Siden raset på Nordlandsbanen i oktober, som tok et menneskeliv, har situasjonen forverret seg ytterligere. Lange perioder med stengte spor, mangel på lokomotiver og uforutsigbar trafikkavvikling gjør at næringslivet sliter tungt.
– Dette er ikke bærekraftig. Bedriftene står i en hverdag der logistikken knapt kan planlegges. Varer når ikke frem til kunder, råvarer stopper opp på veien inn, og enkelte må betale både dagsbøter og dyr veitransport som alternativ, sier Hansson.
Tidligere denne uken holdt LO i Nordland en markering på Bodø stasjon for å sette fokus på saken. Her deltok også NHO Nordland.
– Det som tidligere var en livsnerve i Nordland, er i praksis borte. Vi har ikke noe reelt togtilbud lenger – nattoget er fjernet, materiell er utdatert og ansatte taper både tillegg og motivasjon. Nå risikerer vi å miste viktig kompetanse, sier Geir Myrflott, regionleder i LO.
Ber om svar fra regjeringen
Bård Ludvig Thorheim (H) har stilt skriftlig spørsmål til samferdselsministeren i Stortinget, der han hevder at «togtilbudet har blitt dårligere over hele landet». Han viser til at «tilstanden ved Nordlandsbanen er nå kritisk for så vel persontrafikk som for viktig varetransport for næringslivet». I spørsmålet nevner han konkrete eksempler fra flere NHO-tilknyttede bedrifter i regionen.
- Hepro på Rognan melder om store merkostnader og dagsbøter knyttet til forsinkede leveranser etter at banen ble satt ut av spill. Bedriften har måttet dekke merkostnader selv for å sikre at hjelpemidler og velferdsteknologiske løsninger når frem til NAV og andre kunder.
- Meyership i Mo i Rana forteller om bortimot stans i transporten av sjømat og annen last med tog. Laks fra Ytre Helgeland skulle normalt lastes om i Mo og sendes sørover, men hele logistikkjeden har brutt sammen. Nå er det veitransport som gjelder, med økte kostnader og lavere forutsigbarhet som resultat.
– Bedriftene tilpasser seg så godt de kan, men dette er ikke holdbart over tid. Vi snakker om eksport, arbeidsplasser og forsyningssikkerhet. Myndighetene må handle, sier Hansson.
Drøftet på flere landsmøter
Flere partier har løftet saken på noen av sine aller viktigste møteplasser. På Høyres landsmøte sa samferdselsråd i Nordland, Marianne Dobak Kvensjø:
– Nordlandsbanen omtales som den største suksessen for gods på bane i Norge i nyere tid, hvor trafikken er doblet på tre år. Men i oktober i fjor opplevde vi et ras med det verst tenkelige utfall – en person omkom. Siden da har situasjonen vært akutt og kritisk, lød budskapet fra Kvensjø.
Hun minnet om banens strategiske betydning:
– Når E6 over Saltfjellet blir stengt, flyene ikke går og ferger er innstilt på grunn av vær og vind – da er toget det eneste pålitelige transportalternativet vi har. Da er det avgjørende at toget faktisk går!
Christian Torset, førstekandidat for Nordland SV, løftet også jernbanens betydning på sitt landsmøte:
– Jernbane er den mest energieffektive transportformen, og den er aller mest effektiv når man frakter tungt gods over lange avstander. Og er det to ting vi har mye av i nord, så er det nettopp tungt gods og store avstander, sa Torset.
Også SVs stortingsrepresentant Mona Fagerås har engasjert seg og stilt spørsmål til samferdselsministeren, hvor hun etterlyser hva statsråden vil gjøre for å sikre at Nordlandsbanen igjen blir en pålitelig transportåre.
Tålmodigheten brukt opp
Sekretariatsleder i Polarsirkelrådet, Kjell-Idar Juvik, har engasjert seg sterkt i saken og retter tydelig kritikk mot situasjonen:
– Siden den tragiske ulykken i Hemnes har vi hatt et kraftig redusert togtilbud på Nordlandsbanen, fordi Norske Tog gamblet på at de gamle diesellokomotivene fra 1980-tallet skulle holde helt til 2030 – når de nye fjerntogsettene etter planen skal leveres. Dette har spesielt gått utover togtilbudet mellom Mo i Rana og Bodø. Buss for tog har blitt normalen, og nattoget – som er livsviktig når Saltfjellet er stengt – er fortsatt borte. Dette er ikke bærekraftig. Norske Tog må ta ansvar og få leid inn lokomotiver umiddelbart. Vi kan ikke vente lenger på en avklaring. Tålmodigheten i nord er snart brukt opp, sier Juvik.
Nekter å gi opp
Regiondirektør Hans Christian Hansson har ikke gitt opp håpet om å få en løsning innen rimelig tid.
– Vi registrerer at det er bred politisk oppslutning om at dette må løses – på tvers av partier og ideologi. Da må det også handles. Nordlandsbanen er ikke bare viktig for næringslivet – den er avgjørende for beredskap, trygghet og fremkommelighet i nord, avslutter han.