– Vi ser tendenser til en bedring i næringslivet, særlig drevet frem av en økende optimisme i sjømatnæringen. Dette er en næring som bidrar enormt til verdiskaping i Nordland, så det er veldig positivt at de ser noe lysere på fremtiden enn tidligere. Likevel er det fortsatt stor strekk i laget, med krevende tider for enkeltnæringer. Det gjelder i særlig grad byggenæringen, sier regiondirektør i NHO Nordland, Hans Christian Hansson.
Flere positive enn i november
Tendensene kommer frem i NHO Nordlands månedlige undersøkelse blant de 2100 tilknyttede virksomhetene i Nordland. Tallene viser at medlemsbedriftene ser noe lysere på sin egen markedssituasjon for øyeblikket enn hva som var tilfellet i november.
I desember svarer 84 prosent av bedriftene i Nordland at markedssituasjonen er god eller tilfredsstillende, noe som er 8 prosentpoeng bedre enn i november. Videre venter 14 prosent av bedriftene at det vil se bedre ut de neste seks månedene.
– Dette er forholdsvis gode tall og Nordland er noe mer optimistisk enn flere andre regioner i landet, noe som kan tyde på at bedriftene opplever at det går bedre i næringslivet her i nord. Det er også gledelig å se en positiv utvikling i antall bedrifter som ser lyst på egen markedssituasjon.
Blant sjømatbedriftene opplever 92 prosent av respondentene at markedssituasjonen er god eller tilfredsstillende.
– Nå er det viktig at denne viktige næringen får ro og forutsigbarhet. Skattesjokk og store forsinkelser i saksbehandling skader hele regionen, påpeker regiondirektøren.
Utfordrende situasjon for byggenæringen
I byggenæringen svarer imidlertid kun 54 prosent at markedssituasjonen er god eller tilfredsstillende. 46 prosent opplever at markedssituasjonen er dårlig og 42 prosent forventer en forverring de neste seks månedene. Det innebærer også en forverring fra november, viser nasjonale tall.
En av de som kjenner situasjonen for bedriftene i byggenæringen i Nordland godt, er direktør for EBA Nord-Norge (Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg), Stein Windfeldt. Han forteller at det er utfordrende for mange bedrifter i byggenæringen nå.
– Vi ser at nybyggaktiviteten bremser opp, også her i Nordland. Dette er en krevende situasjon og mange venter at det vil fortsatt være krevende et stykke ut i det neste året også, sier Windfeldt.
Blant annet er det flere kommuner i Nordland som er nødt til å stramme til pengesekken i budsjettet for neste år, noe som gjør at flere offentlige prosjekter skrotes, utsettes eller blir redusert i omfang.
– Dette er en uheldig utvikling for byggenæringen og det er noe som vi jobber mye med å hjelpe kommunene for å løse, blant annet ved å gi råd til hvordan man kan kutte kostnader i offentlige byggeprosjekter, sier Windfeldt.
Et nyansert bilde
Selv om kommunene strammer til, satser Forsvaret stort både i Nordland og i Nord-Norge, noe som gjør at bildet blir mer nyansert. Det bygges i stor stil på Evenes og kasernene i Bodin Leir skal oppgraderes. Totalt planlegger Forsvaret å investere 6,8 milliarder kroner i Nordland de neste 12 årene.
Videre har regjeringen og samarbeidspartiet SV varslet flere enkelttiltak som kan bidra til å bedre situasjonen noe. For eksempel ved å senke kravet til egenkapital i utlånsforskriften, styrke Husbanken og sette av noe mer penger til energieffektivisering.
– Tiltakene kan lindre på situasjonen og bidra til økt aktivitet fremover. Samtidig er det ikke til å stikke under en stol at situasjonen fortsatt er krevende og byggenæringen er avventende for å se om tiltakene vil være tilstrekkelige, sier Windfeldt og legger til:
– En annen utfordring er tilgang på kompetanse. Vi har sett den siste tiden at flere arbeidstakere har skiftet næringer eller flyttet ut av landet som følge av nedbemanninger i byggenæringen. Skaleres aktiviteten opp igjen i Nord-Norge, vil nok også kompetansebehovet øke fremover, sier han.
Viktig at myndighetene spiller på lag
Avslutningsvis påpeker regiondirektør Hansson at bildet i Nordland er nyansert og at næringslivet generelt er forsiktige optimister, selv om enkeltnæringer har det vanskelig.
– Det ser ikke helt mørkt ut, men det er viktig at myndighetene følger med og jobber for å styrke aktivitetsnivået der de kan påvirke, eksempelvis innen bygg. Vi må holde oppe investerings- og innovasjonstakten, hvor det er en del å gå på, sier Hansson og utdyper:
– Mange bedrifter som vi snakker med er bekymret for skattetrykket som er i Norge og forteller at dette gir mindre tilgang på kapital til å investere i egen virksomhet. Vi er avhengig av et sterkt næringsliv for å sikre den norske velferden. Det er også viktig at næringslivet har tilgang på tilstrekkelig kapital dersom vi skal lykkes med omstillingen som vi må gjennom. Her er det avgjørende at myndighetene er med og legger til rette, og fjerner barrierer istedenfor å sette opp nye, avslutter Hans Christian Hansson.