Bedriftene venter økte strømpriser
Mangel på strøm vil få konsekvenser for bedriftene i Innlandet de neste tre årene. Det viser NHOs medlemsundersøkelse for oktober.
Mangel på strøm vil få konsekvenser for bedriftene i Innlandet de neste tre årene. Det viser NHOs medlemsundersøkelse for oktober.
NHO Innlandet har spurt medlemsbedriftene om deres syn på kraftpriser og -produksjon. Bakgrunnen er at vi har bak oss en periode preget av høye og skiftende kraftpriser.
7 av 10 venter høyere strømpriser
7 av 10 bedrifter i Innlandet venter høyere strømpriser de neste tre årene. Dette er en langt høyere andel enn snittet i Norge. 8 av 10 ser for seg at økte strømpriser vil gi økte driftskostnader, og over halvparten venter at dette vi slå ut i økte priser. Ingen av delene bør overraske.
-Mangel på fornybar kraft vil bidra til høyere strømpriser. Dette får også konsekvenser for bedriftene, og mange varsler nå at de må utsette prosjekter dersom strømprisene øker mye de neste tre årene. Mangel på strøm vil føre til at bedrifter ikke kan etablere seg og skape nye arbeidsplasser i Innlandet, sier regiondirektør Jon Kristiansen i NHO Innlandet.
Et solid flertall vil ha økt kraftproduksjon
Et solid flertall (65 prosent) av bedriftene i Innlandet vil ha økt kraftproduksjon i Innlandet. Høyest er det i industrien hvor 9 av 10 bedrifter mener at vi må produsere mer kraft. Et enda større flertall (67 prosent) vil ha økt nettkapasitet i Innlandet. Bare 4 prosent er helt eller delvis uenige i at nettkapasiteten må økes.
-Tallenes tale er klare. Uten mer fornybar kraft og økt nettkapasitet stopper grønn omstilling, verdi- og jobbskapingen i Innlandet. Situasjonen er fortvilende. Tiltak som må gjøres nå, kan ikke utsettes selv om det er krevende. Nettutviklingen må gå raskere og anbefalte tiltak i Statnetts prioriterte strømkorridorer må realiserer så raskt som mulig. I tillegg må kapasiteten i eksisterende nett utnyttes bedre, sier Kristiansen.
Må utsette prosjekter
6 prosent har prosjekter med søknadspliktig kraftbehov. De svarer videre at om de ikke får nettilknytning vil prosjekter bli utsatt.
Ifølge rapporten Kraftløftet er det et betydelig gap mellom behov for kraft og kapasiteten i Innlandet. Nye og eksisterende bedrifter spør etter mer kraft, mens utbygging av mer fornybar kraft har stagnert. Anslaget på økt forbruk er drøyt 5 TWh i 2030. Manglende nettkapasitet for å frakte kraften dit den trengs er allerede en stor utfordring flere steder i fylket, sier Kristiansen.
Få fastpris avtaler
Drøyt hver sjette bedrift (17 prosent) i Innlandet har inngått fastprisavtale i løpet av de to siste årene. Ikke overraskende er andelen høyest i vareproduserende næringer.
-At andelen som vil sikre seg ikke er høyere, kan både skyldes at terminprisene har vært høyere enn "normalt". Variabelt kraftbehov gjennom året, vanskeliggjør prisbinding, men også at tilbyderne har vært nølende med å utvikle fastprisprodukter fordi det har vært usikkert om det midlertidige unntaket fra bestemmelsene om grunnrentebeskatning ville bli videreført eller ikke, sier Kristiansen.