Fotball var livet, Aalesund var laget for Robert Sandnes i mange år. Da fotballkarrieren var over fant han veien inn i elektrobransjen, det vil si, han er på god veg inn bransjen. Om kort tid venter fagprøven som elektriker.
- Dette er en kjekk jobb, jeg har ikke angret en dag på valget mitt. Og det er godt å vite at det er behov for kunnskapen min i årene som kommer, sier han.
Vi møter han i tavleverkstedet hos ACEL i Ålesund. Her er han i god driv og i et stort fellesskap. Bedriften har totalt 170 ansatte i dag, det inkluderer en avdeling i Litauen og mange som jobber ut fra ulike lokasjoner i landet.
Stort behov for kompetanse
6 av 10 NHO-bedrifter (62 prosent) oppgir å ha et udekket kompetansebehov. I Møre og Romsdal oppgir 64 prosent av de spurte bedriftene at de har et udekket kompetansebehov.
Det kommer fram i NHOs Kompetansebarometeret (nho.no).
- Følgene av udekket kompetansebehov er alvorlige for den enkelte bedrift, for regionen og Norge som helhet, sier regiondirektør Lene Trude Solheim i NHO Møre og Romsdal.
42 prosent av bedriftene oppgir at de har tapt kunder eller markedsandeler som følge av et udekket kompetansebehov. Nær halvparten av disse har skrinlagt eller utsatt utvidelse av bedriften.
Nelfo: Kunne ha ansatt 4 300 hvis de var tilgjengelige
- Bransjen trenger sånne som Robert, sier Øyvind Myhra, regionsjef i Nelfo i Møre og Romsdal.
Nelfo er en landsforening i NHO som organiserer elektro-, ekom- og heisbedriftene i tillegg til systemintegratorene.
- Våre medlemsbedrifter trenger faktisk ganske mange som Robert. Vi er den landsforeningen som har en av de høyeste andelene udekket kompetansebehov. 67 prosent av de spurte at de i noen eller stor grad har et udekket behov. På landsplan kunne våre medlemsbedrifter ha ansatt 4300 personer hvis de var tilgjengelige, sier Myhra.
Han legger til at all elektrifisering nå og i fremtiden gjør at etterspørsel bare vil øke.
Har vekstambisjoner
CEO i ACEL, Anders Vedlog har selv tatt stegene fra lærling til sjef. Han sier bedriften er tidlig ute med å rekruttere nye, potensielle medarbeidere.
- Vi har 12 lærlinger i dag, og så har vi fem personer som vi er med å gi støtte til høyere utdanning mot at de knytter seg til bedriften i en periode etter endt utdanning, sier Vedlog.
ACEL har vekstambisjoner og har et mål om over 200 ansatte om noen år.
- Det er god aktivitet i næringslivet. Utfordringen er å skaffe nok kompetent arbeidskraft slik at vi kan vokse. Vi opplever at utenlandsk arbeidskraft reiser hjem. Det er også vanskelig å rekruttere ny arbeidskraft fra utlandet, sier Vedlog.
Framsnakking må til
Robert Sandnes er ikke i tvil om at det hjelper å framsnakke yrkesfagene.
- Jeg går inn i en spennende bransje. En bransje og et yrke som gir meg mange valgmuligheter. Det er godt å vite at det er behov for min kunnskap og kompetanse. Jeg vil oppfordre flere til å ta yrkesfag.
Både NHO, Nelfo og ACEL er samstemte når det kommer til å gi råd om utdanningsvalg:
- Snakk med ungdommen hjemme rundt kjøkkenbordet om å ta gode valg. Ikke glem at yrkesfag gir svært mange muligheter. Du kan få en sikker jobb, en inngang til høyere utdanning. Vi trenger som sagt flere som Robert, sier Øyvind Myhra i Nelfo.