Månedens bedrift: Eidum Gårdsbakeri

Publisert

Solvår Lillemo Reinsberg startet Eidum gårdsbakeri for ti år siden. Hun driver den lille bedriften sin med til sammen fire ansatte fra hjemstedet der hun selv vokste opp. Foto: Guro Bjerk.

HAR GJORT BRØD TIL BUTIKK PÅ BYGDA: Stadig flere finner veien til den lille gårdsbedriften i Lånke, der Solvår Lillemo Reinsberg og hennes tre ansatte baker brød for bygd og byfolk.

Månedens bedrift er Eidum gårdsbakeri utenfor Stjørdal. Her har innehaver og primus motor Solvår Lillemo Reinsberg skapt en liten bedrift med fire ansatte. Siden starten i desember for ti år siden har de utvidet fra et lite bakerilokale til en større gårdskafe som har åpent tre dager i uka.

Interiør fra gårdskafeen på Eidum

Solvår startet opp bedriften sin i desember, og for tiende år på rad har hun pyntet til jul. Foto: Guro Bjerk.

Faste kunder og Jungeltelegrafen

I dag leverer hun brød til alle Coop-butikkene i Stjørdal, og har mange faste privatpersoner og bedrifter på kundelista. Byfolk kommer ens ærend fra Trondheim for å kjøpe brødene til Solvår. Barnehager legger turen hit for å smake på de populære kanelsnurrene. Lokalbefolkningen fyller på termosen og kjøper noe godt før de legger ut på tur i nærområdet.

- Vi har kunder som kommer fra mange steder og alle samfunnslag, for å si det sånn. Det er alt fra damer fra Singsaker, til naboer og barnefamilier, og han som var her i stad var en bonde som var ute for å skaffe seg ved, forteller hun.

Solvår er en ekte ildsjel som etter mange år i hovedstaden bestemte seg for å gjøre alvor av drømmen om å starte egen bedrift. Så da muligheten bød seg for å ta over gårdsdrifta i hjembygda si for ti år siden, innså hun at hun måtte gå all in for å tilby trønderne ekte håndverksbrød.

- Jeg begynte å se for meg at vi kunne starte bakeri på gården. Det var vanskelig å få tak i godt brød i Stjørdal, så jeg tenkte at det skal jeg gjøre noe med, forteller hun mens hun er i full sving på kjøkkenet.

Hun har alltid vært glad i å reise og oppleve nye steder, finne inspirasjon og dyrke interessen for baking.

- Jeg var ganske bestemt på at dette ikke skulle være et gårdsbakeri med lefser og flatbrød! Jeg ville heller skape et snev av urbanisme på bygda, forteller Solvår med et smil.

Innehaver Solvår snakker med kunde, eldre mann

Innehaver Solvår er glad i kundene sine, og slår gjerne av en prat når hun har tid til det. Foto: NHO Trøndelag.

En liten kjøretur fra Stjørdal sentrum ligger Eidum gårdsbakeri som også har åpen gårdskafe tre dager i uken. Foto: NHO Trøndelag.

Avtaler med små og store aktører

Hun satset tidlig på å levere ut til bedrifter i området, og fikk fort en avtale med det store konferansehotellet på Hell.

- Det må jo ha med brødet å gjøre! spør jeg siden jeg faktisk sitter og nyter en fersk smak av havrebrødet mens hun forteller.

Sprø skorpe, nydelig smak, ekte håndverk, ærlighet og kjærlighet til naturlige ingredienser. Assosiasjoner til Åpent bakeri i Oslo er ikke til å unngå. Solvår smiler beskjedent tilbake og blir oppriktig glad for den umiddelbare tilbakemeldingen.

- Åh, det er veldig hyggelig å høre – de har jeg hatt mye med å gjøre tidligere!

Mange år i Oslo gav henne nye bekjentskaper innen håndverksbaking, og etter hvert fikk hun mulighet til å lære av de flinkeste til å profesjonalisere bakingen til et høyere nivå.

- Jeg er opptatt av smak og kvalitet, og at flere skal få oppdage at brød faktisk er både sunt og godt, det har mange av næringsstoffene vi trenger daglig, forteller hun ivrig.

Solvår har også fra starten av drevet med hjemlevering i samarbeid med noen av de andre gårdene i nærheten. Framfor å dra inn til Trondheim for å være med på bondens marked - hvorfor kan vi ikke ha marked på alle gårdene samtidig? tenkte Solvår og var med og startet «Route 26». Et samarbeid slangs fylkesvei 26 som går på sørsiden av Stjørdalselva, og som i dag består av til sammen ti lokale gårdsbedrifter.

- Ideen er at kundene kan kjøre fra gård til gård og handle og oppleve ulike ting langs ruten. Alle gården tilbyr ulike produkter og opplevelser, og vi synes selv det er et poeng at de faktisk drar dit det produseres, det er en viktig del av opplevelsen, forteller hun.

Landskapsbilde, mann langs veien

Eidum gårdsbaker startet også opp egen gårdskafe for 6 år siden, og har åpent tre dager i uken. Noen av kundene til Solvår kommer gående fra Stjørdal sentrum og tar det som en tur. Foto: NHO Trøndelag.

Brød ligger på rad og rekke i bakeriet

Nystekte brød ligger på rad og rekke i bakeriet på Eidum gård, klare til utlevering til faste kunder og bedrifet - og til salg i gårdskafeen. Havrebrød, surdeigsbrød, landbrød, hverdagsbrød, rugbrød er noe av utvalget. Brødene selges i alle Coop-butikkene i Stjørdal. Foto: NHO Trøndelag.

