– Forslaget om besøksbidrag virker noe prematurt og bør ikke innføres slik som det fremstår nå. Høringsfristen var altfor kort, og hele prosessen virker noe forhastet. Høringen etterlater heller ingen tvil: Regjeringen bør ta seg tid til en ny gjennomgang før de går videre, mener regiondirektør i NHO Nordland, Hans Christian Hansson.
Kan virke konkurransevridende
Forslaget innebærer en avgift som kan pålegges kommersielle overnattingsbedrifter, både hoteller, plattformvirksomheter som Airbnb, bobilparkeringer og gjestehavner. Ordningen vil også være frivillig for de ulike kommunene å innføre. Videre skal inntektene fra ordningen gå til «reiselivsrelaterte fellesgoder».
Regiondirektøren er bekymret for at ordningen vil kunne ha en konkurransevridende effekt og at pengene ikke går til det tiltenkte formålet.
– Denne ordningen treffer noe skjevt siden cruise og såkalt villcamping ikke er inkludert i første omgang. Aktører som tilbyr camping, frykter også at forslaget vil kunne føre til mer villcamping og dermed mer press på infrastrukturen. Siden ordningen er frivillig vil vi også kunne få skjevheter mellom kommuner som krever inn avgiften og dem som ikke gjør det, noe som kan gi utilsiktede effekter, sier han.
– Vi registrerer også at formålet som inntektene skal gå til er temmelig bredt definert. Flere kommuner i Nordland har en stram kommuneøkonomi og vi ser at det kan være en risiko for at pengene går til andre formål enn det som er hensiktsmessig for å sikre en god besøksforvaltning. Vi mener derfor at dersom man ønsker å innføre besøksbidrag bør det spesifiseres tydeligere hva pengene skal gå til, og inntektene bør fordeles til tiltak i samråd med reiselivsnæringen og destinasjonsselskapene, poengterer regiondirektøren.
– Pressede marginer
Videre mener han at dersom avgiften skal innføres, bør det gjøres på en måte som ikke øker den administrative byrden på reiselivet mer enn nødvendig.
– Reiselivsnæringen har allerede i dag pressede marginer og de fleste virksomhetene er små og mellomstore. Videre må seriøse aktører følge strenge krav for å kunne levere et overnattingstilbud. Det vil være uheldig om forslaget gir en økt belastning og gjør det enda vanskeligere å drive innenfor næringen.
Etter den korte høringen ble det sendt inn rundt 400 innspill, mange av disse kommer fra aktører i Nordland. I ettertid har næringsminister Cecilie Myrseth (AP) gitt uttrykk for at hun er åpen for endringer, som å justere satsen ned til 3 istedenfor 5 prosent, slik det ble lagt frem i forslaget.
Regiondirektøren i NHO Nordland er glad for at næringsministeren lytter til innspillene.
– Vi ønsker å gi næringsministeren honnør for at hun tar innspillene på alvor, selv om vi mener at hun bør trekke tilbake forslaget og heller komme tilbake med et nytt og bedre ett, sier Hansson.
– Vi må huske på at vi er i konkurranse med andre attraktive reiselivsdestinasjoner, og selv om vi nå det siste året har sett en vekst innenfor næringen, kan vi ikke ta for gitt at veksten vil fortsette. Blir det for dyrt å reise til Norge kan flere velge å dra andre steder, for eksempel våre naboland som ikke har besøksbidrag. Da blir reiselivets konkurransekraft svekket, og det er ingen tjent med.
Samtidig legger regiondirektøren til at næringen allerede bidrar til å utbedre infrastruktur som parkering, toaletter og til skatteinngang til kommunene. Flere aktører er også positive til å bidra mer, men det må ikke føre til konkurransevridning, det bør være enkelt å administrere og det må sikres at pengene bruker til hensiktsmessige formål.
– Reiselivsnæringen er opptatt av en bærekraftig besøksforvaltning og mange aktører bidrar allerede gjennom å investere i lokal infrastruktur som er tilgjengelig for alle, gjennom å gi god informasjon til gjestene, og ved å utvide sesongen slik at man fordeler turistene gjennom hele året. Mange aktører i næringen ønsker å bidra mer og er også positive til et besøksbidrag, men innretningen må være god og treffsikker. Det opplever vi ikke at dette forslaget er, understreker Hansson.