Løftet frem havbrukseventyret på Agenda Nord-Norge

Publisert

Hans Christian Hansson, regiondirektør i NHO Nordland og Kine Mari Karlsen, leder Havbruk Nord i Sjømat Norge, er skjønt enige om den avgjørende betydningen havbruksnæringen har langs kysten. Her utenfor hotellet i Tromsø hvor årets utgave av Agenda Nord-Norge holdes. Foto: Roar Wiik, NHO Nordland

Kine Mari Karlsen, leder Havbruk Nord i Sjømat Norge, løftet frem havbruk som en åpenbar fremtidsnæring på Agenda Nord-Norge i Tromsø. Karlsen brukte Lovund på Helgelandskysten som et eksempel på hvordan næringen har vært avgjørende for mange lokalsamfunn.

Agenda Nord-Norge, hvor NHO Nordland og NHO Arktis er med som arrangører sammen med LO og Sparebank 1 Nord-Norge, markerer sitt ti-årsjubileum med konferansen som holdes i Tromsø denne uken.

Kine Mari Karlsen var blant de første talerne da startskuddet for konferansen gikk. Karlsen leder arbeidet med havbruk i Nord-Norge i Sjømat Norge, en landsforening i NHO.

Den erfarne sjømatlederen beskrev næringens eventyrlige vekst, fra pionértiden med prøving og feiling, via gjennombruddet på 1970-tallet og frem til dagens situasjon, med stadig nye eksportrekorder, høy innovasjonskraft og teknologi i verdensklasse.

– Havbruk har etablert seg som en næring som også bygger samfunn, lød budskapet fra Karlsen, som fortalte historien om Lovund.

For bare noen få tiår siden var øysamfunnet på Helgeland fraflyttingstruet, mens det nå er et kraftsentrum for nettopp moderne sjømatproduksjon – med sterk fremtidstro og en ung befolkning.

Karlsen viste til hvordan Norge i fjor produserte 1 633 121 tonn matfisk av laks, regnbueørret og ørret. I 1962 var det rundt 200 tonn.

– I 2022 sysselsatte havbruk inkludert ringvirkninger 52 500 personer. I 1984 dreide det seg om cirka 2500 personer, beskrev Karlsen. Verdiskapingen har for lengst oversteget de tradisjonelle fiskeriene.

Utfordringer

Samtidig la ikke Karlsen skjul på utfordringene bransjen opplever.

– Sosial lisens er noe vi må jobbe for at vi har hver dag. Samtidig må vi kommunisere godt. Lav kunnskap gir stort rom for feiloppfatninger, innrømmet Karlsen, som også var tydelig på at det ikke går an å snakke seg ut av problemene – men at de snarere må løses på skikkelig vis.

Hans Christian Hansson, regiondirektør i NHO Nordland, er glad for at utfordringene med fiskehelse- og -velferd, luseproblematikk og miljøpåvirkning tas på høyeste alvor.

– Her er det avgjørende med godt samarbeid mellom næring, myndigheter og lokalsamfunn for å håndtere miljøutfordringer og sikre en bærekraftig utvikling, sier direktøren.

Havbruk er blant de største bransjene i NHO Nordland.

 – Havbruksnæringen er en bærebjelke i økonomien i Nordland, med en verdiskaping på 12,8 milliarder kroner og sysselsetting på 6100 årsverk i fylket. Nordland er blant de viktigste havbruksfylkene i Norge, og bidrar med betydelige eksportinntekter og innovasjon i verdensklasse. Næringen skaper store ringvirkninger, både direkte i form av arbeidsplasser og indirekte gjennom kjøp av varer og tjenester lokalt, sier Hansson.

Gir ungdom tro på fremtiden

Regiondirektøren lot seg begeistre av at Karlsen nevnte nettopp Lovund.

– Det er et fantastisk eksempel på hvordan denne næringen er avgjørende for å opprettholde bosetting og utvikling langs kysten. Den sikrer levende lokalsamfunn gjennom stabile arbeidsplasser og fremragende kompetansemiljøer. Eksempler som det Kine løftet frem viser hvordan havbruk kan snu fraflytting til vekst, og gi ungdom tro på fremtiden i sitt eget nærmiljø, påpeker Hansson.

Han legger til:

– For å sikre videre vekst og bærekraft i næringen er det viktig med forutsigbare rammevilkår og tilgang på nødvendig kompetanse. Ja, det er utfordringer, men samtidig er mulighetene så store, poengterer han.

Hansson roser Kine Mari Karlsen og den gode jobben hun og hennes kolleger gjør for å legge til rette for havbruksnæringen i Nord-Norge.

– Sjømat Norge og Kines innsats for å fremme havbruk som en fremtidsrettet og bærekraftig næring er viktig for en hel landsdel, sier regiondirektøren.