I en tid hvor byggenæringen i Nordland, og Norge for øvrig, opplever en dramatisk nedgang, ber lederen for det største bedriftsfellesskapet i fylket om tiltak for å snu den negative trenden.
– Med en nedgang på 32 prosent i boligsalget fra 2022 til 2023, står vi overfor en krise større enn under finanskrisen. Dette kan føre til et tap av viktig kompetanse i byggebransjen, sier Hansson.
Rekordstore 47 prosent av medlemsbedriftene innen bygg og anlegg i Nordland, rapporterte ved medlemsundersøkelsen i mars om en dårlig markedssituasjon. 42 prosent av bedriftene tror også at markedssituasjonen skal forverres ytterligere de neste 6-12 månedene, sammenlignet med 26 prosent som tror at markedssituasjonen skal bedres.
Boligbyggingen har falt dramatisk i fylket. Fra en topp på mellom 1126 og 1554 igangsatte boliger per år i perioden 2014-2017, har antallet igangsatte boliger sunket til kun 751 i 2023. Det er en nedgang på over 27 prosent fra 2020, viser SSB-statistikk bearbeidet av Kunnskapsbanken Nord-Norge.
– Dette er en utvikling vi ikke kan se på uten å gjøre noe, påpeker Hansson.
For å møte utfordringene foreslår NHO en rekke tiltak:
- Gjeninnføring av tilskudd for kommunale utleieboliger: Med over 70 000 flyktninger som trenger bolig, foreslår NHO at tilskuddet fra 2015-2017 gjeninnføres, prisjustert til dagens nivå, for å stimulere bygging av flere flyktning- og trygghetsboliger.
- Økt ramme til Husbanken: For å møte det økende behovet for boliger, spesielt i økonomisk krevende tider, ser NHO behovet for å styrke Husbankens rammer ytterligere. Vi anbefaler også bygging av flere studentboliger.
- Energieffektivisering: Med et potensial for energieffektivisering på 10-20 TWh innen 2030, oppfordrer NHO til en bred tilnærming for å utløse dette potensialet. Dette inkluderer bedre regulatoriske krav og målrettede økonomiske virkemidler.
Stein Windfeldt, direktør i Entreprenørforeningen i Nord-Norge (EBA), understreker betydningen av disse tiltakene for Nordland:
– Boligbyggingen har stoppet nærmest helt opp enkelte steder, og nå ser vi også at markedet for yrkes- og næringsbygg bremser kraftig, poengterer han.
Fortsatt høye renter, usikkerhet rundt hvor fort rentene skal ned igjen, kombinert med høye byggekostnader gjør at mange nå sitter på gjerdet.
– Det som bekymrer oss mest er at dette nå ser ut til å gjelde for kommunene og andre offentlige byggherrer også. Det er det stikk motsatte av hva vi trenger nå. De offentlige aktørene må anstrenge seg ekstra for å få prosjekter i gang.
Han legger til:
– I tillegg til at viktige byggeprosjekter ikke kommer i gang, rammes også næringslivet i alle kommunene av dette. Bygg- og anleggsaktiviteten er viktig for alle kommunene i Nordland, og det er mange andre bransjer som lever på ringvirkningene av denne aktiviteten.
Windfeldt frykter også å miste mye verdifull kompetanse.
– Denne vil vi være helt avhengig av når markedet snur og pilene peker oppover igjen. Prognosene våre viser at aktiviteten nok vil ta seg ganske kraftig opp i løpet av 2025, sier Windfeldt.