En lite hyggelig julegave til næringslivet i Nordland

Publisert

Forrige uke vedtok fylkestinget kutt i hurtigbåttilbudet i Nordland. Dette er en lite hyggelig julegave til næringslivet og kystsamfunnene som er helt avhengige av forutsigbar transport for både folk og varer.

For mange bedrifter – fra reiseliv og havbruk til handel og maritim industri – er forutsigbarhet nøkkelen til utvikling og vekst. Uten det, svekkes lysten og muligheten til å investere. 

Hurtigbåtene utgjør ikke noe luksustilbud, men er snarere en grunnleggende del av infrastrukturen i fylket. De binder sammen små og store samfunn, gjør det mulig for folk å pendle, bidrar til at arbeidstakere kan dra på lørdagsshopping og legger grunnlaget for at reiselivet kan vokse også utenfor de største tettstedene. Når denne infrastrukturen svekkes, rammer det ikke bare dagens drift, men også mulighetene fremover. 

Næringslivet opplever allerede usikkerhet fra flere hold. Det kan dreie seg om betingelsene for privat eierskap, adgang til viktige markeder og lange forsinkelser i saksbehandlingen i deler av den offentlige forvaltningen. Når transporttilbudet ikke lenger er stabilt, får det følger for bedriftenes mulighet til å planlegge, rekruttere og vokse. Prosessen rundt disse kuttene har ikke vært god, og fra NHO Nordland har vi påpekt en manglende dialog med viktige jobbskapere og fravær av en grundig konsekvensutredning. Det er en utvikling medlemsbedriftene våre har gitt klar beskjed om at vi ikke kan akseptere. 

I vedtaket som ble fattet sist uke, heter det at «fylkesrådet skal vurdere alternative lokale løsninger, sett i sammenheng med reforhandlingene av anbudene, før ruteproduksjonen reduseres». Dette er for så vidt positivt, men nå er det avgjørende at disse vurderingene gjøres grundig og med en helhetlig forståelse av hva hurtigbåttilbudet betyr for regionen. Vi fester lit til at fylkesrådet tar ansvar og at kuttene ikke blir gjennomført slik det nå ligger an til. Vi har rett og slett ikke gode alternativer som sikrer fremkommelighet og forutsigbarhet for både bedrifter og lokalsamfunn. 

 Det gjøres en stor innsats i næringslivet for å skape arbeidsplasser, tiltrekke kompetanse og bygge attraktive lokalsamfunn langs kysten. Denne innsatsen fortjener bedre rammevilkår, ikke usikkerhet og kortsiktige løsninger for å spare relativt beskjedne beløp. Vi er fullstendig klar over at fylkeskommunens krevende økonomi krever knallharde prioriteringer. Men skal Nordland lykkes, må vi ha prosesser som gir stabilitet og trygghet for både næringsliv og innbyggere. 

Vi i NHO Nordland oppfordrer fylkespolitikerne til å ta grep for å sikre en velfungerende infrastruktur i hele fylket. Det innebærer å ta et steg tilbake i hurtigbåtsaken. Etter vårt syn er gode transportløsninger en investering i fremtiden. 

Når juleferien er over og fylkesrådet stiller på jobb i januar, satser vi på at det blir gjort grundige vurderinger og tatt ansvarlige beslutninger som gir kystsamfunnene den tryggheten de trenger. Nordland trenger forutsigbarhet – ikke svakt begrunnede kutt.