- Dette er å ta miljøkravene alvorlig. Nå kan vi tilby våre kunder lagring på mer miljøvennlig måte. Fotavtrykket blir redusert. Dette er vi veldig fornøyd med, sier daglig leder Jan Arve Hoseth i Tyrholm & Farstad.
Tidligere i år tok de i bruk tusenvis av nye kvadratmeter i lageret på Flatholmen i Ålesund. Nå ligger det allerede store mengder varer både på kjøl og frys.
- Vi får for eksempel fisk inn fra mottaksanlegg rett over fjorden, fryser den hos oss og sørger for transport videre, sier Hoseth.
Kraftverk på taket
Taket på det nye lageret skiller seg ut fra andre tak rundt om i byen. Her har det nemlig kommet overt 3000 solcellepanel. 28000 meter kabel mellom disse og ned i omformere, sørger for effektiv strømproduksjon.
- Det har vært en nervepirrende jobb, innrømmer innovasjonsleder Fredrik Tusvik Helle i EL 24. Bedriften fikk oppdraget i konkurranse med andre.
- Det har vært 8-900 løft fra bakken og opp på taket. Vi har hatt mellom fire til åtte personer som har jobbet fra april til juli med monteringen. 160 tonn med stein sørger for at panelene ligger fast på taket. Våkenetter og logistikkutfordringer har det vært, men mest gøy, sier Tusvik Helle.
Daglig leder Hans Oscar Molvær i EL 24 nikker og er enig.
– Det har vært utfordrende, men også lærerikt. Solcellene som ligger her har en levetid på 25 år. Vi opplever nå at stadig flere vil ha solceller på taket. Dette kommer for fullt på mange næringsbygg og offentlige bygg.
Kan produsere mer enn behovet
De 3000 solcellepanelene hos Tyrholm & Farstad gjør at lagerhallen kan være selvforsynt med strøm. Noen ganger er det også strøm til overs. Per i dag er det ikke mulig å bruke denne direkte på containerne som står utendørs. Den må kobles på vanlig nett, og overskuddsstrømmen blir ført inn på det vanlige strømnettet.
Regionsjef Øyvind Myhra i NHO Elektro hadde ønsket at det var en rausere delingsordning i strømnettet, slik at strøm produsert lokalt kunne ha blitt brukt lokalt.
Tar samfunnsansvar
Mandag 2. september signerte Tyrholm & Farstad og EL 24 kontrakten om overtakelse av solcelleanlegget.
- Vi føler vi er med på å ta et samfunnsansvar med det vi nå gjør. Ved å produsere egen strøm til eget forbruk frigjør vi strømmen vi ellers ville ha bruk til andre. Dessuten har vi tro på at dette på sikt vil være en lønnsom investering for oss, sier Hoseth
Regiondirektør Lene Trude Solheim i NHO Møre og Romsdal roser medlemsbedriftene for godt samarbeid.
-Møre og Romsdal er en region med stort kraftunderskudd. Å bidra med slike innovative og gode løsninger, er å ta ansvar i regionen, sier hun.