Bodø til topps i Nordland: – Mulighetenes fylke

Publisert

Bodø rangerer som nummer én i Nordland i årets kommune-NM og det ble feiret med marsipankake og blomster på Bodø rådhus på mandag. På bildet er ordfører i Bodø kommune, Odd Emil Ingebrigtsen, og regiondirektør Hans Christian Hansson. Foto: Foto: Roar Wiik

Årets kommune-NM viser en stor strekk i laget i Nordland. Likevel er det positivt å se at flere kommuner har en positiv utvikling og scorer godt. Bodø kommune er fortsatt motoren i fylket og vinner av årets kommune-NM, etterfulgt av Rana og Vågan kommune på andre og tredjeplass.

Hvert år arrangeres det kommune-NM i regi av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO). Dette er en landsomfattende rangering der kommunene måles innenfor temaområdene næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi. Det er summen av prestasjonene innenfor de ulike temaområdene som avgjør plasseringen. 

Bodø motoren i Nordland

Etter å ha evaluert tallene når Bodø til topps i Nordland, selv om det fremdeles er underliggende utfordringer som det bør jobbes med, og som mange kommuner i Nordland har til felles. Bodø kommune tildeles dermed prisen som vinner av kommune-NM i Nordland.  

– Bodø er motoren i Nordland og det er lysglimt å skimte til tross for utfordringer knyttet til for eksempel kommuneøkonomi og demografi. Det er en stor drivkraft i kommunen, som vi ser gjennom storsatsinger som Bodø2024 og Ny By – Ny Flyplass. Vi ser videre at kommunen jobber hardt med omstilling, styrke offentlig og privat samarbeid, og for å skape en attraktiv by for nye innbyggere og bedrifter. I sum leverer Bodø kommune gode tall i Nordland og har gjort seg fortjent til prisen som vinner av årets kommune-NM i Nordland, sier regiondirektør i NHO Nordland, Hans Christian Hansson. 

Det var en fornøyd ordfører i Bodø kommune, Odd Emil Ingebrigtsen, som mottok prisen i formannskapssalen i Bodø rådhus, selv om medaljens bakside viser at det er områder der det er rom for forbedring. 

– Det er veldig hyggelig å komme først ut i Nordland. Det viser at hardt arbeid gir resultater. Tallene gir oss likevel en tydelig beskjed om hva vi må arbeide videre med. Bodø trenger flere private arbeidsplasser, flere personer med fagbrev og flere innflyttere. Dette vil bli høyt prioritert fremover, fastslår ordfører i Bodø kommune, Odd Emil Ingebrigtsen. 

Legger ned en betydelig innsats

I årets kommune-NM klatrer Bodø kommune tre plasser nasjonalt og ender opp med en rangering som nummer 44 i hele landet. Særlig sterkt leverer kommunen innenfor sysselsetting av arbeidstakere med høyere utdanning og rangerer som nummer 14 nasjonalt.

– Bodø kommune evner å ha et variert og spennende næringsliv med arbeidsplasser til folk med ulike utdanningsnivå, en høy andel sysselsatte, en ung arbeidsstyrke og skape befolkningsvekst, utdyper Hansson. 

– Vi ser videre at kommunen og de folkevalgte legger ned en betydelig innsats for å styrke kommuneøkonomien, samtidig som man jobber for å skape attraktivitet og bolyst. Videre ser vi at den politiske ledelsen ønsker flere private næringsdrivende velkommen til kommunen. Vi har tro på at denne innsatsen vil lønne seg over tid, og bidra til at Bodø fortsatt vil være en god by å bo i og drive næring i, legger Hansson til.

Har høyere ambisjoner

Andreplassinnehaveren i årets kommune-NM, Rana kommune, leverer sterkt på flere områder. Nasjonalt rangerer kommunen på en 93. plass. 

– Rana er en spennende kommune på Helgeland med en høy sysselsetting, lav arbeidsledighet, en ung arbeidsstyrke og et variert næringsliv. Det er utfordringer å ta tak i, men det er fortsatt mange lyspunkter å se og det er god grunn til optimisme, fastslår regiondirektør i NHO Nordland, Hans Christian Hansson. 

– Det er hyggelig å komme på en andreplass i Nordland, men vi har høyere ambisjoner når det gjelder den nasjonale plasseringen. Dette gir oss noe å strekke oss etter. Effekten av ny flyplass og ny dypvannskai vil gi oss nye investeringer, som igjen vil gi nye arbeidsplasser og nye innbyggere, sier ordfører i Rana kommune, Geir Morten Waage. 

