Med lokal og egenprodusert mat og drikke, flotte omgivelser og dyktige ansatte viser de vei for mange. De har rett og slett skapt en perle, og vi var derfor ikke i tvil om å tildele månedens bedrift til Klostergården, sier Gimse.