Uakseptabelt å kutte i fergetilbudet

Publisert

Fergeopprør fra næringslivets side. NHO-direktør Lene Trude Solheim samlet flere bedrifter for å snakke om viktigheten av å ha et godt fergetilbud - og motarbeide foreslåtte kutt.

- Vi kan ikke sitte stille og se på at det kommer forslag om å kutte avganger, sier regiondirektør Lene Trude Solheim.  

Samferdselsutvalget i fylket skal mandag 11. november ta stilling til en lang rekke kutt i avganger i de mange fergesambandene i fylket. Hensikten er å spare penger, i en økonomisk presset situasjon for fylket.

Fredag 8. november trommet NHO Møre og Romsdal og Molde Næringsforum sammen bedrifter og presse i Midsund for å orientere om saken.

-Et dårligere fergetilbud rammer mange lokalsamfunn. Det rammer enkeltpersoner som skal til og fra arbeid, det rammer transport av varer, det rammer fleksibiliteten og svekker bo- og arbeidsmarkedene i regionen vår, sier Solheim.

Hun peker på at fergekuttene vil merkes over hele fylket, i mange samband. Dette er alvorlig. En slik situasjon kan vi ikke leve med.

-Vi kan ikke akseptere å gå 'bakover i tid' med hensyn til mobilitet og fleksibilitet i fylket vårt. Det vil svekke konkurransekraften og kan føre til tap av arbeidsplasser og bolyst, sier Solheim.

Øysamfunnet Midsund i Molde er et eksempel på ei bygd som er helt avhengig av ferge. Det er forslått kutt i avganger både fra Mordalsvågen til Solholmen, og fra Dryna til Brattvåg.

Gunhild Sjøvik fra Cinderella ECO Group peker på at det er utfordringer nok når det gjelder å drive virksomhet i distriktene, slik at kutt i samferdselstilbudet er det siste man trenger nå. - Et dårligere fergetilbud er å gå baklengs inn i framtida, sier hun. 

-Vi eksporterer sjømat for store verdier her ute på øyene. Vi har stabile, gode og lønnsomme bedrifter som sikrer sysselsetting og inntekter. Vi er avhengig av nok fergeavganger for å få det til å henge i hop, sier Hugo Vegar Heggdal ved Romsdal Processing.