Sentralt sett fra Solvårs ståsted
I dag er kyr byttet ut med bakemaskiner og en ny gårdskafe har tatt over for tradisjonell virksomhet på den gjestfrie gården Eidum. Dette er gården der Solvår er født og oppvokst. Sammen med mor og far og fem søsken vokste hun opp på bygda i en familie som drev gårdsdrift med melkekyr, fjøs og låve - og ei trønderlån der det var høyt under taket.
- Jeg er veldig takknemlig for støtten jeg har fått fra familien hele veien, de har vist forståelse for at jeg ville drive med noe nytt, understreker hun.
Solvår er i sving både foran og bak disken, inne i bakeriet, hun betjener telefon, en som ringer og bestillinger som kommer inn i nettbutikken. Og lager lunsj til de som har kommet for å nyte dagens surdeigsbrød med eggesalat og varmrøkt skinke. Tirsdag, torsdager og fredager er det åpen kafe i bakeriet, et tilbud hun startet for 6 år siden.
- I starten hadde vi bare noen få bord og stoler, og selve bakeriet startet i et lite lokale med et enkelt utsalg. Nå har vi fått mer plass og utvidet det hele til et mye større og triveligere lokale, og det har blitt en bedre opplevelse for kundene, sier Solvår.
Med utsikt over Stjørdalselva ligger Eidum på en høyde oppi bygda, kun 5 minutter fra Værnes, 10 minutter til Stjørdal og en halvtimes kjøring til Trondheim. Ifølge Solvår er det slett ikke usentralt.
- Mange tenkte at dette var langt unna folk, men etter hvert begynte folk å skjønne at det var hit de måtte komme for å få den opplevelsen de ønsker. Noen får assosiasjoner til storbyen når de kommer hit, det synes jeg er litt fint!
Hun legger til:
- Jeg tror folk har behov for å komme seg litt ut av sentrum også. Vi som driver bedrifter som ligger litt avsides til… målet vårt er ikke å komme til sentrum, men heller at folk skal komme til oss der vi er. Det er jo halve opplevelsen!