Får opprette ny maritim linje i Brønnøy: – Det var på tide

Publisert

Campus BLÅ kan snart lyse ut ti nye elevplasser i maritime fag, noe som skaper stor begeistring i næringslivet i Nordland. Fra venstre daglig leder i Torghatten Aqua Øyvind Løvdahl, Campus BLÅ-rektor Bjørn Arve Bønå, NHO Nordlands regiondirektør Hans Christian Hansson og styreleder i Aquaculture Innovation Paul Birger Torgnes. Foto: Inger-Gunn Sande, Nordnorsk Kommunikasjon

– En viktig seier for skolen, Helgeland og landsdelen, sier regiondirektør Hans Christian Hansson i NHO Nordland etter at Campus BLÅ på Toft i Brønnøy endelig har fått grønt lys fra Kunnskapsdepartementet for å opprette en maritim linje.

Campus BLÅ er en drivkraft for utdanning sør på Helgeland, og med den nye maritime linjen tar den veldrevne private skolen et viktig steg i å utvide tilbudet. Samtidig styrkes Brønnøy som et kraftsentrum for opplæringsløp knyttet til kyst og hav.

– Vi gratulerer Campus BLÅ med endelig å ha fått klarsignal. Godkjenningen markerer slutten på en krevende prosess, der skolen og mange gode hjelpere har jobbet utrettelig over flere år. Selv om vi først og fremst er glade nå, er det ikke til å legge skjul på at vi gjerne skulle unngått denne tregheten i forvaltningen, sier Hans Christian Hansson.

Besøkte Toft

Han besøkte nylig Campus BLÅ for å gratulere og overrekke blomster til rektor Bjørn Arve Bønå, styreleder i Aquaculture Innovation Paul Birger Torgnes og daglig leder i Torghatten Aqua Øyvind Løvdahl. 

Skolen har fått solid støtte både fra det lokale næringslivet og lokale og regionale myndigheter i kampen for å få opprette den nye linjen.

NHO Nordlands tidligere regiondirektør Daniel Bjarmann-Simonsen engasjerte seg også sterkt i saken, blant annet fordi næringslivet i Nordland har et så stort behov for sjøfolk.

– At vi nå får etablert en maritim linje på Toft er avgjørende for å sikre den kompetansen som helt åpenbart trengs i fylket. Vi har sett en økende mangel på kvalifiserte sjøfolk, noe som har skapt betydelige utfordringer, ikke minst for fergetrafikken og sjømatnæringen. At det har tatt så lang tid å få denne godkjenningen på plass, er beklagelig, særlig når behovet har vært så tydelig i lang tid, påpeker Hansson.

Han er glad for at tilbudet nå kommer på plass på Toft, hvor planen er å starte opptak til våren og gå i gang med undervisning fra neste høst.

I første omgang oppretter Campus BLÅ 10 nye elevplasser innen VG2 Maritime fag, for å rekruttere til fagbrev som matros eller skipsmotormekaniker.

Lange tradisjoner

– Brønnøysund og omegn har lange tradisjoner og en sterk maritim kultur, hvor viktig kompetanse er bygget opp over årtier. Det er derfor helt naturlig at en slik linje etableres her, hvor vi har både de riktige ressursene og det rette miljøet for å støtte opp om denne typen utdanning, sier Hansson og legger til:

– Campus BLÅ har allerede vist at de kan levere gode resultater, og nå får de muligheten til å utvide tilbudet og bidra enda mer til utviklingen i landsdelen.

Skolen har opparbeidet seg et solid rykte som et sted hvor elevene både trives og lykkes.

– Her snakker vi om et lærested som har vist en imponerende evne til å opprettholde et godt miljø, med svært gode resultater og uten frafall blant elevene. Campus BLÅ er både et forbilde og en inspirasjon, understreker Hansson.