Småbedriftene må få en bedre arbeidshverdag

Publisert

Jon Kristiansen og Marit Mjøen

Foto: Moment

Mange små bedrifter opplever hindringer og forsinkelser på grunn av byråkrati og lang saksbehandlingstid. En kraftig økning i eierbeskatningen rammer også småbedriftene. Innstramminger i innleie og mangel på kvalifiserte folk forverrer hverdagen ytterligere.

Under Arendalsuka (12- 16. august) lanserer NHO en handlingsplan for små og mellomstore bedrifter. Handlingsplanen viser hvilke saker som er viktigst, og hva som skal til for å sikre vekst, økt innovasjon og gründerskap i små og mellomstore bedrifter i hele landet (SMB).

NHO vil invitere politikere og bedrifter til debatt og dialog om hvordan vi sammen kan sikre en bedre hverdag for småbedriftene.

SMB er viktige for norsk økonomi, for omstillingsevne og for lokalt samfunnsliv. Selv om en bedrift har få ansatte kan den skape store ringvirkninger. Bedriftene kjøper fra underleverandører; kjøper tjenester, leier lokaler, og betaler skatt. Det skaper ringvirkninger i form av inntekter til andre bedrifter, og inntekter til kommunene og staten. Og de er viktige arbeidsplasser.

En stor andel av SMB har privat eierskap, gjerne også lokalt private eierskap, dvs. at private eiere bosatt i samme bo- og arbeidsmarkedsregion som der virksomheten er lokalisert. Mange av disse bedriftene er viktige for å skape bolyst i lokalsamfunnene de holder til i. God politikk for SMB er god politikk for Norge.

NHOs seks grep for en bedre SMB-hverdag:

  1. Økt forutsigbarhet, lavere avgifter og redusert eierbeskatning: Formuesskatten på arbeidende kapital må avvikles, også for å sikre at det blir lik konkurranse i forhold til utenlandsk eide virksomheter i Norge, som slipper å betale formueskatt til Norge. Utbytteskatten må reduseres kraftig, og den foreslåtte “exit”-skatten må ikke innføres.
  2. Forenklet hverdag og mindre byråkrati: Administrative kostnader for bedriftene som følge av offentlig regelverk må reduseres kraftig, blant annet gjennom økt digitalisering og mer bruk av kunstig intelligens. Ved forberedelse av nye lover og regler, må myndighetene i langt større grad hensynta SMB.
  3. Flere folk med riktig kompetanse: En må ta i bruk modeller som sikrer fleksibilitet i utdanning og opplæring, for eksempel vekslingsmodeller og kryssløp i fag- og yrkesopplæring. Alle grunnskoler må utstyres med et skoleverksted der elevene gis mulighet til å arbeide med ulike materialer. Det må legges til rette for en god praktisk yrkesopplæring i bedrift, i et tett samarbeid med det offentlige og bedriftenes opplæringskontor.
  4. Økt fleksibilitet og muligheter for innleie: Det bør igjen bli adgang til å leie inn fra bemanningsforetak for arbeid av midlertidig karakter.
  5. Større tilgang til markedene: Offentlige kontrakter må deles opp i flere delkontrakter, slik at SMB får mulighet til å konkurrere om oppdrag.
  6. Mer effektive samferdsels- og mobilitetsløsninger i hele landet: Avstands- og konkurranseulemper for bedriftene må reduseres. Standarden på infrastrukturen må økes, og en må sikre bedre mobilitet og større bo- og arbeidsmarkedsregioner.

Av Marit Mjøen Solem, leder FindMy og Jon Kristiansen regiondirektør NHO Innlandet