Befolkningsvekst og et sterkt næringsliv

Vågan leverer sterke prestasjoner i årets kommune-NM til tross store utfordringer knyttet til kommuneøkonomien. De klatrer med ni plasseringer nasjonalt og ligger dermed på en 96. plass i kommune-Norge. 

– Vågan kommune er i siget til tross for utfordringer. Det er svært gledelig å se at kommunen løfter seg på flere områder. Kommunen leverer sterkt på sysselsetting og ser en positiv utvikling knyttet til færre uføre og arbeidsledige enn tidligere. Videre rommer kommunen et yrende næringsliv med høy sysselsetting i privat sektor, lav eiendomsskatt og et godt samarbeid med private aktører. Det er utfordringer i kommunen, men det er god grunn til å se optimistisk på fremtiden, sier regiondirektør i NHO Nordland, Hans Christian Hansson. 

– Vi er ekstremt fornøyde med at vi får en så høy posisjon til tross for en svekket kommuneøkonomi. Når vi når såpass høyt opp, sier det noe om hvor fantastisk næringslivet i Vågan er. Det er bare å ta hatten av for næringslivet som har prestert godt, sier ordfører i Vågan kommune, Vidar Benjaminsen.

Kommunen scorer ikke bare godt innenfor næringslivet og arbeidsmarkedet, men ser også en positiv trend innenfor demografi med befolkningsvekst, en ung arbeidsstyrke og en netto tilflytting i 2023. Videre meddeler ordføreren at den gode trenden fortsetter i 2024 med et fødselsoverskudd, selv om de tallene først blir synlige i neste kommune-NM. 

– Jevnt over gjøres det en god jobb i Lofoten med å øke befolkningen. Vi er avhengig av en befolkningsvekst og demografi er en av de største utfordringene i Nordland fylke. Her har vi en jobb å gjøre, slår ordføreren fast. 

Det er noen fellestrekk å se i Nordland: 

Nordland rangerer som nummer 14 i landet og ligger dermed kun foran Finnmark. Fylket henger noe etter nasjonalt, men det er områder der Nordland scorer svært godt. 

– Nordland er svært flinke på lav arbeidsledighet og høy sysselsetting av arbeidstakere med fagbrev. Her er fylket blant de beste i landet og rangerer henholdsvis som nummer to og tre innenfor disse kategoriene. Kommuneøkonomi, kompetanse og demografi er imidlertid store utfordringer som ikke løses over natta, og som mange kommuner har til felles her i nord. Her er det en jobb å gjøre, samtidig er det også mye å glede seg over i mulighetens fylke. Vi har tillit til at kommunene og de folkevalgte jobber godt for å løse utfordringene, konkluderer Hansson. 

Fakta: 

  • Nordland som et fylke rangerer som nummer 14 nasjonalt. Topp tre kommunene i Nordland er Bodø, Rana og Vågan kommune. 
  • Her er link til resten av tallene: https://www.nho.no/tema/offentlig-sektor-og-naeringslivet/kommune-nm/

Bodø: 

  • Bodø kommune scorer godt på en lav arbeidsledighet på rundt 1 prosent, høy sysselsetting (særlig av arbeidstakere med høyere utdanning, der Bodø ligger på en 14. plass nasjonalt), et variert næringsliv, bra inntektsnivå, en ung arbeidsstyrke og en positiv befolkningsvekst. 
  • Negative faktorer er blant annet knyttet til netto utflytting, lav sysselsetting innenfor privat sektor og en lav andel sysselsatte med fagbrev.  

Rana: 

  • Rana kommune rangerer som nummer 93 nasjonalt. 
  • Rana kommune leverer sterke tall knyttet til høy sysselsetting, lav arbeidsledighet, en ung arbeidsstyrke og et variert næringsliv. 
  • Faktorer som trekker ned i Rana kommune er knyttet til demografi. Videre har det vært et fall i inntekter til kommunen i 2023. Likevel opprettholder Rana kommune en romslig økonomi med en høy betalingsevne.  

Vågan: 

  • Vågan kommune leverer sterke tall innenfor sysselsetting, lav arbeidsledighet og en nedgang i antall uføre i kommunen. Det er også en positiv trend knyttet til demografien i kommunen med befolkningsvekst og en netto tilflytting. Videre rommer kommunen et variert næringsliv, høy sysselsetting i privat sektor og kommunen er flink å kjøpe tjenester fra det private næringslivet. 
  • En utfordring i Vågan kommune er kommuneøkonomien. Dette er en kjent utfordring som flere kommuner i Nordland kjenner på og som er en negativ faktor i kommune-NM.