Krevende tider for enkeltnæringer: – Viktig at myndighetene følger med

Publisert

Næringslivet i Nordland opplever en noe forverret markedssituasjon og en svekket fremtidstro, samtidig er det store variasjoner avhengig av bransje.

Det kommer frem i NHOs medlemsundersøkelse for november. 

– Vi ser at det er stor strekk i laget blant bedriftene i Nordland og at enkeltnæringer melder om trange tider. Dette gjelder særlig innenfor byggenæringen, sier regiondirektør i NHO Nordland, Hans Christian Hansson. 

Bør ta grep for å sikre aktivitet

I byggenæringen svarer hele 43 prosent av bedriftene at de opplever markedssituasjonen som dårlig og 36 prosent venter en forverring de neste 6 månedene. 

– Dette er alvorlige tall og markedssituasjonen deres bekymrer oss veldig. Vi bruker mye tid på å lytte til næringen og søke etter løsninger som kan gjøre situasjonen enklere for bedriftene, meddeler Hansson. 

Blant annet arrangerte NHO Nordland og EBA et frokostmøte med næringen i Bodø for én drøy uke siden, der mange lokale aktører fra bransjen møtte opp. 

Med 14 rentehopp og en kostnadsvekst på 25-35 prosent over fem år, har markedet blitt betydelig endret. 

– Det er viktig at det tas grep for å bedre markedssituasjonen til byggenæringen nå. Norge trenger flere boliger og næringen trenger mer aktivitet. Her må nok myndighetene på banen og stimulere til aktivitet, blant annet gjennom å styrke Husbanken. Dette vil kunne bidra til mer boligbygging og sikre at folk har tak over hodene fremover, fastslår regiondirektøren.

Selv om mange aktører opplever trange tider, er det likevel mye bra som skjer i Nordland også. Blant annet bygges det ny flyplass i Bodø og den lokale bedriften Nordkontakt inngått en kontrakt med HENT om å levere byggautomasjon til det nye terminalbygget. Dette applauderer NHO Nordland. Videre bygges det ny flyplass på Mo og Forsvaret satser stort på bygg og infrastruktur i Nordland, som gir økt aktivitet. 

Næringslivet er stort sett optimistiske

Det generelle bildet er at det stort sett går godt i næringslivet i Nordland. 76 prosent av bedriftene svarer at markedssituasjonen er god eller tilfredsstillende, og 77 prosent venter en uendret eller bedret situasjon de neste seks månedene. I Nordland har særlig reiselivsnæringen opplevd vekst, og havbruksnæringen fortsetter å være en viktig motor som holder hjulene i gang mange steder i fylket. 

– Reiselivsnæringen blomstrer og kan vise til vekst som fordeler seg utover året, noe som er veldig gledelig. Videre fortsetter havbruksnæringen å levere gode tall til tross for at skattebyrden er alt for høy og mangel på smidighet i den offentlige forvaltningen. Begge disse næringene får nok litt drahjelp av den svake kronekursen, i tillegg til at aktørene jobber svært godt. Det er veldig viktig at myndighetene jobber for å redusere saksbehandlingstiden, særlig innenfor havbruk, og at den generelle skattebyrden for næringslivet reduseres for å sikre videre utvikling av både små og store bedrifter. 

– De aller fleste bedriftene vi snakker med, er optimistiske eller nøytrale rundt egen markedssituasjon. Vi registrerer imidlertid en nedgang i optimisme fra forrige medlemsundersøkelse i oktober. Nå svarer nesten hver fjerde bedrift at de opplever en dårlig markedssituasjon og at de venter en forverring. Denne utviklingen bekymrer oss, selv om det stort sett går godt i næringslivet i fylket. Det er viktig at myndighetene følger med i svingene, og at de sikrer gode og forutsigbare rammevilkår som gjør det enklere for næringslivet, avslutter Hansson.