Bli kjent med NHO Trøndelags nye regiondirektør

Publisert

Da stillingen som regiondirektør i NHO Trøndelag ble utlyst, var ikke Guro Angell Gimse i tvil om at dette måtte være drømmejobben. Foto: Garberg foto

Hun startet karrieren som jordbærplukker, og rykket allerede som 20-åring inn i politiet. I 2011 tok Guro Angell Gimse steget inn i lokal- og regionalpolitikken for Høyre, og tiltrådte etter noen år som både stortingsrepresentant og statssekretær. Nå er Guro på plass som regiondirektør for NHO Trøndelag - i det hun mener er drømmejobben.

- Jeg tror vi står overfor krevende tider med en stormaktsrivalisering i verden, krig i Europa og en klimakrise som gjør at vi er inne i en annen epoke som krever noe annet av næringslivet, men også av politikerne lokalt, regionalt og sentralt.

Hun som vokste opp på gård i Melhus og startet karrieren som jodbærplukker, sitter nå på hjørnekontoret i NHO Trøndelags lokaler på Brattøra. Interessen for politikk kom i voksenårene, og nå er Gruo klar for å gå på jobb for bedriftene i Trøndelag, med lang politikerbalast i ryggsekken.

- Drømmejobben for en som elsker næringspolitikk

Fra jobben som kommunikasjonssjef i skognæringa fikk Guro erfaring med å jobbe med næringspolitikk i en interesseorganisasjon. Det ønsket hun å fortsette med, men så kom stillingsutlysningen fra NHO.

- Da jeg så stillingen tenkte jeg at dette er en drømmejobb for en som meg som kjenner politikkens irrganger og som elsker næringspolitikk, forteller Guro.

For  å ta fatt på jobben måtte Guro gi slipp på nasjonale verv i Høyre.

- Nå er jeg vara til Stortinget fortsatt til neste Stortingsvalg, men kommer ikke til å stille til valg ved neste runde, presiserer hun.

Etter rundt to måneder på jobb for bedriftene i Trøndelag er hun overrasket over hvor lik denne jobben er arbeidsoppgavene hun hadde i sine politiske verv.

- Jeg er overrasket over at jobben som NHO-direktør er så å si tilsvarende den jeg hadde som politiker. Hverdagen er nesten som før: vi besøker bedrifter, jobber med rammevilkår, holder taler og deltar i debatter. Eneste forskjellen er at vi befinner oss på den andre siden av bordet, mener hun.

Som regiondirektør har Guro også tatt fatt på jobben som leder for gjengen på Trøndelagskontoret. Hun skryter godt av sine kollegaer.

Regiondirektør Guro ønsker seg vekst over hele fjøla. Foto: Garberg foto

- De ansatte i NHO-Trøndelag er en gjeng som drives fram av et enormt engasjement for næringslivet i regionen. Det er et privilegium å få jobbe med slike folk som motiveres så kraftig innenfra, sier hun, og fortsetter.

- Jeg er tilhenger av såkalt situasjonsbestemt ledelse og i utgangspunktet er jeg heller ingen kontrollfreak, og lever godt med at mine medarbeidere har stor frihet. Når det er sagt så liker jeg å ha oversikt over det som skjer, og håper og tror at kontoret fortsetter å ha strukturer som gjør at vi deler informasjon og kunnskap med hverandre. I et slikt fellesskap er min jobb å bidra til felles retning og prioriteringer, for som leder er det også min oppgave å sørge for at disse dyktige folkene ikke løper for fort. Det gjelder å finne en god balanse mellom jobb og fritid.

På spøsmål om hvordan hun er som leder, er Guro fristet til å spørre de ansatte.

- ... men jeg ønsker å tro at jeg både er en involverende leder som evner å jobbe strategisk, men som også er operativ når det trengs. Av og til kan jeg bli vel operativ tror jeg, og det er fordi vi er et lite kontor hvor det er mye praktisk som skal løses. Her må alle bidra med smått og stort. Jeg håper at jeg både ser mine medarbeidere og gir de muligheter for å utvikle seg, men jeg kan jo aldri være sikker på om liv og lære alltid henger sammen. Det er en travel hverdag og det er ikke alltid at man strekker til, påpeker den nye regiondirektøren.

