Welcome to my backyard

Publisert

Strømkabler på fjellet.

Vi må gjøre noe selv. Det er ikke bare Innlandet som står i fare for å få underskudd på kraft, det er også hele landet.

Innlandet og Østlandet trenger å øke krafttilgangen for å få energi nok til bedriftene, til husholdningene, til digitaliseringen, og til klimaomstillingen i transportsektoren og næringslivet. Vi kan ikke overlate hele denne jobben Vestland, Agder og Rogaland. Vi må gjøre noe selv. Det er ikke bare Innlandet som står i fare for å få underskudd på kraft, det er også hele landet. Strømprisutvalget har konkludert med at det viktigste vi kan gjøre for å kunne ha lave strømpriser er å sørge for et kraftoverskudd.

Løsningen på dette er å øke tilgangen på fornybar kraft.

Når 8 av 10 nordmenn mener at vi må øke produksjonen av fornybar energi i Norge og over 30% støtter utbygging i eget distrikt, er det et signal om at folk har skjønt at fornybarandelen må økes. Nesten alle mener at det skal bygges ut mer fornybar energi, bare ikke i egen bakgård.

Dette skaper utfordringer både lokalt og nasjonalt. Norge står i fare for å få underskudd på den nasjonale kraftbalansen. 140 TWH, det er samlet forventet etterspørsel etter nytt kraftforbruk i hele landet. Mer en dobling av dagens kraftforbruk i Norge.

Østlandet som helhet har i dag en kraftbalanse på +/- 0. Oslo, Akershus og Østfold har et samlet kraftunderskudd på -16 TWh, mens Innlandet, Buskerud og Vestfold og Telemark har kraftoverskudd på 16 TWh. Med det økte kraftbehovet som er meldt inn, og har fått reservert plass i nettet, vil Østlandet som helhet ha et kraftunderskudd på nærmere -10 TWh før 2030.

Samtidig vil kraftoverskuddet i Vestland, Agder og Rogaland, som vi importerer kraft fra, bli redusert som følge av økt kraftbehov der. Sverige beveger seg i samme retning. Østlandet trenger derfor å øke krafttilgangen for å få kraft nok til bedriftene, til husholdningene, til digitaliseringen, og til klimaomstillingen i transportsektoren og næringslivet.

I tillegg er det en utfordring for miljøet. Vi må se tilgangen på fornybar energi, klima og natur i sammenheng. NHO Innlandet og LO Innlandet mener at det er viktig at det blir tatt hensyn til natur- og artsmangfold når reguleringer, arealplaner og inngrep skal gjøres. Inngrep i naturen må gjøres så skånsomt som mulig, og helst der det allerede er foretatt inngrep. Men vi skal heller ikke glemme at en stor trussel mot naturmangfold på lang sikt er global oppvarming. Derfor må klima og natur ses i sammenheng.

Kommunene i Innlandet har store vekstambisjoner og planer for ny grønn industri. Det er derfor viktig at Innlandets kommuner sikrer brede politiske forlik som er forankret i en felles, langsiktig strategi. Vi trenger ikke minst godt samspill med alle kommunestyrene i Innlandet. Kommunene vil ha en helt avgjørende rolle når det gjelder å ta stilling til enkeltprosjekter som kan bli aktuelle å utvikle. Representantene i Innlandets kommunestyrer må våge å tenke langsiktig og se Innlandet som én region.

Not in my backyard fører til at utviklingen stopper opp i Innlandet. Kommunene bør spørre seg om hva de kan bidra med i mer fornybar kraft, sikre at kommunalt planverk legger til rette for utbygging og si ja til konsekvensutredning av kraftutbygging. Det vil få fram fakta og legge til rette for gode diskusjoner om fordeler og ulemper ved prosjektene.

Welcome to my backyard

Av: Jon Kristiansen regiondirektør NHO Innlandet, Iver Erling Støen regionleder LO Innlandet