Krever forutsigbarhet og bedre rammevilkår for maritim industri i Nordland

Publisert

Tradisjonsrik bedrift: Regiondirektør Hans Christian Hansson (t.v.) og seniorrådgiver Anders Paulsen (t.h.) sammen med Skarvik-leder og -eier Marius Løken i Osan i Svolvær. – En bedrift som imponerer oss, sier Hansson. Foto: Roar Wiik, NHO Nordland

NHO Nordland ber om klare rammer og styrket forutsigbarhet for den maritime næringen.

– Norske myndigheter må sikre mer stabile rammevilkår for maritim næring, slik at lokale bedrifter kan fortsette å utvikle seg og være konkurransedyktige både nasjonalt og internasjonalt, sier regiondirektør i NHO Nordland, Hans Christian Hansson, etter gode møter med en rekke av aktørene i bransjen, både i Lofoten og på Helgeland.

NHO-lederen besøkte nylig, sammen med seniorrådgiver Anders Paulsen og rådgiver Roar Wiik, flere virksomheter i den maritime klyngen i Vågan, deriblant Lofoten Sveiseindustri, Nogva Svolvær, Skarvik og O. Marhaug Slip og Mek. Verksted. Den siste tiden har regiondirektøren også vært i Nesna, hvor han blant annet har besøkt Westcon Helgeland.

Samtlige virksomheter har lange tradisjoner. Opp gjennom årene har de tilpasset seg endrede markedsforhold med imponerende innovasjonskraft og pågangsmot. Flere av dem er også familieeide.

– Dette er bedrifter vi er virkelig stolte av. De forener erfaring og faglig innsikt med det siste innen teknologi og nyvinning, også når det gjelder det grønne skiftet. Samtidig har de en avgjørende rolle for at andre viktige næringer skal få gjort sin jobb. Disse bedriftene må derfor bli sett og tatt vare på, påpeker Hansson.

Økt konkurranse fra utlandet

I en omfattende analyse fra Menon Economics, utarbeidet på vegne av Maritim bransjeforening, Norsk Industri, fremheves både mulighetene og utfordringene for den maritime industrien, særlig for verftene.

Rapporten peker på en forventet omsetningsvekst, hovedsakelig drevet av økt skipsbyggingsaktivitet og offshore vindprosjekter, men understreker samtidig at verftene fortsatt sliter med lønnsomheten etter flere år med lav etterspørsel. Spesielt trekkes utfordringer som økt konkurranse fra utenlandske verft og behovet for å tilpasse seg grønne teknologiske krav frem. Til tross for en viss pessimisme blant aktørene i bransjen, påpeker rapporten at det er rom for vekst dersom rammevilkårene bedres og verftene ikke overlates til seg selv i omstillingen.

– Bedriftene opplever økt skatte- og avgiftsbelastning, og de norskeide verftene merker spesielt den negative effekten av formuesskatten. Denne straffeskatten på norske eierskap begrenser helt åpenbart mulighetene til å utvikle seg og gjøre nødvendige investeringer, sier regiondirektør Hansson.

Han legger til:

– I Svolvær finner vi en sterk maritim klynge med et helt økosystem av leverandører og verkstedindustri. Dette er en klynge vi ikke har mange av i landsdelen, og det er avgjørende at vi legger til rette for utvikling, slik at vi kan støtte opp under andre nøkkelindustrier som fiskeri og havbruk, sier Hansson.

Nye markeder

Bedriftene i Nordland har stor evne til omstilling. Mens kyst- og havfiskeflåten tidligere dominerte ordrebøkene, har enkelte aktører nå havbruksnæringen eller passasjerfartøy som sine viktigste nisjer. Samtidig ser vi at flere har begynt å posisjonere seg mot et voksende marked innenfor havvind.

I tillegg peker bedriftene på at tilgangen på kompetent arbeidskraft er blant de største utfordringene de står overfor.

– Vi ser et stort potensial i det maritime miljøet her i Nordland, men vi trenger politiske grep som gjør det mer attraktivt å investere i ny teknologi og arbeidsplasser. Myndighetene må sørge for at vi ikke mister viktige aktører til land med mer gunstige rammebetingelser. Miljøkravene som stilles må også være håndterbare, blant annet gjelder dette hva som skal kreves av enkeltbedrifter for å rydde opp i gamle og gjerne kollektive synder i havnene, sier Hansson.

Besøkene den siste tiden har gitt verdifull innsikt i situasjonen til flere bedrifter som kjemper for å bevare sine posisjoner og bidra til lokal verdiskapning.

– Bedriftene i Vågan og resten av Nordland er klare for å ta utfordringene på strak arm, men vi må sørge for at de har forutsigbare rammevilkår og støtte til å møte konkurransen som i stadig større grad skjer på en global markedsplass. Dette handler om å sikre bærekraftig vekst og verdiskapning i hele landet, avslutter Hansson.