Min hjertesak er at det private næringslivet skal få den posisjonen de burde ha som samfunnsbyggere, problemløsere og verdiskapere. Jeg vil at de skal beundres av folket som en idrettsutøver som vinner gull.

Guro Angell Gimse
- Uten bedriftenes innovasjon kan vi bare glemme å løse morgendagens utfordringer

På spørsmål om hva som gir motivasjon i denne jobben, svarer Guro ganske raskt.

- Jeg får stor inspirasjon av å besøke bedriftene våre. De har ideer og oppfinnelser som driver samfunnet framover, men det er ikke alltid at offentlige regler og planer er tilpasset dette. At jeg da kan bruke mine medarbeideres og egne erfaringer og forståelse for politikk til å fronte næringslivets behov hos ulike beslutningstakere, gir motivasjon, sier hun, og fortsetter.

- Vi står overfor store utfordringer i framtiden, som en demografiutvikling som gir oss flere eldre og færre arbeidere, og et grønt skifte som vil revolusjonere samfunnet. Uten innovasjonskraften som ligger i det private næringslivet kan vi bare glemme å løse disse utfordringene. Bedriftenes bidrag til samfunnsbyggingen er helt sentral - både når det gjelder innovasjoner og verdiskapning. Dette må NHO bidra til at beslutningstakerne skjønner. Den stemningen som er der ute nå, hvor næringsdrivende blir kalt både proffittører og bendelormøkonomer, er noe vi må til livs. Det gjør meg rett og slett forbanna. Og når man er forbanna blir man motivert, sier engasjert regiondirektør.

Foto: Garberg foto

Når hun blir spurt om hvilke saker hun ønsker å løfte opp i årene framover, kommer de som perler på en snor.

- Enkelte eksperter mener vi styrer mot en kraftkrise allerede i 2026. Vi vil måtte jobbe mye med kraftsituasjonen i Trøndelag i tiden som kommer. NHO har satt i gang et «kraftløft» og vi begynner nå med å kartlegge kraftsituasjonen i Trøndelag og andre regioner for så å finne ut hvilke tiltak vi må få på plass så fort som overhode mulig. Det haster. Vi kommer til å jobbe med politikere på ulike nivå for å skape kriseforståelse og få dem til å forplikte seg til å gjøre det de kan for å skaffe mer kraft. Vi må utfordre politikerne på både regelverk og tidsperspektiv. Vi vet fra pandemien at det er mulig å "speede opp" politiske prosesser om man vil og krisen er der, poengterer Guro.

- Et annet tema vi vil komme til å jobbe mye med er bærekraft, og der er jeg litt bekymret. Alt skjer veldig raskt nå, og kravene fra EU til blant annet bærekraftsrapportering er i ferd med å rulles ut, og dette vil kunne bli krevende for små- og mellomstore bedrifter. SpareBank 1-alliansens bærekraftsundersøkelse for 2023 viser at SMB’er sakker akterut. De store har større bevissthet og flere av disse lener seg nå framover og bruker bærekraft som et konkurransefortrinn. Vi blir nødt til å gjøre en jobb opp mot SMB-segmentet. Alle må være med skal vi greie det grønne skiftet, sikre et mangfold av tilbud, god konkurranse og levende bygder, mener den ferske regiondirektøren.

Regiondirektøren har en sak til på hjertet, som hun mener er næringslivets hodepine.

- 65 prosent av NHOs medlemmer sier de mangler kompetent arbeidsplass. Vi ser i Trøndelag også en tendens til kanibalisering av arbeidskraft rundt store virksomheter. Samtidig er 55 000 personer i Trøndelag i arbeidsfør alder utenfor arbeidslivet. Vi må jobbe med kvalifisering av disse. I tillegg vil muligheten til ytterligere automasjon være kritisk viktig. Dette er tunge løft som krever investeringer, og vi i NHO må bidra til at både banker og virkemiddelapparatet bidrar slik at bedriftene kan ta dette løftet, avslutter Guro.

Guro er tilgjengelig for medlemmene, og kontaktinformasjon finner du her