Fylkesrådet i Nordland anbefaler at fylkestinget bygger den nye videregående skolen i Narvik som et offentlig-privat samarbeid (OPS). Byggestart er planlagt til 2027, og prosjektet ventes å ha en kostnadsramme på mellom 1,5 og 2 milliarder kroner.
Fylkesrådet legger til grunn at OPS-modellen vil gi både økonomisk forutsigbarhet og sikre vedlikehold av skolen over tid, noe som gir en langsiktig gevinst for både fylket og lokalsamfunnet.
– Dette prosjektet er viktig for hele regionen. En ny, moderne videregående skole i Narvik vil først og fremst gi en bedre hverdag for elever og lærere, men det vil også løfte attraktiviteten til Narvik og omegn. Samtidig skaper storsatsningen viktig aktivitet i bygg- og anleggsnæringen, sier Hans Christian Hansson, regiondirektør i NHO Nordland.
OPS-modellen innebærer at private aktører tar ansvar for bygging, drift og vedlikehold av skolen, mens det offentlige leier bygget. Det gir fylkeskommunen større forutsigbarhet i kostnadene, samtidig som det sikrer et høyt og stabilt nivå på vedlikeholdet gjennom hele leieperioden.
Et skoleeksempel
NHO Nordland mener at prosjektet kan vise vei for andre store offentlige investeringer fremover.
– Dette kan fort bli et skoleeksempel. OPS gir en helt annen trygghet for at både vedlikehold og drift ikke mister fokus etter at bygget er ferdigstilt. Det gir både offentlig og privat sektor mulighet til å spille på sine styrker, noe vi mener kan bli en modell for fremtidige storprosjekter i regionen, fortsetter Hansson.
Stein Windfeldt, direktør i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA) Nord-Norge, er også positiv til at fylkeskommunen nå vil prøve ut en OPS-løsning.
– Vi får trolig noen år nå hvor både fylkeskommunen og kommunene i Nordland må stramme veldig inn på investeringsbudsjettene sine. Da kan OPS være et veldig godt virkemiddel for å sikre at svært viktige prosjekter, som for eksempel skoler, likevel kan bli bygget, påpeker Windfeldt.
Han legger til:
– For byggenæringen er et prosjekt i denne størrelsesorden også et bidrag til å holde den samlede aktiviteten så jevn som mulig. Nå butter det ganske mye imot på nybyggsiden. Da er det ekstra viktig at de offentlige byggherrene bidrar til å holde aktiviteten i gang. En milliardinvestering som dette vil i så måte være viktig, understreker EBA-lederen.
Kan stå ferdig i 2030
Fylkesrådet har gjort en grundig vurdering av ulike gjennomføringsmodeller, og OPS er valgt som den beste løsningen blant annet på grunn av muligheten for å spre risikoen.
Det er forventet at fylkestinget vil gi grønt lys i løpet av oktober, og deretter kan arbeidet med detaljerte anbudsprosesser og kontrakter starte. Forventet ferdigstillelse er innen 2030, noe som vil si en byggepriode på anslagsvis tre år.
Den nye skolen, som innebærer en kraftsamling av utdanningstilbud i Narvik, er en viktig del av det langsiktige målet om å styrke videregående opplæring i Nordland.
Ifølge NHOs kompetansebarometer har 63 prosent av bedriftene i Nordland et udekket kompetansebehov, særlig innen håndverks- og tekniske fag. Et moderne utdanningsmiljø vil kunne bidra til å møte denne etterspørselen.
– Vi er overbevist om at en ny videregående skole vil være viktig for å sikre et fremtidsrettet utdanningstilbud. Det vil løfte regionen og bidra positivt til å tette kompetansegapet i bedriftene våre. Dette prosjektet er utvilsomt en investering i fremtidens arbeidskraft, sier Hansson.