Hvert år tar NHO temperaturen på kompetansebehovet til næringslivet gjennom kompetansebarometeret og funnene viser at kompetansebehovet ikke blir mindre. Her er Nordland intet unntak.
6 av 10 bedrifter i Nordland har et udekket kompetansebehov og 7 av 10 bedrifter har forsøkt å rekruttere medarbeidere med riktig kompetanse det siste året uten hell.
– Vi ser dessverre at det er veldig krevende for næringslivet å få tak i medarbeidere med riktig kompetanse og dette er en utvikling som vi har sett over tid. Hovedproblemet er at det ikke finnes nok kvalifiserte søkere og det går ikke riktig vei, sier regiondirektør i NHO Nordland, Hans Christian Hansson.
– Dette er en situasjon som vi ser på med stor bekymring. Rekrutteringsutfordringene gjør det vanskeligere for bedriftene å skape vekst, investere og i verste fall kan det gjøre at de må nedskalere eller legge ned bedriften. Dette taper hele samfunnet på, så her må det gjøres en jobb for å sikre at bedriftene får tilgang på den arbeidskraften som de trenger, legger Hansson til.
Stort behov innenfor yrkesfag og høyere utdanning
Bedriftene forteller at de utdanningene som er viktige for dem strekker seg utover flere utdanningsnivå og utdanningstyper, og omfavner ulike bransjer. Noe av det som er mest etterspurt er arbeidstakere med ingeniørutdanning og teknisk fag, og håndverksfag. Videre er det mange bedrifter som etterspør kompetanse innenfor IKT, samfunnsfag, og økonomiske og administrative fag.
– Særlig yrkesfag er helt avgjørende for næringslivet. Det er et stort behov for flere arbeidstakere som har tatt utdanning innenfor bygg og anlegg, elektro og datateknologi, teknologi og industrifag, og salg, service og reiseliv. Videre er det mange bedrifter som etterspør arbeidstakere som har tatt høyere utdanning. Vi trenger folk på alle nivåer.
Rundt 70 prosent av bedriftene anser høyere utdanning som relevant for sin bedrift, mens rundt 85 prosent anser yrkesfag som relevant kompetanse for bedriften.
Bedriftene er opptatte av KI
De aller fleste bedriftene i Nordland forteller at KI vil være viktig for deres bedrift. 8 av 10 bedrifter rapporterer at KI vil være viktig for å sikre vekst og konkurransekraft i fremtiden, og rundt 7 av 10 tror at dette vil kunne endre på arbeidsoppgavene i bedriften.
– Vi ser at næringslivet i Nordland er svært opptatte av mulighetene som KI byr på for å kunne løse oppgavene mer effektivt. Dette er helt klart et hett tema hos bedriftene, samtidig ser vi at det er fåtallet av bedriftene som bruker KI i sin arbeidshverdag. Her har bedriftene et stort behov for mer kompetanse for å kunne lykkes med KI. Dette er uten tvil et spennende område som vil få stor betydning for næringslivet og måten de jobber på i årene fremover, sier Hansson.
Rundt 30 prosent av bedriftene i Nordland svarer at de har tatt i bruk verktøy basert på KI i virksomheten. Videre rapporterer rundt 60 prosent av bedriftene at de har behov for mer kompetanse for å kunne ta i bruk KI..
– Det er en spennende tid vi lever i der digitale verktøy gjør det mulig for næringslivet å få mer ut av de ressursene som de allerede har tilgang på. Her er flere bedrifter flinke og fremoverlente, samtidig ser vi at det nok er et uforløst potensial her som kan hentes ut dersom vi hever kompetansen på KI lokalt.
Må jobbe målrettet
Regiondirektøren peker på flere grep som må tas for å løse kompetansebehovet for næringslivet.
– Vi må jobbe målrettet og satse mer på kompetanseutvikling, både i utdanningssystemet og i arbeidslivet. Her ser vi at stadig flere bedrifter løser kompetansebehovet sitt internt i bedriften. Videre trenger vi flere studieplasser innen etterspurte fag og en sterkere kobling mellom skole og arbeidsliv. Det er også viktig med økt satsing på videreutdanning og kompetansepåfyll. Arbeidskraften som vi allerede har, må utvikles videre, sier Hansson.
Mange bedrifter ser også til utlandet for å rekruttere verdifull kompetanse og arbeidskraft, men her mener regiondirektøren at det bør bli enklere.
– Her bør vi få på plass et mer smidig byråkrati som gjør det enklere for de som vil komme hit å for å jobbe. Deriblant må det bli kortere saksbehandlingstid for arbeidere med fagkompetanse og det bør vurderes løsninger som kan strømlinjeforme prosessen.
Videre står nesten hver femte person i arbeidsfør alder i Nordland utenfor arbeid.
– Rundt 30.000 mennesker i alderen fra 20 til 66 år i Nordland står helt eller delvis utenfor arbeid. Her kan vi nok løse deler av behovet til næringslivet ved å jobbe for at flere blir inkludert i arbeidslivet, avslutter Hansson.
Les mer om kompetansebarometeret her.