Uante muligheter på Helgeland

Publisert

Ole Erik Almlid er tydelig i sitt budskap; Bedrifter er essensielle for å opprettholde lokalsamfunn. Nylig var han på Vega og snakket om de fantastiske mulighetene som ligger på Helgeland. Foto: Roar Wiik

Lave fødselstall, ungdommer som flytter ut og mangel på arbeidskraft er vel så aktuell tematikk på Vega og Helgeland, som flere steder i Nordland. Hvordan kan man løse de demografiske utfordringene og skape livskraftige lokalsamfunn? Det var noe av det som ble diskutert da administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, nylig var på Vega.

Budskapet hans er tydelig; bedrifter er helt essensielle for å opprettholde lokalsamfunn.  

– Mulighetene ligger godt til rette på Helgeland, fastslår Almlid. 

Bærebjelken til lokalsamfunnene

NHO-sjefen peker blant annet på reiselivsnæringen som i Norge sysselsetter 190.000 mennesker og som er en næring i kraftig vekst. Antall overnattinger har økt med hele 16,5 prosent fra i fjor og bemanningen har økt med formidable 26,4 prosent i Nordland, ifølge SSB. Reiselivsnæringen er altså en næring med et stort potensial for videre vekst. 

– Nasjonalt eksportråd har valgt ut reiseliv som en strategisk satsing for Norge fremover. Det ligger uante muligheter i norsk reiseliv som eksportnæring og det er de lokale ildsjelene som kommer til å lykkes, men det må være lønnsomt, sier Almlid.

Skal det være lønnsomt for lokale aktører å satse, er man helt avhengig av gode rammevilkår for næringslivet. Det handler om et fornuftig nivå på eierbeskatning, enklere regelverk som gjør det mulig å satse og det handler om å sikre god tilgjengelighet for de som ønsker å reise til Nordland. Sistnevnte er svært aktuelt på Helgeland der det i skrivende stund bygges en ny flyplass i Mo I Rana, noe som også ble diskutert på møtet på Vega. 

– Vi må heie på private eiere. 63 prosent av verdiskapingen i Norge skjer i privat næringsliv. Vi må heie på entreprenører, vi må heie på ungdommen og vi må heie på gründere. Vi må heie på alle de som tørr å satse. Privat eierskap er både ryggraden, grunnfjellet og bærebjelken i lokalsamfunnene, forteller NHO-sjefen.

To næringer med stort potensial for vekst

En annen næring som bidrar til betydelig verdiskaping på Helgeland, er Norges nest største eksportnæring, sjømatnæringen. Nordland er det fylket som er størst på sjømat og tallene viser at næringen bidro med 20 milliarder kroner i verdiskaping og ringvirkninger i fylket i 2022, ifølge tall fra Nofima. 

Både reiselivsnæringen og sjømatnæringen som peker seg ut som to viktige satsingsområder for Helgeland, både for å løse demografiske utfordringer, men også for å skape livskraftige samfunn. Dette er to områder der det ligger et stort potensial i regionen, og i resten av fylket.   

– Hva er det verdenen etterspør, jo det er kortreist mat og gode opplevelser. Her er det store muligheter på Helgeland og næringslivet fortjener all mulig ros for å ha skapt en fantastisk destinasjon.