-Vi er et stort hjul sammen
Frelsesarmeen ble grunnlagt av reformatoren William Booth i Øst-London i 1865. I et område med mye fattigdom oppsto sosiale behov uten gode løsninger – barn manglet skolegang og familiene hadde ikke økonomi. Etter hvert ble 100.000 personer i Øst-London soldater i Frelsesarmeen og utrustet med uniformer. Likhetsidealet var skapt. Gjennom etablering av arbeidsplasser og skolegang ble livene deres forandret: barn fikk gå i barnehage eller skole, og foreldrene fikk jobbe.
I 1888 kom Frelsesarmeen til Norge. I dag har mange mennesker av de samme behovene som den gang, og organisasjonen tilbyr et bredt spekter av tjenester til de som trenger dem.
- Vi er en stor Frelsesarme i Trondheim. Vi har rusomsorg, barne- og familievern, fosterhjemstjeneste, Fretex-butikkene og Fretex Jobb og oppfølging. Vi er overalt i byen – vi er rett og slett et stort hjul som jobber sammen. Vi deler ut mat og tilbyr hjelp i hverdagsøkonomien med alt fra støtte til strømregning, husleie, medisiner og aktiviteter til barn. Det er veldig bredt – folk får støtte til det de trenger, sier Elin.
Hun forteller at det er over 2000 husstander i Trondheim som lever under fattigdom og lavinntekt. Det er disse familiene Frelsesarmeen ønsker å hjelpe. Fra å ha hjulpet 40 familier i måneden forrige halvår, er de nå oppe i 190. De som klarte seg greit forrige halvår med å være lavinntekt, har det mye trangere nå.
- Før jul i år ble antallet familier vi har hjulpet 2360. Det er en økning på over 500 husstander. Mange barn i byen lever under vedvarende lavinntekt hele barndommen. Vi prøver å gjøre noe med det. Vi jobber hele tiden med å få oversikt over disse familiene slik at de får hjelp, sier hun.
For Elin er det viktig at de klarer å nå ut til barnefamiliene som både ønsker og trenger støtte – spesielt for barnas del.
- Det er viktig å få alle barna i aktivitet, slik at de ikke lever segregerende. Vi har flere barn som sier at «nei, jeg synes ikke det er noe gøy å kjøre ski» eller «jeg synes ikke det er noe gøy å spille fotball - jeg gidder ikke det, jeg vil bare sitte hjemme og game». Vi vet at det er ikke sannheten – sannheten er at de ikke har økonomi til noe annet, sier hun.
Frelsesarmeen tilbyr fellesskap og aktiviteter for barn, ungdom og andre grupper gjennom hele uken – alt fra ungdomsklubb og leksehjelp til værested og musikkgruppe. De reiser også på turer. For dem er det viktig at barn får komme hit og møtes på tvers av samfunnslag.
- Vi mener det er veldig viktig at barn bygger vennskap på tvers av bakgrunn, og at de henger sammen i ulike hjem – også for foreldrene, poengterer Elin, og fortsetter.
- Alt vi gjør er gratis for alle, uansett om du er høyt utdannet og har jobb, eller ikke. Vi spiser også mye her, slik at husstander slipper å lage så mye mat. Hvis barna spiser her fire dager i uka, så er det fire middager som ikke trengs å lages hjemme, sier hun.
-Må ikke komme på jobb og være 100 prosent
For å gi de som kommer dit et godt tilbud, er Frelsesarmeen avhengige av både ansatte og frivillige. Elin forteller at de nok er over 300 ansatte totalt i Trondheim, men at kun 13 av disse jobber i Prinsens gate. Da hun kom til Trondheim fra Island i 2017 var de tre ansatte, og siden har de bygd opp ressursene sten på sten. Frelsesarmeens arbeid finansieres gjennom søknader til offentlige etater, kommunen, ulike legater og stiftelser, eller via private donasjoner.
- Vi vil være en bedrift som vokser med mange frivillige, men også kunne ansette. Det å kunne ansette ulike folk med ulike erfaringer, og å skape arbeidsplasser, det er veldig gøy og stas. Jeg er her for å bygge Trondheim i mange år framover, sier hun.
Selv om ingen bruker uniform på jobb, bærer de alle skjold på brystet. Likhetsprinsippet i Frelsesarmeen lever godt innenfor de fire veggene i lokalene, og Elin forsikrer om at her er det lov å være menneskelig hver eneste dag.
- Vi har en policy om at vi må ikke komme på jobb og være 100 prosent. Vi kan komme og være 20 prosent, og det er helt greit – fordi vi krever aldri at noen som kommer inn døra skal være 100 prosent. Vi bare er. Så det jobber jeg mye med å si til de ansatte også, forteller hun.