– Nå har forvaltningen mulighet til å gjøre helhetlige vurderinger som balanserer verneinteresser med nødvendige politiske satsinger som havvind, klima, næringsutvikling og omstilling. Vi er imidlertid redd for at saken om Westcon Helgeland blir nok et eksempel på at forvaltningen stanser tydelige nærings- og industripolitiske satsinger. Det vil være svært alvorlig om statlig forvaltning skulle ende med å holde en av de mest spennende industrisatsningene i Nord-Norge ytterligere tilbake, sier Hans Christian Hansson, regiondirektør i NHO Nordland.
Westcon Helgeland i Nesna kommune er i førersetet for utvikling av flytende havvind, som kan bli en nøkkelnæring for grønn omstilling og energisikkerhet fremover. Prosjektet handler om å etablere infrastruktur for produksjon og sammenstilling av flytende havvindturbiner. Med unike naturgitte fortrinn, som dype farvann nært land og solid fjellgrunn, er industribedriften i Langsetvågen skreddersydd for å levere betongbaserte fundamenter og komplette vindturbiner.
– Jeg er dypt imponert over hvordan Westcon Helgeland, under ledelse av Arnt Skogsøy, har klart å etablere seg på helt nye forretningsområder og skape en imponerende vekst på kort tid. De har økt antallet fast ansatte fra 45 til 110 på to år, noe som er en prestasjon i seg selv. Nå må vi passe på at myndighetene ikke spenner bein på dem, sier Hansson.
Betydelig løft
Dersom Westcon Helgeland får grønt lys anslår de å kunne etablere opptil 350 nye arbeidsplasser direkte i Nesna og ytterligere 550 i regionen, noe som vil gi et betydelig løft for Helgeland og Nord-Norge.
– Dette prosjektet handler om landsdelens mulighet til å ta en posisjon i en fremtidsrettet global næring. Flytende havvind kan gi oss fornybar energi, styrke kraftforsyningen og sikre arbeidsplasser. Men for å lykkes må vi våge å satse, påpeker Hansson.
Regiondirektøren poengterer at prosjektet har fått ros fra sentrale politikere, blant dem energiminister Terje Aasland som var på besøk så sent som forrige uke, men etterlyser at dette følges opp med konkret handling.
Rask fremdrift nødvendig
NHO-lederen mener Statsforvalterens innvendinger blant annet om alternative lokasjoner bremser utviklingen på et tidspunkt der både bedriften og regionen trenger rask fremdrift.
– Vi har forståelse for at alle sider av et prosjekt må vurderes nøye, men vi kan ikke ha prosesser som stopper eller forsinker næringer som kan gi enorme ringvirkninger og bidra så tydelig til nasjonale politiske mål. Forvaltningen må også bidra til å løfte næringsutvikling, og her trenger vi bedre samarbeid og tydeligere prioriteringer, sier Hansson.
Krevende kraftsituasjon
Han fremhever at havvind kan vise seg å bli et viktig tilskudd for Nord-Norges kraftbalanse fremover. Regionen står allerede overfor en krevende situasjon med lav investeringstakt i ny produksjon. Havvind kan potensielt balansere dette og sikre tilgang til fornybar energi, samtidig som det gir vekstmuligheter for industri og samfunn.
– Vi må lære av erfaringene fra olje- og gassnæringen, der Nord-Norge kom sent i gang og ikke fikk ta del i ringvirkningene i begynnelsen. Nå har vi en mulighet til å ta en lederrolle i utviklingen av flytende havvind. Vi har kompetansen, ressursene og den geografiske beliggenheten – nå må myndighetene sørge for at vi får realisere dette potensialet. Dette gjelder også kunnskapsinnhenting på de mulige feltene til havs, sier Hansson.