Månedens bedrift: Gaula tradisjonsmøbler

Publisert

Daglig leder Sissel Kulbotten (i midten) sammen med sine to lærlinger i møbelsnekkerfaget.

BÆREKRAFTIGE MØBLER SKAL GI FLERE ARBEIDSPLASSER I ÅLEN: Midt i hjertet av UFO-bygda Ålen har Gaula Tradisjonsmøbler etablert et internasjonalt miljø av møbelsnekkere, lærlinger og høyteknologi for å møte en stadig større etterspørsel etter bærekraftige møbler og innredningsløsninger.

 - Vi ser at stadig flere ønsker seg møbler som varer, både på hytta og hjemme. Dessuten har vi stadig flere oppdrag for bedrifter og offentlige bygg, og alt har egentlig gått helt av seg sjøl!

Den tidligere sykepleieren måtte skifte yrke av helsemessige årsaker. Steinar var langtransportsjåfør, men hadde tidligere hatt en lang karriere som møbelsnekker på Dokka. Da ideen om å etablere en lokal møbelfabrikk fikk fotfeste, tok det ikke lang tid før de begge satset for fullt på å bygge arbeidsplasser lokalt.

Store oppdrag fra dag en

Kun tre mil fra Røros ligger den lille bygda Ålen. I underkant av to timer fra Trondheim med toget, og du kommer til et sammenspleiset lokalsamfunn i en hyttekommune som stadig vokser.  

Til tross for pandemi og andre utfordringer underveis har Gaula Tradisjonsmøbler hele tiden hatt større oppdrag som har gitt dem flere kunder. Den første store jobben var et utsmykningsoppdrag for det nye rådhuset i Bodø.

 - Kun ett år etter oppstart kom vi i kontakt med kunstner Per Kristian Nygaard i Trondheim. Av han fikk vi forespørsel om å lage møbler som hadde historisk betydning i byråkratiet. Han hadde tegnet møblene i miniatyr og vi produserte disse i opprinnelig størrelse, forteller Sissel med stor iver.

Oppdraget fikk stor oppmerksomhet, og gav den nyetablerte møbelfabrikken synlighet utenfor hjembygda. Snart kom det bestillinger fra både bedrifter og privatpersoner, og mange hytteeiere har fått øynene opp for de unike innredningsmulighetene som Gaula Tradisjonsmøbler tilbyr.

 - Mange av kundene våre ønsker seg skreddersydde møbler som de ikke finner på IKEA eller lignende steder. Og stadig flere etterspør spesielt design, de vil ha et særpreg, og det kan vi gi dem. Håndverk er vårt varemerke, forteller daglig leder Sissel Kullbotten.

Den tidligere sykepleieren måtte skifte yrke av helsemessige årsaker. Steinar var langtransportsjåfør, men hadde tidligere hatt en lang karriere som møbelsnekker på Dokka. Da ideen om å etablere en lokal møbelfabrikk fikk fotfeste, tok det ikke lang tid før de begge satset for fullt på å bygge arbeidsplasser lokalt.

Kunstner Per Kristian Nygård valgte å samarbeide med Gaula tradisjonsmøbler om et stort utsmykningsoppdrag for Bodø Rådhus i 2018. Copyright: Gaula tradisjonsmøbler / Per Kristian Nygård.

Spiserommets skillevegg ble spileveggeventyr

2022 ser ut til  å bli enda et år med stor vekst. Takket være en ide som ble unnfanget i 2020, da de i en periode måtte permittere sine ansatte.

 - Jeg fikk endelig tid til å gjøre noe med innredningen på kontoret, det er jo kombinert kontorplass og spiserom, og jeg ville gjøre noe med selve rommet. Så jeg spurte Serdar (Senturk) om han kunne lage en skillevegg. Det var dette som var starten på spileveggene som vi har fått stor oppmerksomhet rundt det siste året, forteller hun.

I 2021 etablerte de Aalen interiør, som skreddersyr spilevegger i heltre – et fleksibelt og moderne innredningssystem som i utgangspunktet ble laget som skillevegger til hjemmekontor.

 - Steinar og jeg er hovedaksjonærer i selskapet, men overlater til den yngre generasjonen å ta seg av salg og markedsføring av det nye produktet, vi kaller det bare for Aalenveggen, forteller Sissel stolt.

Dermed har de to gründerne startet enda et selskap, kun kort tid etter at de valgte å satse på egenproduserte møbler. Hva er det som driver dem?

 - Vi har som alle andre hatt både oppturer og nedturer, men tanken på at vi lager noe som betyr noe for folk holder oss i gang. Dessuten er det en veldig stor drivkraft for oss at vi bidrar til verdiskaping og arbeidsplasser lokalt, forteller hun.

Maja har vært lærling hos Gaula tradisjonsmøbler siden august i fjor, og stortrives med å være møbelsnekker.

Emil har vært lærling hos Gaula tradisjonsmøbler i to år og skal i januar 2022 ta et nytt fagbrev som CNC-operatør i nabobedriften Meta.

Investerer i lærlinger og høyteknologi

Bedriften har i dag fem ansatte, og har allerede blitt godkjent som lærlingebedrift. De har hatt lærlinger i møbelsnekkerfaget siden 2020.

