– Jeg er glad for at regjeringen vil sette av penger til Sørfoldtunnelene i budsjettet for 2024, slik de også lovet i valgkampen. Nå satser vi på at spaden settes i jorden allerede i 2024. Regjeringen henviser til nasjonal transportplan for når del to av prosjektet vil bli prioritert. Vi mener det er viktig at den resterende strekningen fra Sommerset til Mørsvika kommer forløpende for å sikre god fremdrift i prosjektet. Denne saken må vi og alle som er opptatt av samferdsel i Nordland følge tett videre, sier regiondirektør Hans Christian Hansson i NHO Nordland.
Bedring, men ikke et kraftløft
Regjeringen lover mer penger til saksbehandling for å sette fart både på havvind og konsesjonssaker på land. Samtidig avvikles høyprisbidraget for vannkraft – og så innføres det grunnrenteskatt på vindkraft på land.
– Det er bra at høyprisbidraget for kraft er fjernet. Det betyr at næringen får større forutsigbarhet for investeringer i vannkraft, og er noe bransjen i vannkraftfylket Nordland har etterspurt. Imidlertid er forslaget til grunnrente på landbasert vindkraft ikke noe som legger til rette for økt satsing her. Regjeringen gir noe og tar noe, så i sum er ikke dette et tydelig bidrag til et kraftløft, sier regiondirektøren.
Grønt industriløft bør styrkes
Nordland har på seg ledertrøyen i det grønne skiftet, men regjeringens virkemidler er ikke gode nok for å sikre nødvendige investeringer på viktige områder, mener direktøren.
– Regjeringen lanserte grønt industriløft 2.0 for kort tid siden. Det var en styrket satsing på ny grønn industriskaping, men reaksjonene fra batteriindustrien har vært avmålt. Her hadde man håp om ytterligere avklaringer i statsbudsjettet på om regjeringen virkelig ønsker å satse på batteriverdikjeder i Norge. Vi kan ikke se at det kom noen slik avklaring, og må si at vi hadde forventet sterkere tiltak for å demme opp mot konkurransen og de langt lavere produksjonskostnadene som både USA og en del EU-land nå kan tilby, påpeker han.
Midlertidig arbeidsgiveravgift ikke midlertidig likevel
På skattesiden er NHO Nordland kritisk til flere av nyhetene som varsles i dag. Regjeringen foreslår at innslagspunktet for den ekstra arbeidsgiveravgiften settes noe opp neste år til 850 000 kroner, men den vil fortsatt ramme arbeidsgivere hardt.
– Vi hadde forventet at den midlertidige arbeidsavgiften faktisk var midlertidig. Dessverre ser vi igjen at såkalt midlertidige skatter veldig raskt biter seg fast og blir vanskeligere å fjerne enn de var å innføre. 80 prosent av medlemmene i Nordland sier at de rammes av dagens ekstra arbeidsgiveravgift. Dette kommer på toppen av andre kostnadsøkninger for bedriftene. Det svekker konkurranseevnen i dyrtiden vi står i, der noen bransjer i Nordland opplever sviktende ordrereserve, kommenterer regiondirektøren.
Fortsatt stor usikkerhet for havbruksnæringen
I fjor fikk havbruksnæringen et historisk skattesjokk med alvorlige følger for en rekke planlagte investeringer. Grunnrenteskatten for havbruk byr fortsatt på usikkerhet.
– Jeg hadde forventet en avklaring på normprissystemet. Det er bare tre måneder til grunnrenteskatten skal beregnes av et normprisråd, men selskapene vet enda ikke om de ender opp med å betale skatt av en inntekt de ikke har. Det er helt uakseptabelt å utsette én av Kyst-Norges viktigste næringer for denne formen for vakling som bidrar til å utsette investeringer, arbeidsplasser og på lengre sikt true bosettingen, sier Hansson.
----------------------------
Les mer om NHOs første reaksjoner på statsbudsjettet med administrerende direktør Ole Erik Almlid som deltok på pressekonferansen freda 06.oktober.