2 av 3 NHO-bedrifter sliter fortsatt massivt med å få tak i folk med riktig kompetanse – også ett år etter koronapandemien, som førte til et rekordhøyt kompetansegap.
I Trøndelag har over 6 av 10 bedrifter et udekket kompetansebehov. Andelen bedrifter med et i stor grad udekket kompetansebehov er 11 prosent, opp fra 7 prosent i 2020.
- Dette viser jo at en av de største utfordringene for bedriftene akkurat nå er å få tak i nok folk med riktig kompetanse, sier fungerende regiondirektør i NHO Trøndelag Marte Løvik.
NHO kartlegger årlig bedriftenes kompetansebehov gjennom NHOs kompetansebarometer som legges fram i dag.
Norge befinner seg i en vedvarende yrkesfagskrise
61 prosent av bedriftene trenger flere folk med fagbrev. Samtidig får ikke NHOs lærebedrifter tak i nok lærlinger. I fjor manglet bedriftene totalt 2 610 lærlinger, først og fremst fordi det ikke finnes nok søkere.
Andelen bedrifter i Trøndelag som oppgir at de trenger ansatte med yrkesfaglig utdanning/fagbrev var 63 prosent i 2022. Det er størst behov for ansatte med fagbrev innen teknologi- og industrifag (36%), bygg- og anleggsfag (32%), elektrofag (31%) og salg, service og reiseliv (28%), hvor sistnevnte øker med 8 prosent fra 2021.
Kompetansebarometeret viser at hele 18 prosent av bedriftene i Trøndelag som trenger læringer, har latt være å ta inn lærlinger til tross for behov. Flertallet av bedriftene som mangler kandidater oppgir at dette skyldes at de ikke finnes i regionen. Dette er bekymringsverdig, mener Løvik.
- Vi er avhengige av at utdanningssystemet dimensjoneres etter arbeidslivets behov hvis vi skal løse morgendagens utfordringer og kravene til grønn omstilling. Vi må øke antallet skoleplasser på de yrkesfagene som trenger mer folk, og gjøre det enklere å ta fagbrev mens man jobber ute i bedrift, understreker Løvik.
Hele rapporten kan lastes ned her.