Målet er å få flere hoder og hender i jobb. NHO og Nav har sammen felles interesse i at flere kommer seg ut i jobb. Arbeidskraftløftet vil være positivt for samfunnet i sin helhet.
-Det er helt klart en krevende situasjon for mange. Det er nå over 56 000 trøndere som står utenfor arbeid og som heller ikke studerer. Dette er svært høye tall, og vi må ta grep for å snu denne utviklingen, sier Guro Angell Gimse, regiondirektør i NHO Trøndelag.
Samarbeidet mellom NHO og Nav har en regional tilnærming. Arbeidskraftløftet skal gi en innsikt i arbeidsmarkedet og bedriftenes utfordringer i Trøndelag. En viktig del av arbeidet har vært å identifisere hvilke behov de trønderske bedriftene har og hvilke muligheter som finnes.
-Høsten 2024 gjennomførte vi en rekke innspillsmøter med bedrifter fra hele Trøndelag. Dette ga oss et tydelig bilde over hvilke utfordringer som møter bedriftene i dag, og i framtiden.
Situasjonen i Trøndelag viser at bedriftene ikke får tak i tilstrekkelig kompetanse, et økende langtids sykefravær og at det spesielt i distriktene er vanskelig å få arbeidskraft.
-Hadde vi hatt samme sykefravær som Sverige ville vi bare av den grunn hatt godt over 3000 ekstra årsverk i arbeid i Trøndelag. Legger vi til at vi får flere inn fra utenforskapet der vi får ned andelen uføre og at folk står lengre i jobb vil godt over 17 000 ekstra årsverk.
Innspillsmøtene med næringslivet har dannet grunnlag for ti konkrete grep NHO og Nav skal jobbe mer med for å kunne møte arbeidskraftsitasjonen.
-Innspillsmøtene ga oss noen helt konkrete retninger, og vi har ut fra det kommet med konkrete punkter vi i fellesskap skal jobbe mer med. Det går blant annet på å ha tettere dialog med legene som sykemelder, støtte opp om partssamarbeid og en prioritering av de unge under 30 år der vi ser spesielle utfordringer.