Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss og digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung kom denne uken til Bodø for å møte representanter for havbruksnæringen i Nordland.
På agendaen stod de alvorlige utfordringene næringen møter hos Statsforvalteren, fremfor alt når det gjelder lang saksbehandlingstid og særkrav som stilles i Nordland
Det var NHO Nordland og Sjømat Norge, Havbruk Nord, som i fellesskap inviterte til møtet som fant sted i Salmon Center.
– Havbruk er blant de viktigste næringene i Nordland og en bærebjelke i mange kystsamfunn. Situasjonen slik den er i dag rammer investeringer, verdiskapning og sysselsetting og i verste fall bosetting. Medlemsbedriftene våre i havbruksnæringen er frustrerte, og det med god grunn: Ikke bare er behandlingstiden altfor lang, det er også ulik praksis mellom fylkene. Aktørene i Nordland opplever at de forskjellsbehandles, og det går sterkt ut over en næring kysten er sårt avhengig av, sier Hans Christian Hansson, regiondirektør i NHO Nordland.
Konstruktivt møte
Møtet i Bodø startet med en åpen og tillitsfull diskusjon mellom statsrådene og representantene for næringen. Deretter ble de med ut til en oppdrettslokalitet for å fortsette samtalen og lære mer om havbruksnæringen.
– Det er svært gledelig at statsrådene ønsket å komme til Bodø og treffe mange av aktørene i havbruksnæringen. Møtet var veldig konstruktivt, der man fikk frem på en god måte de utfordringen næringen har med Statsforvalteren i Nordland. Vi opplevde at statsrådene lyttet og var positivt innstilt til å finne en løsning på dette, sier Tor Anders Elvegård, leder Sjømat Norge, Havbruk Nord.
På vegne av næringen snakket han om mange bedrifters vekstambisjoner, men hvordan de holdes tilbake på grunn av forvaltningspraksisen.
– Det var et positivt møte hvor både fiskeri- og havminister Næss og digitaliserings- og forvaltningsminister Tung viste interesse og forståelse for de utfordringene næringen opplever med dagens forvaltning. Jeg opplevde dem som løsningsorienterte, og jeg er derfor optimistisk for at de både kan og vil medvirke til bedre prosesser når det gjelder praksisen hos Statsforvalteren, sier Line Ellingsen, leder bransjegruppe havbruk, Sjømat Norge.
Hun legger til:
– Som leder av Forenklingsutvalget av juni 2021, er jeg også glad for anledningen til å overrekke rapporten med 15 konkrete punkter for hvordan havbruksnæringens hverdag kan forenkles.
Tydeligere i styringen
Også Geir Over Ystmark, administrerende direktør i Sjømat Norge, deltok på møtet i Bodø.
– Tilgang på areal og endringer i bruken av areal er nøkkelen til å redusere miljømessig påvirkning fra havbruk, redusere smittepress og bedre fiskevelferden. Slike påkrevde og viktige endringer forsinkes og gjøres vanskelig fordi saksbehandlingen tar for lang tid, noen etater stiller særkrav og hver enkelt etat forvalter med mikroperspektiv. Vi ber derfor regjeringen om å være tydeligere i styringen av underliggende etater og å sette de i stand til å gi raskere saksbehandling og mer ensartet forvaltning, påpeker han.
NHO Nordland og Sjømat Norge har tidligere gått ut og krevd at regjeringen tar nødvendige grep for å skjerpe retningslinjene statsforvalterembetene har å forholde seg til. Vi mener ar næringsutviklingsperspektivet må inn i Statsforvalterens instruks. Det er også viktig at dette evalueres og følges opp med resultatmål og styringsparametere.
I møtet viste aktørene i næringen flere konkrete eksempler på ulik forvaltningspraksis hos Statsforvalteren i Trøndelag, Troms og Finnmark sammenlignet med Nordland.
Jobber med stortingsmelding
Marianne Sivertsen Næss informerte i møtet om at de jobber med en havbruksmelding som skal til Stortinget, og at denne vil adressere viktige spørsmål om næringens fremtid. Hun understreket også viktigheten av å sikre like betingelser og bærekraftig vekst.
Karianne Tung, som har ansvaret for å koordinere Statsforvalternes oppdrag, påpekte at det jobbes med tildelingsbrevene til embetene. Hun ga uttrykk for forståelse for næringens behov for effektiv og enhetlig forvaltning.
– Havbruksnæringen er helt avgjørende for jobb- og verdiskaping i Nordland, og den bidrar tungt til viktige distrikts- og næringspolitiske mål. Etter møtet i Bodø er vi styrket i vår oppfatning av at regjeringen og vi i NHO-fellesskapet deler mange av de samme målene for hvordan vi sammen kan løfte vekst og utvikling, også innen havbruk, sier NHO-regiondirektør Hansson.