Nordland er blant Norges største eksportfylker og bidrar betydelig til landets handelsbalanse. Med en eksportverdi på over 50 milliarder kroner i 2023, er bedriftene i fylket tett knyttet til globale og europeiske verdikjeder.
Den tiltagende spliden mellom USA, EU og andre aktører vil kunne påvirke både næringslivet og arbeidsplassene i regionen fremover.
– Næringslivet i Nordland er sterkt eksportrettet og i stor grad tuftet på handel med andre land. Derfor følger vi den internasjonale utviklingen svært tett, sier NHO Nordlands regiondirektør Hans Christian Hansson og utdyper:
– Når det blir uro i verdenshandelen, er det klart vi må være forberedt på konsekvenser også her hos oss. Våre bedrifter er avhengige av stabil tilgang til viktige markeder.
Av fylkets eksport står sjømat for 57 prosent, tilsvarende 28,5 milliarder kroner, mens metaller og kjemiske produkter utgjør 19 milliarder kroner. Selv om den direkte eksporten fra Nordland til USA er begrenset, med unntak av laksefilet, vil effekten av eventuelle tollbarrierer kunne merkes indirekte.
– Om lag 10 prosent av norsk laks og nesten 30 prosent av laksefileten går direkte til USA, noe som gjør denne eksporten mer sårbar for endringer i tollregimer. Men de største utfordringene kan komme via EU, som er vårt viktigste marked. Store deler av våre varer blir bearbeidet der før de eksporteres videre, ofte til USA. Derfor påvirker uro mellom EU og USA også oss, sier Hansson.
Eksportfylke i norgestoppen
Nordland har opplevd en betydelig vekst i eksporten de siste årene – faktisk en dobling siden 2014. Eksportverdien fra fylket er høyere enn landsgjennomsnittet, og fylket bidrar positivt til Norges handelsbalanse. Det ble eksportert varer for mer enn 400 000 kroner per sysselsatt i Nordland i 2023, viser tall gjengitt i Indeks Nordlands 2024-rapport.
– Eksportfylker som Nordland er selve ryggraden i norsk næringsliv. Vi produserer mer enn vi kan bruke selv og er helt avhengige av å selge til andre markeder. Derfor er det så viktig at Norge opprettholder sterke relasjoner til EU og sikrer sin posisjon i globale verdikjeder, sier Hansson.
Må styrke posisjonen
Norge står utenfor EUs handelspolitikk, noe som kan gjøre oss mer utsatt når store avtaler mellom EU og USA forhandles. Norske myndigheter må derfor være offensive både i Brussel og Washington. Som Norges største bedriftsfellesskap er NHO både en pådriver for og bidragsyter til tett dialog på dette feltet.
– Vi har sterke kort med olje, gass, sjømat og viktige mineraler. Samtidig kan vi ikke ta noe for gitt. Norske myndigheter må jobbe hardt for å sikre vår markedsadgang både i EU og USA. Vi må være en del av løsningen, ikke havne alene på utsiden, understreker Hansson.
NHO følger situasjonen nøye
I NHO Nordland jobbes det nå for å gi medlemmene best mulig støtte i en usikker situasjon.
– Vi er i tett dialog med myndighetene for å følge utviklingen og sikre at næringslivet blir hørt. Dette handler om mer enn eksporttall: Å få solgt varene på internasjonale markeder er avgjørende for arbeidsplassene i lokalsamfunn i hele Nordland. Når det er uro ute, må vi sørge for stabilitet hjemme. Vår oppgave er å bidra til at bedriftene står best mulig rustet, sier Hansson.
De største eksportkommunene i Nordland i 2023 var Vefsn, Rana, Lurøy og Meløy kommune. For sjømateksporten er det Bodø, Vågan, Hadsel, Øksnes og Vestvågøy som er ledende. Til sammen har sjømateksporten fra Nordland gjennomgått en økning på 207 prosent de siste ti årene.