Vi må tenke fremover for Lillehammer og Innlandet!

Publisert

Jon Kristiansen Innlandet

Foto: RicardoPhoto

- Innlandet Science Park blir ikke en løsning i seg selv – men et sted der løsningene kan utvikles, skriver regiondirektør Jon Kristiansen i NHO Innlandet.

Skal vi lykkes med å utvikle et grønnere, mer digitalt og mer internasjonalt næringsliv i Innlandet, trenger vi mer enn gode intensjoner. Vi trenger fysiske møteplasser som kobler gründere, næringsliv, akademia og offentlig sektor på nye måter. Innlandet Science Park i Lillehammer er et slikt prosjekt – et konkret grep for å styrke samarbeid, innovasjon og verdiskaping på tvers.

Innlandet Science Park i Lillehammer er en unik mulighet og en viktig nøkkel for å lykkes med Innlandets transformasjon til et grønnere, mer digitalt og mer internasjonalt orientert næringsliv som også vil skape flere og mer lønnsomme arbeidsplasser for fremtiden. Denne transformasjonen er viktig for å sikre konkurranse- og bærekraft. 

Innlandet Science Park i Lillehammer vil bidra til å skape vekst i regionen gjennom å fremme samarbeid og samhandling mellom næringsliv, forskning og utdanning. En slik etablering vil gjøre det enklere for bedrifter i regionen å lykkes med innovasjon og vekst, ved at det etableres et åpent og lærende miljø der aktørene kan komme tettere på hverandre. Erfaring fra andre steder i Norge og utlandet viser at slike arbeidsmiljøer gir økt verdiskapning, er attraktive, tiltrekker flinke folk og gir bedre forutsetninger for å lykkes med skalering av vekstbedrifter. Og det er akkurat hva Innlandet trenger.

Aldri før har bedrifter og næringsliv stått overfor større krav til innovasjon og omstilling. Bedrifter som evner å skape en kultur for omstilling gjennom kunnskapsdeling og innovasjon, har et klart fortrinn for videre vekst og overlevelse. Derfor er satsningen på Innlandet Science Park så viktig, både for Lillehammer og for Innlandet.

Ifølge en rapport fra McKinsey vil halvparten av alle inntekter globalt i 2026 komme fra produkter, tjenester og virksomheter som ennå ikke er skapt. Dette behovet for innovasjon og omstilling påvirker både etablerte bedrifter og industri, oppstartsbedrifter, og gjør det også nødvendig å tenke nytt om hvordan vi utformer arbeidsmiljøer. Det blir stadig viktigere å skape arbeidsplasser og miljøer som aktivt legger til rette for samarbeid, innovasjon og utveksling av ideer og kunnskap på tvers av etablerte bedrifter, oppstartsbedrifter, ulike bransjer, fagfelt og disipliner.

Innlandet Science Park er mer enn bare et bygg. Det er en møteplass der gründere, forskere og etablerte bedrifter skaper morgendagens løsninger sammen. For å skape en positiv og bærekraftig utvikling for Lillehammer og Innlandet må vi tenke fremover. Innlandet Science Park er et viktig skritt på veien mot å bygge opp et innovativt og samarbeidsorientert næringsmiljø som vil hjelpe oss med å tilpasse oss og ta grep om fremtidens utfordringer.

Innlandet Science Park blir ikke en løsning i seg selv – men et sted der løsningene kan utvikles. Nå handler det om å sikre at ambisjonen fylles med innhold, samarbeid og retning. Skal vi lykkes med omstillingen, må næringsliv, akademia, gründere og offentlige aktører bidra – ikke siden av, men inn i utviklingen.