Denne høsten har vi i NHO lansert årets utgave av vårt Kommune-NM, som gir grundig innsikt i hvordan kommunene legger til rette for økonomisk vekst og bærekraft. Kommune-NM dekker fem sentrale emner: næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi. Tallene tegner et verdifullt bilde av hvordan kommunene presterer og hvor det kan settes inn tiltak for å styrke lokalsamfunnet og næringslivet.
Samtidig handler tallene i NHOs Kommune-NM om langt mer enn hvem som får plass på pallen. Snarere er de en oppmuntring til å jobbe godt og målrettet – og slik legge til rette for et blomstrende næringsliv i hele Innlandet, fra Eidskog i sør til Dombås i nord. Årets Kommune-NM viser at for Innlandet er Hamar, Lillehammer, Gjøvik, Tynset, Alvdal og Ringsaker inne på topp 100 i hele Norge. Tolga er nesten inne på topp 100 lista med en 112. plass.
Det er gledelig å se at flere av kommunene i Innlandet klatrer og gjør det godt, selv nasjonalt. Gausdal har klatret 40 plasser på landsbasis fra i fjor. Etnedal har klatret 35 plasser, Rendalen 34 plasser, Lesja 30 plasser, mens Tolga har klatret 29 plasser. Størst fremgang siste seks år har Tolga, Etnedal Lesja, Dovre, og Rendalen.
Alle kommunene fortjener ros for arbeidet de gjør med å fremme næringslivet, blant annet ved å tiltrekke seg arbeidskraft og investere i kompetanse. Samtidig ser vi at mange kommuner har et potensial for forbedring. Rangeringen vår er på ingen måte ment som kritikk eller en utidig pekefinger, men snarere en oppmuntring til å fortsette arbeidet med å skape attraktive og levedyktige lokalsamfunn.
Innlandet sine 46 kommuner utgjør til sammen selve grunnmuren for næringslivet i regionen vår. Folkevalgte og dyktige ansatte i administrasjonene spiller en avgjørende rolle for å skape gode rammebetingelser for bedriftene. Næringslivet og kommunene er gjensidig avhengige av hverandre. Kommunene legger til rette gjennom planlegging, infrastruktur og tjenester, mens bedriftene skaper verdier, arbeidsplasser og skatteinntekter. Tidlig involvering av næringslivet i planleggingsprosesser og smidig forvaltning er sentrale nøkler til suksess.
Nå, mer enn noen gang, er det viktig at vi sammen bretter opp ermene og finner gode løsninger for omstilling og vekst. Det er bedriftene som skaper arbeidsplasser i det private og tilbyr varer og tjenester. De har en nøkkelrolle i å sikre aktivitet og fremtidstro. De små og mellomstore bedriftene, som utgjør flertallet av de 2500 medlemsbedriftene våre i NHO Innlandet, er spesielt viktige. Mange av disse virksomhetene er drevet av lokale ildsjeler – som har et bankende hjerte for både nabolaget, kommunen og fylket, og som gjerne driver virksomheten med en større ambisjon enn bare å sikre egen bunnlinje.
I en verden preget av raske omstillinger er det viktig å arbeide med å styrke det lokale næringslivet, spesielt i møte med samfunnsutfordringene vi står overfor. Disse velter inn over oss i Innlandet også, noen steder med alvorlig tyngde. Arbeidet med disse samfunnsutfordringene skjer ikke bare i regjeringskontorene. Det starter i lokalsamfunnene, og det er her vi må finne løsninger. Nettopp derfor er det så viktig at kommunene legger til rette for at det både skal være godt å bo og drive virksomhet. Heldigvis ser vi gode eksempler flere steder i regionen, og det gir grunn til optimisme. Det er som regel ikke lidenskapen det står på. I NHO Innlandet ønsker vi å takke folkevalgte, administrativt ansatte og andre i kommunene for et godt og tillitsfullt samarbeid. Noen ganger er vi utålmodige på vegne av næringslivet og våre medlemsbedrifter, men én ting er helt sikkert: Vi heier på dere!
Regiondirektør i NHO Innlandet, Jon Kristiansen