Uten mer strøm stopper grønne næringsinitiativ opp

Publisert

Uten betydelig økt krafttilgang i Norge frem mot 2030 vil det ikke være mulig å realisere klimamålene, høye kraftpriser blir den nye normalen og nye grønne industrisatsinger og arbeidsplasser i Innlandet vil utebli.

Uten betydelig økt krafttilgang i Norge frem mot 2030 vil det ikke være mulig å realisere klimamålene, høye kraftpriser blir den nye normalen og nye grønne industrisatsinger og arbeidsplasser i Innlandet vil utebli.

Et av Norges fremste konkurransefortrinn er at vi har et velfungerende trepartssamarbeid. Det skal nå også brukes for å igjen oppnå et annet av våre konkurransefortrinn, som er rikelig tilgang på ren og rimelig kraft.

Norge kan gå mot et kraftunderskudd allerede om 3-4 år, dersom vi ikke øker tilgangen på fornybar kraft og nett i Norge, og bruker kraften mer effektivt. Uten betydelig økt krafttilgang i Norge frem mot 2030 vil det ikke være mulig å realisere klimamålene, høye kraftpriser blir den nye normalen og nye grønne industrisatsinger og arbeidsplasser i Innlandet vil utebli.

Opinion har på oppdrag fra NHO gjort en bedriftsundersøkelse som viser at 7 av 10 bedrifter i Innlandet mener at vi må bygge mer fornybar kraft for å få ned strømprisene, slik at vi sikrer arbeidsplasser. Valget står altså mellom økt kraft- og nettutbygging, eller å leve med konsekvensene av kraftmangel.

Et av Norges fremste konkurransefortrinn er at vi har et velfungerende trepartssamarbeid. Det skal nå også brukes for å igjen oppnå et annet av våre konkurransefortrinn, som er rikelig tilgang på ren og rimelig kraft. Kraftløftet er et langsiktig samarbeid som skal sikre rask iverksetting av tiltak og sikre god oppfølging av krevende saker. LO, NHO og Innlandet fylkeskommune skal utarbeide en handlingsplan som skal være klar nå til høsten, for å mobilisere til en rask utbygging av mer fornybar kraft og nett i Innlandet.

Et felles kraftløft handler også om:

  • Strømregninger folk og bedrifter kan leve med
  • Ta vare på og skape nye arbeidsplasser
  • Lykkes med det grønne skiftet

Alle kommuner og ordførere bør derfor vurdere hva som kan være deres bidrag til mer fornybar kraft. Det er liten tvil om at det blir krevende diskusjoner i kommunene framover. Diskusjonene går på tilgang og disponering av arealer, om å finne fornuftige fornybarprosjekter, samt sørge for å komme videre med de prosjektene som allerede er godt utredet og planlagt.

Vi må også sikre en skånsom utbygging og sørge for at det ligger igjen verdier og arbeidsplasser lokalt. Likevel er det ikke til å komme forbi at en negativ kraftbalanse, anstrengt forsyningssikkerhet og permanent høye kraftpriser er det som venter oss om få år dersom vi ikke våkner og tar grep. Både klimaomstillingen, eksisterende og nye arbeidsplasser ligger i potten. Uten betydelig økt kraft- og nettutbygging, og et krafttak for energieffektivisering, ryker begge. Kraftutbygging gjelder både vann, vind, sol og andre energiformer.

Vi trenger kommuner som tør å ta tak i vanskelige problemstillinger, og som ønsker å bruke tid og krefter på å legge til rette for nye, grønne initiativ. Grønn omstilling handler om en rekke små og store tiltak. Tilgang på mer grønn strøm er en helt avgjørende faktor for fremtiden. Uten mer strøm stopper nye, grønne næringsinitiativ opp.

Samarbeidet om Kraftløftet har siktemål frem mot 2030, med årlig gjennomgang. Vi er klare!

Av: regiondirektør Jon Kristiansen i NHO Innlandet, Iver Erling Støen regionleder LO, Fylkesordfører Even Aleksander Hagen