Denne uken møtte regiondirektør Hans Christian Hansson i NHO Nordland og områdedirektør for regioner i NHO, Gjermund Løyning, reiselivssjef Ann-Kristin Rønning Nilsen i Bodø.
Samtalen tok utgangspunkt i ferske tall fra SSB og hvordan reiselivet har utviklet seg gjennom 2024.
Totalt hadde Nordland over 2,69 millioner hotell- og campingovernattinger i 2024, en økning på 15 prosent fra året før. Både Bodø, Lofoten og Vesterålen/Narvik viser særlig sterk vekst, og flere regioner har hatt solid fremgang i utenlandsmarkedet.
I Bodø økte antall overnattinger med 31,1 prosent, mens utenlandske overnattinger gikk opp med hele 58,8 prosent – blant de høyeste vekstratene i landet. Bodø var europeisk kulturhovedstad i 2024.
Inspirerende å følge
– Jeg er imponert over det som skjer i hele Nordland. Reiselivet tar stadig nye steg, og vi ser resultater av målrettet arbeid med produkt- og destinasjonsutvikling, opplevelser og internasjonal markedsføring og synlighet, sier Hansson.
Også i Lofoten og Vesterålen/Narvik er det kraftig vekst – begge regionene hadde over 20 prosent økning i utenlandsbesøk. I hele Nordland økte utenlandske overnattinger med 24 prosent, og det meldes om sterk utvikling også innen kurs og konferanse.
– Jeg vil gratulere aktørene i Bodø og hele Nordland med en utvikling som viser at samarbeid og investeringer gir effekt. Det er virkelig inspirerende å følge dette fra nasjonalt nivå, sier Løyning.
Klar for Norwegian Travel Workshop i Bodø
Neste uke samles reiselivsaktører og internasjonale turoperatører i Bodø under Norwegian Travel Workshop (NTW) – det viktigste B2B-arrangementet for norsk reiseliv. Over 700 deltakere fra hele verden kommer til byen.
– Det er stor stas at Bodø er vertskap for årets NTW. Dette gir hele Nordland en unik mulighet til å vise frem det enorme mangfoldet vi har å by på. Jeg er ikke det minste i tvil om at vi har både natur og opplevelser i verdensklasse, sier Hansson.
Rammevilkår og kompetanse må på plass
– Reiselivet består av mange mindre, lokalt eide bedrifter, ofte med små marginer. Derfor er det viktig at de har gode og forutsigbare rammevilkår. Blant annet er den skjerpede eierbeskatningen krevende for mange, sier Løyning.
– Rekruttering og tilgang på kompetanse er fortsatt en utfordring. Men det solide arbeidet som nå legges ned i hele fylket, gir grunnlag for flere helårlige arbeidsplasser. Det er viktig for næringen og muligheten til å sikre seg fagfolk, avslutter Hansson.