- Lønna har kommet såpass mye etter i yrkesfagene at mange nå tjener veldig godt. De ansatte har prestasjonsavlønning i tillegg til god fastlønn, og slik er det jo i faget vårt. Så her er det muligheter for de som vil, sier Hans-Petter.
Ønsker seg 20 prosent kvinneandel
Selv om det er muligheter for alle i GK, er Hans-Petter og Trond tydelige på at dagens kvinneandel ikke holder helt mål. De har satt seg et hårete mål når de nå jobber med å øke kvinneandelen; men her konkurrerer jentene på like vilkår som guttene.
- Vi vil gjerne ha jenter – men vi kvoterer ikke inn jenter. De tas inn på lik linje som gutter, presiserer Hans-Petter.
I dag har røravdelingen to kvinnelige lærlinger, og de ser at det er flere og flere jenter som viser interesse for rørfaget. Andelen kvinnelige søkere på bygg- og anleggsteknikk har økt mye de siste fem årene.
- Hvis jeg ikke tar helt feil tror jeg 20 prosent av søkerne i år var jenter, sier Trond.
- Og det er jo kjempebra, påpeker Hans-Petter, og fortsetter.
- Men vi har jo slitt litt i denne bransjen med å beholde jentene. Vi har jo hatt flere som lærlinger tidligere som slutter for tidlig. Vi vet ikke helt hvorfor.
Trond mener bransjen selv ikke har vært tidlig nok på ballen for å sikre en høyere kvinneandel.
- Det var jo først i fjor at jentene fikk egne garderober, så bransjen har ikke fulgt med for å legge til rette for at jenter skal ha lyst til å komme inn i faget. Du kan ikke forvente at de vil være her hvis de skal stå og skifte sammen med guttene. Så er det kanskje noe med holdningene også som har gjort det vanskeligere for jenter å komme inn, men jeg merker en annen holdning til det nå, sier han optimistisk.
Hans-Petter mener alle kjønn kan lykkes – og vil behandles likt – i rørbransjen.
- Hos oss blir alle godt mottatt ute på byggeplassene. Hos oss er det ikke noe tull. Jentene blir tatt godt vare på – på lik linje med guttene. Og det vil de gjerne også, sier Hans-Petter, og mener det blir helt feil å særbehandle jentene.
- Vi har et mål om 20 prosent kvinneandel totalt sett i konsernet. Dette er vanskelig å oppnå blant rørleggere, men vi jobber for å nå dette målet. Og vi gjør det ikke på et kunstig vis. Vi må finne de beste lærlingene – uavhengig av kjønn.
Hans- Petter og Trond er enige i at er det viktigste er ikke karakterer eller kjønn, men å finne et godt lag.
- Vi tar ikke alltid bare de med de beste karakterene. Det kan være andre egenskaper vi ser etter hos ungdommene. De skal også passe litt sammen. De er et lag, sier de begge.
Læretid er både utdannelse og dannelse
Laget med lærlinger hos GK har ikke kun fag på agendaen. Ifølge Hans-Petter og Trond er det mange ting som skal læres disse årene.
- Du må jo lære dem folkeskikk også, sier Hans-Petter, mens han ler.
- Men det er helt sant. Respekt for arbeidstid, matpakke, 30 min pause. Det er mye du skal lære deg å ha respekt for som ungdom. Det er ikke alle som lærer dette hjemme. Noen kan jo komme på jobb ti over sju, og det er ikke akseptert hos oss, sier Hans-Petter, og fortsetter.
- Opplegget vår høres kanskje litt «pusekatt-aktig» ut, men det er ganske klare forventninger til lærlingene. Og det får de høre. Så det er de ikke i tvil om.
Ett av tiltakene bedriften har gjennomført for å yte det lille ekstra for lærlingene sine er matpakkekurs.
- Ernæring er veldig viktig. Det høres kanskje litt flåsete ut, men det er ikke uvanlig å se håndverkere utenfor «Cirkel K» på morgenen klokken ti på sju, som kommer ut med ei pølse og en cola i hånda. Det er ikke noe å starte dagen med! Så da gjennomførte vi matpakkekurs. Det er jo ikke for å lære å brette sammen papiret, men for å lære om ernæring, vise dem hvor raskt de kan lage matpakke, og ikke minst – hvor mye penger det er å spare på det, sier Hans-Petter.
Bedriften har snakket mye med lærlingene om økonomi og pensjon. Det ser de på som en del av jobben.
- Det er voksenlivet de starter på, så vi hjelper de litt med det. Og det kan ikke opplæringskontoret gjøre. Men det gjør vi som bedrift, vi bryr oss litt ekstra. Og det tror jeg er veldig viktig for trivsel også. Nå har det skjedd lite de siste to årene, men vi skal komme i gang igjen, sier Trond.