Norges mest eksportintensive fylke
Eksporten fra Møre og Romsdal var på nærmere 100 milliarder kroner i 2023. Det gjør oss til landets mest eksportintensive region.
Eksporten fra Møre og Romsdal var på nærmere 100 milliarder kroner i 2023. Det gjør oss til landets mest eksportintensive region.
Veksten i eksporten fra Møre og Romsdal fra 2022 til 2023 var på 6 prosent.
Det kommer fram i Eksportmeldingen utarbeidet av Menon Economics, som viser eksport unntatt olje- og gassindustrien.
Eksporten per sysselsatt var i overkant av 740 tusen kroner, noe som plasserer Møre og Romsdal på topp i målingen av eksportintensitet per sysselsatt.
Møre og Romsdal er det fjerde største eksportfylket med en eksport på nærmere 100 milliarder kroner.
Nederst i artikkelen finner du lenke til hele rapporten.
Sjømatnæringen og kraftintensiv industri var de to største eksportnæringene i 2023. Hydro Sunndal alene eksporterte aluminium for over 25 milliarder kroner.
I tillegg har fylket en lang tradisjon for maritim- og ferdigvareeksport. Mye av den norske møbelproduksjonen foregår i vår region. Ekornes i Sykkylven er eksempel på dette.
I Eksportmeldingen blir det estimert at eksportrettet virksomhet la grunnlag for 29 600 arbeidsplasser i Møre og Romsdal i 2023. Av disse er 17 500 sysselsatt direkte i eksportbedriftene, mens ytterligere 12 100 er sysselsatt i bedrifter i fylket som leverer varer og tjenester til eksporterende bedrifter i Norge.
Dette tilsvarer omkring 22 prosent av total sysselsetting i fylket. Det betyr igjen at nærmere 1 av 4 ansatte i næringslivet er direkte eller indirekte tilknyttet eksportbedrifter.
Sunndal er den største eksportkommunen i fylket, fulgt av Ålesund.
De neste på 10 på topp-lista er Molde, Smøla, Herøy, Kristiansund, Sykkylven, Vestnes, Giske og Sande.
Og målt i verdiskaping i millioner kroner så er dette de 10 største eksportbedriftene i fylket:
Hydro Aluminium, Salmar Farming, Sølvtrans Rederi, Mowi, Ekornes, Rostein, Island Offshore Management, Inmarsat Solutions, Stokke, Sanco Holding.