NHO Nordland og Sjømat Norge krever at regjeringen kommer på banen: – Utviklingen stopper opp

Publisert

Krever handling: Kine Mari Karlsen, regionsjef havbruk nord i Sjømat Norge og Hans Christian Hansson, regiondirektør i NHO Nordland, mener havbruksnæringen i Nordland fortjener mer forutsigbarhet og samme forvaltningspraksis som i landet for øvrig. Foto: Roar Wiik / NHO Nordland

NHO Nordland og Sjømat Norge slår alarm: Havbruksnæringen i Nordland står overfor alvorlige utfordringer på grunn av lang saksbehandlingstid og ujevn praksis hos Statsforvalteren. Nå krever organisasjonene at regjeringen og Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet tar nødvendige grep og skjerper de retningslinjene som Statsforvalteren skal følge.

– Situasjonen slik den er i dag rammer investeringer, verdiskapning og sysselsetting – og i verste fall bosetting langs kysten. Medlemsbedriftene våre i havbruksnæringen er frustrerte, og det med god grunn: Ikke bare er behandlingstiden altfor lang, det er også ulik praksis mellom fylkene. Aktørene i Nordland opplever at de forskjellsbehandles, og det går sterkt ut over en av våre viktigste næringer, sier regiondirektør i NHO Nordland, Hans Christian Hansson.

Kine Mari Karlsen er regionsjef havbruk nord i Sjømat Norge, en landsforening i NHO-fellesskapet.

– Hurdalsplattformen lover vekst i akvakultur, men i Nordland ser vi nå at utviklingen stopper opp, og regjeringen tillater at dette skjer. Det er på overtid at det tas grep, sier Karlsen.

Rammer bedrifter og lokalsamfunn

Sjømat er den største eksportnæringen i Norge etter olje og gass, og Nordland er ett av fylkene med størst produksjon. Tilgang på areal og offentlige tillatelser er en forutsetning for at næringen skal kunne fortsette å vokse og skape ringvirkninger.

Statsforvalteren spiller en sentral rolle i å iverksette nasjonal politikk. I Nordland mener imidlertid aktørene seg utsatt for en mindre næringsvennlig saksbehandlingspraksis:

Oppdretterne opplever svært lang saksbehandlingstid, noe som har vedvart i årevis. Forsinkelsene medfører problemer med produksjonsplanlegging, lavere verdiskaping og tapte investeringer. 

– Mange får ikke de nødvendige tillatelsene i tide. Det rammer både bedriftene og lokalsamfunnene, sier Karlsen.

Hansson og Karlsen har denne uken besøkt Brønnøy, Vega, Herøy og Dønna, hvor de har møtt et titalls sjømatbedrifter, ordførere, lokalpolitikere og andre interessenter. Tilbakemeldingene er entydige.

– Vi hører det samme over hele Nordland. Noe av det bedriftene reagerer sterkest på, er særkrav her i fylket. Skal listen for å drive næringsvirksomhet i Nordland legges høyere enn i andre regioner, og synes regjeringen dette er greit?, undrer Hansson.

Han viser til at  produksjonen fra havbruksnæringen har gått ned i fylket de siste årene.

– Det er en problemstilling vi tar på høyeste alvor i NHO-fellesskapet. Havbruksnæringen er helt avgjørende for jobb- og verdiskaping i Nordland, og den bidrar tungt til viktige distrikts- og næringspolitiske mål. Vi forventer at regjeringen i hvert fall forsøker å levere på løftene om å støtte næringsvekst og utvikling, også innen havbruk, sier Hansson.

Politiske møter

Sjømat Norge og NHO Nordland planlegger en rekke politiske møter i dagene som kommer for å belyse saken.

– Vi skal ha samtaler med partigruppene på fylkestinget i Mo i Rana og med Nordlandsbenken på Stortinget i neste uke, sier Karlsen og poengterer:

– Regjeringen må tydeliggjøre hvilke instrukser Statsforvalteren skal følge, slik at søknads- og tillatelsesprosessene blir mer forutsigbare. Det er avgjørende for å sikre videre vekst og verdiskaping.

Hansson legger til:

– Vi har ingen problemer med å forstå at det er behov for en balanse mellom vekst og vern, men bedriftene fortjener mer forutsigbarhet og likhet i forvaltningspraksisen over hele landet, slår han fast.