– Dette er en bred og alvorlig tolløkning som kan få store konsekvenser for Nordland. Både direkte og indirekte. Det rammer selvsagt dem som eksporterer til USA – men også bedrifter som er en del av europeiske verdikjeder som eksporterer videre, sier regiondirektør Hans Christian Hansson i NHO Nordland.
Onsdag kveld kunngjorde USAs president Donald Trump at det innføres en ny toll på 15 prosent på varer fra Norge. Samtidig innføres det kraftige satser mot blant annet EU og Kina. Tiltaket omtales som gjengjeldelsestoll, og utgjør en alvorlig eskalering i retning av en ny handelskrig.
– Nordland er blant Norges aller største eksportfylker. Vi har sett en formidabel vekst de siste årene – faktisk kraftigere enn landsgjennomsnittet. Men dette kan få store følger. Ferske tall fra Indeks Nordland viser at verdien av fylkets eksport er mer enn doblet på ti år. Nå risikerer vi at hele dette oppsvinget får seg en real knekk, sier Hansson.
Han legger til:
– Risikoen er stor for at ikke bare eksportbedrifter vil rammes, men også de som leverer varer og tjenester inn til dem. Dette kan utløse en kjedereaksjon.
Ifølge Indeks Nordland ble det i 2024 eksportert varer fra fylket for 49 milliarder kroner. Sjømat står for den klart største andelen, etterfulgt av metaller og kjemiske produkter. Også tjenesteeksporten er betydelig – og økende.
Vanskelig å kompensere
Hansson frykter at norske eksportvarer kan bli mindre konkurransedyktige fremover.
– Når produktene dine plutselig blir 15 eller 25 prosent dyrere på grunn av ny toll, så er det ikke sikkert kundene dine er villige til å bla opp. Da går ordrene fort til andre. For mange bedrifter vil det ikke bli enkelt å kompensere for dette, sier han.
Hansson peker på at tolløkningene kan få brede ringvirkninger.
– Vi er en åpen økonomi, og store deler av velstanden vår bygger på handel med andre land. Når verdens største markeder setter opp tollmurer, påvirker det også dem som ikke handler direkte med USA. Vi frykter særlig en eskalering mellom USA og EU. Nettopp EU er vårt aller viktigste marked, og veldig mange bedrifter i Nordland er tett integrert i europeiske verdikjeder.
I tillegg til konsekvensene for eksport ut, peker Hansson på en annen risiko:
– Mange bedrifter er avhengige av å få tak i råvarer og innsatsfaktorer fra utlandet. Hvis de også blir rammet av nye toller eller forsyningsproblemer, så øker kostnadene og usikkerheten. Og med det risikerer vi tapte investeringer og svakere vekst – og etter hvert også i verste fall færre arbeidsplasser.
Foreløpig er det for tidlig å si hvor store konsekvensene blir. Norske myndigheter er i tett dialog med EU og amerikanske aktører. NHO følger situasjonen tett og har kontinuerlig dialog med bedriftene og relevante myndigheter.
– For oss i Nordland handler dette om langt mer enn handel. Det handler om noen av våre viktigste bedrifter, om lokalsamfunnene våre, om verdiskaping og trygghet for arbeidsplassene. Vi i NHO Nordland kommer til å følge dette svært tett fremover og gjøre det vi kan for å ivareta interessene til våre medlemmer, sier Hansson.