Kritisk viktig å være tett på EU etter USA-valget
Trumps bebudede politikk kan skape uforutsigbarhet for bedrifter i Norge. Økt proteksjonisme, stormaktsrivalisering og handelshindringer vil kunne ramme Norge og Europa.
Trumps bebudede politikk kan skape uforutsigbarhet for bedrifter i Norge. Økt proteksjonisme, stormaktsrivalisering og handelshindringer vil kunne ramme Norge og Europa.
EU har begynt forberedelsene og satt ned en egen «Trump task-force». Planen er både å gjengjelde mulige amerikanske tiltak med samme mynt, men også å sikre nye avtaler med USA som sikrer EU-bedrifter særbehandling. Norge er ikke med i EUs handelspolitikk, og er ikke med når disse planene legges i Brussel. Vi vil i utgangspunktet heller ikke omfattes dersom EU og USA blir enige om avtaler seg mellom.
- EU er viktigere for Norge enn noen gang, og våre politikere må sørge for at vi ikke faller utenfor når nye handelskonstellasjoner oppstår, sier regiondirektør i NHO Guro Angell Gimse.
NHO-direktøren ber politikere på alle nivå følge ekstra med på det som skjer i Brussel framover.
-Trønderske bedrifter eksporterer aller mest til EU og EØS-land. Det er helt klart viktig at vi fortsatt sikrer dette viktige markedet i tiden framover og vi må opprettholde de gode rammevilkårene vi har gjennom EØS-avtalen, som gir norsk næringsliv stabilitet i en usikker tid, påpeker Guro Angell Gimse
Trønderske bedrifter er avventende til Trumps inntreden i det hvite hus.
-Jeg har i dag snakket med flere bedrifter i regionen, og de melder ifra om at de er usikre på hvordan dette valget vil påvirke det europeiske markedet på sikt, legger Gimse til.
Foruten tett oppfølging fra politisk hold kan bedriftene selv vurdere grep for å redusere risikoen i en mer urolig verden.
-Vi er inne i en krevende tid, med krig i Ukraina, stormaktsrivalisering USA-Kina og økt proteksjonisme og det blir viktig at Trøndersk næringsliv sprer egen risiko og vurderer flere markeder ute i verden, sier Angell Gimse
Det er flere markeder i verden som også er aktuelle for norsk næringsliv.
-Handelsavtalen med India som ble landet tidligere i år er en spennende mulighet for trøndersk næringsliv. Trøndelag eksporterer totalt for over 75 milliarder kroner i året, men potensialet er større.
Regjeringen har satt et mål om å doble eksporten fra Norge, og Trøndelag har store forutsetninger for å delta i satsningen.
-Vi har fortsatt alle muligheter framover, men må følge med i timen, avslutter Angell Gimse