Vil skape bærekraftige arbeidsplasser

På de ti årene som har gått siden oppstarten driver hun i dag en bedrift med fire ansatte. Gradvis har hun økt omsetningen jevnt og trutt, og vært påpasselig med å ikke vokse for fort. Det kan fort gå ut over både kvalitet og kontroll, mener den engasjerte gründeren.

- Vi har vært opptatt av at det skal være lønnsomhet i bedriften fra dag en, hvis vi ikke klarer det er det ikke bærekraftig, sier Solvår.

Det var derfor viktig for henne at hun kunne drive profesjonelt med en gang, ta ut lønn og betale husleie til gården. Det store målet hennes er at dette skal være bærekraftig og lønnsomt også på sikt, og at bedriften skal kunne drives uten henne i fremtiden.

- Vi kunne produsert mye mer, men da hadde vi fått problemer med å få levert det ut til alle om morgenen. Så jeg har funnet ut at det er bedre å kunne tørre å være litt liten, og heller levere kvalitet. Vi trenger ikke en større kafe, eller en ny avdeling i Stjørdal sentrum, legger hun til.

Brød i alle varianter, kjeks og julebakst ligger klar i disken foran meg. Iført forkle og bakehansker lar hun seg intervjue innimellom slagene. Solvår er alene i butikken denne formiddagen og har mye å gjøre. Brød som bakes skal tas ut av ovnen, kunder skal betjenes, kaffe og smørbrød skal serveres, og innimellom vil hun gjerne slå av en prat med gjestene som har tatt turen denne fredagen før jul.

- Jeg er veldig glad i kundene mine, og setter stor pris på at mange av dem stadig kommer tilbake. Som for eksempel han som hver fredag går tur opp hit fra Stjørdal sentrum for å kjøpe brød til helgen. Det tar jo en time det da.. Er ikke det fantastisk?

Innehaver Solvår avbildet utenfor gårdskafeen

Solvår Lillemoen Reinsberg er selv født og oppvokst på Eidum gård utenfor Stjørdal. Etter mange år i hovedstaden flyttet hun og familien hjem for å drive gården - og Solvår startet eget bakeri. Foto: NHO Trøndelag.

Nærbilde av tekst på dør, viser åpningstider

Gårdskafeen på Eidum har blitt et veldig populært tilbud, ikke bare for naboer og og folk i nærmiljøet. Hit kommer også folk fra Trondheim og andre steder utenfor Stjørdalsområdet for å handle brødene til Solvår. Foto: NHO Trøndelag.

Sentralt sett fra Solvårs ståsted

I dag er kyr byttet ut med bakemaskiner og en ny gårdskafe har tatt over for tradisjonell virksomhet på den gjestfrie gården Eidum. Dette er gården der Solvår er født og oppvokst. Sammen med mor og far og fem søsken vokste hun opp på bygda i en familie som drev gårdsdrift med melkekyr, fjøs og låve - og ei trønderlån der det var høyt under taket.

- Jeg er veldig takknemlig for støtten jeg har fått fra familien hele veien, de har vist forståelse for at jeg ville drive med noe nytt, understreker hun.

Solvår er i sving både foran og bak disken, inne i bakeriet, hun betjener telefon, en som ringer og bestillinger som kommer inn i nettbutikken. Og lager lunsj til de som har kommet for å nyte dagens surdeigsbrød med eggesalat og varmrøkt skinke. Tirsdag, torsdager og fredager er det åpen kafe i bakeriet, et tilbud hun startet for 6 år siden.

- I starten hadde vi bare noen få bord og stoler, og selve bakeriet startet i et lite lokale med et enkelt utsalg. Nå har vi fått mer plass og utvidet det hele til et mye større og triveligere lokale, og det har blitt en bedre opplevelse for kundene, sier Solvår.

Med utsikt over Stjørdalselva ligger Eidum på en høyde oppi bygda, kun 5 minutter fra Værnes, 10 minutter til Stjørdal og en halvtimes kjøring til Trondheim. Ifølge Solvår er det slett ikke usentralt.

- Mange tenkte at dette var langt unna folk, men etter hvert begynte folk å skjønne at det var hit de måtte komme for å få den opplevelsen de ønsker. Noen får assosiasjoner til storbyen når de kommer hit, det synes jeg er litt fint!

Hun legger til:

- Jeg tror folk har behov for å komme seg litt ut av sentrum også. Vi som driver bedrifter som ligger litt avsides til… målet vårt er ikke å komme til sentrum, men heller at folk skal komme til oss der vi er. Det er jo halve opplevelsen!

Opplevelsesnæring

Ærligheten og autensiteten til Solvår går igjen når jeg spør kundene om hva de liker.

- Vi tar turen helt fra Trondheim for å få en bit av denne lille perlen, hun har jo det beste brødet, det er det ingen tvil om, forteller ett av parene jeg møter denne formiddagen.

En annen kunde uttrykker det slik: - Jeg pleier å kjøpe brødet på den lokale Prixen, men måtte bare ta meg en tur innom for å kjenne på lukta!

Selv tror Solvår det handler mye om selve inntrykket som sitter igjen hos kundene etter at de har vært innom gårdsbakeriet hennes.

- Jeg får stadig tilbakemelding om at det lukter så godt å komme inn i rommet her. Det skaper minner hos folk, lukten av nybakt brød gir positive assosiasjoner. Så jeg pleier å si at jeg ikke bare selger brød, jeg selger også en opplevelse, avslutter hun.

Nærbilde av små gaveposer med kjeks og julebakst

I starten for ti år siden bakte hun kun brød. Nå har Solvår og hennes tre ansatte utvidet sortimentet litt og selger også småkaker til jul. Foto: NHO Trøndelag.