 - Vi har hele veien valgt å satse på å ta inn lærlinger, vi er jo veldig opptatt av faget og ønsker å bidra til rekruttering av nye talenter, forteller Sissel.

To av disse er Emile og May Kristin, som begge er lærlinger i møbelsnekkerfaget. Emile er snart ferdig utdannet, men i disse dager på et nytt fagbrev som CNC-operatør. Denne har han allerede fått prøve seg på, siden bedriften i 2019 investerte i en CNC-maskin for mer effektiv behandling av tremateriale, og i 2020 fikk de installert en kantlimer i fabrikken.

Sissel viser oss rundt i produksjonslokalene hvor de lager møbler, kjøkken, hyller og andre innredningsløsninger på bestilling.

Bedriftens andre lærling startet i august i fjor, og det var en ren tilfeldighet, ifølge henne selv.

Da May Helen Strømsmo - som bare kalles Maja - og kjæresten dro på biltur i fjor sommer la de turen innom den lille bygda for å avlegge noen venner et besøk. Der fikk hun tips om at bygdas eneste møbelsnekkeri hadde store ting på gang. Om de kunne tenke seg å ta inn en ufaglært møbelsnekkerlærling på 30 år?

Resten er historie, og siden august i fjor har Maja stått opp klokka 0600 hver dag for å rekke jobben i møbelfabrikken. Her utvikler hun stadig ideer til nye produkter og nye løsninger for mer bærekraftig verdiskaping.

Ideen har blitt videreutviklet, utviklet og hvis alt går etter planen står Gaula Tradisjonsmøbler og Aalen interiør på stand med egen salgsbod under Rørosmartnan i februar.

 - Vi må stadig fornye oss, og det er en fryd å ha så kreative lærlinger som stadig kommer opp med nye ideer til hva vi kan tilby kundene våre, sier Sissel stolt.

Sissel inspiserer de nye spileveggene på nye Holtålen folkebibliotek. Systemet kalles bare for Aalenveggen, og skal lanseres for fullt under Aalen interiør - et nystartet selskap som Gaula tradisjonsmøbler har etablert for å møte den store etterspørselen etter det fleksible innredningssystemet.

Ålen er for mange mest kjent for Hessdalsfenomenet, så da bygdas bibliotek skulle åpne i nye lokaler var temaet UFO nærliggende. Den populære installasjonen fungere som leseboks og har blitt veldig populær. Håndlaget i treverk hos Gaula tradisjonsmøbler.

Overjordiske besøkstall

Det siste året har Gaula Tradisjonsmøter hatt stor suksess med det nye biblioteket i bygda, etter at de vant anbudet knyttet til innredning av det nye folkebiblioteket i Holtålen. Produksjonen av spesialbygde møbler og inventar startet for fullt i 2020.

 - Bibliotek skulle flytte inn i den gamle Coop-butikken i Ålen sentrum ville de ha noe helt nytt, og noe som kunne skape en helt ny møteplass for lokalsamfunnet, forteller Sissel.

Da møbelsnekkerne fikk frie tøyler i ideutviklingsfasen, kom også ideen om å bygge en UFO med plass til leseglade barn.

   - Ufoen har jo blitt en attraksjon i seg selv, og den er jo litt spesiell da, forteller Sissel stolt.

Resultatet til slutt ble spesialinnredning av hele det nye biblioteket, der Gaula Tradisjonsmøbler har designet og produsert reoler, bord og benker. De har også kledt inn søylene i lokalet, og satt opp en temavegg om Hessdalsfenomenet, og løsningene på dette er Aalenveggen. De populære spileveggene kan ifølge Sissel brukes til det meste, og det er det som har gjort dem så populære.

 - Det unike er den fleksibiliteten og variasjonene denne veggen gir. Det er en designvegg som kan tilpasses offentlige bygg og private hjem på en like stilsikker måte. Hver kunde kan tilpasse veggen etter sine ønsker og behov. I tillegg er den brukervennlig i alle miljøer både privat og offentlig, forteller hun.

Biblioteksjef Mari Aas er veldig fornøyd med resultatet, og har hatt en eventyrlig besøksvekst siden de åpnet i juni i fjor.

 - Vi har økt besøkstallene med over 70 prosent og har virkelig fått et nytt samlingssted for innbyggerne i hele Holtålen! Dessuten ser vi at mange hyttefolk tar turen innom oss, de liker rett og slett rommet vi har skapt og mange bruker det som kontorplass, forteller biblioteksjefen.

Med stadig flere privatpersoner, bedrifter og offentlige institusjoner på kundelista, ligger det an til at å bli et spennende år for den lokale møbelbedriften. Markedsføring av Aalenveggen er for fullt i gang ved starten på det nye året, og det gjenstår å se om de stadig mer etterspurte skilleveggene vil gi ny UFO-effekt i Ålen.

Gaula tradisjonsmøbler vant anbudet med å innrede det nye biblioteket i Holtålen kommune. De åpnet i juni 2021, og har blitt et kjempepopulært møtested for folk i bygda. Mye takket være den litt spesielle lesebingen, eller ufoen, som er håndlaget i treverk på den nystartede møbelfabrikken hos Gaula tradisjonsmøbler. Her er en skoleklasse på besøk.